Στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι με τους δικαστές προστίθενται όλο και νέες, ενδιαφέρουσες, όσο και ασύλληπτες εξελίξεις. Ως γνωστόν, το δικαστήριο της Ρώμης αρνήθηκε να επικυρώσει την κράτηση επτά μεταναστών στα ιταλικά κλειστά κέντρα της βόρειας Αλβανίας και οι συγκεκριμένοι αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν πίσω στην Ιταλία. Η λογική των δικαστών της Αιώνιας Πόλης είναι ότι για το αν το νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης Μελόνι -το οποίο αφορά τις «ασφαλείς χώρες προέλευσης μεταναστών»- είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο, θα πρέπει να αποφανθεί, ακριβώς, το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως και τις περασμένες εβδομάδες, είχαμε και πάλι οργισμένες αντιδράσεις από μέρους υπουργών της υπερσυντηρητικής συμμαχίας που κυβερνά τη χώρα. Ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργός Εξωτερικών και νέος ηγέτης της Φόρτσα Ιτάλια, δήλωσε ότι «κάποιοι δικαστές θέλουν να επιβάλουν τη γραμμή τους στην κυβέρνηση», ενώ ο Ματέο Σαλβίνι, από τη Λέγκα, συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για μια ακόμη πολιτική απόφαση σε βάρος των Ιταλών και της ασφάλειάς τους».
Αυτό που δημιούργησε, όμως, τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η ανάμιξη στην όλη υπόθεση του νέου μέντορα του νεοεκλεγέντα Αμερικανού προέδρου, δηλαδή του Ελον Μασκ.
Με ανάρτησή του στο «Χ», ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής μεγιστάνας εγκατέλειψε κάθε είδος «πολιτικής ορθότητας» και υπογράμμισε: «Ιταλικό δικαστήριο μπλοκάρει το σχέδιο της Μελόνι για κράτηση μεταναστών στην Αλβανία. Ενας Ιταλός δικαστής μπλόκαρε το τελευταίο σχέδιο της Μελόνι για κράτηση μεταναστών στην Αλβανία και αποφάσισε ότι επτά Αιγύπτιοι και Μπανγκλαντεσιανοί άνδρες πρέπει να γυρίσουν στην Ιταλία. Ο δικαστής αναφέρθηκε, επίσης, στη νομιμότητα των ιταλικών μέτρων για τις “ασφαλείς χώρες”. Οι δικαστές αυτοί πρέπει να φύγουν».
Είχαμε διαβάσει ότι ο Μασκ άρχισε να παρεμβαίνει σε όλες, περίπου, τις πρωτοβουλίες και επαφές του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είχαμε καταλάβει, όμως, ότι σκοπεύει να κάνει ακριβώς το ίδιο και στην Ευρώπη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, υπάρχει και προϊστορία. Ο ζάπλουτος επιχειρηματίας παρέδωσε στη Μελόνι το βραβείο «Global Citizen Award 2024» κατά την επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη και θέλησε να τονίσει μάλιστα ότι «μέσα της, είναι ακόμη πιο όμορφη απ’ ό,τι στην εξωτερική της εμφάνιση». Στη συνέχεια, τη συνάντησε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι, ενώ η Ιταλίδα πρωθυπουργός τού τηλεφώνησε για να τα πούνε, ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την εντυπωσιακή επικράτηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις αμερικανικές εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μασκ θέλει να δημιουργήσει και στην Ιταλία μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων και επιθυμεί, παράλληλα, να μπει για τα καλά στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών της χώρας, μέσω δορυφόρου. Η πρωθυπουργός και πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας, από τη μεριά της, αναζητά επενδύσεις και συμμαχίες που να τη βοηθήσουν να αποκτήσει ακόμη στενότερη σχέση με τον Τραμπ. Οσο και αν μοιάζει περίεργο, φαίνεται να μην την ενοχλεί καθόλου το ότι ο συγκεκριμένος «κροίσος» έχει αποκτήσει δύο από τα παιδιά του χάρη στην παρένθετη μητρότητα. Βάσει της νέας ιταλικής νομοθεσίας, η πρακτική αυτή αποτελεί, πλέον, «οικουμενικό αδίκημα», αλλά τα πράγματα αλλάζουν -προφανώς- όταν η φορολογική σου δήλωση είναι «ξεχωριστών προδιαγραφών». Μένει να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει η σχέση της Μελόνι με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και, φυσικά, με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι σαφές ότι σκοπεύει να αναβαθμιστεί σε ένα είδος «συνδετικού κρίκου» της νέας αμερικανικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες. Ο Μασκ με τον «πολιτικό του συνεργάτη» έχουν, φυσικά, κάθε διάθεση να επωφεληθούν της ευκαιρίας. Οσο για τους Ιταλούς δικαστές, διαθέτουν ακόμη -ευτυχώς- ένα στήριγμα, το οποίο ονομάζεται Σύνταγμα και ορίζει πως οι εξουσίες είναι διακριτές και ότι δεν μπορούν να απολύονται βάσει αναρτήσεων ξένων δισεκατομμυριούχων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας