Μέχρι το 2016, οι πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη διοργάνωναν πολυτελή πάρτι για την παρακολούθηση της βραδιάς των αμερικανικών εκλογών. Αλλά σε εκείνη την εκλογική διαδικασία, τα πάρτι μετατράπηκαν σε θρήνο, μια αμήχανη κατάσταση με δάκρυα απογοήτευσης και πικρές αλληλοκατηγορίες, καθώς τα αποτελέσματα έφερναν τον Τραμπ στην προεδρία.
Φέτος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες δεν προγραμμάτισε καμία συγκέντρωση. Ωστόσο, όλοι στις Βρυξέλλες, θεσμοί και αξιωματούχοι, είχαν τα μάτια στραμμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η επόμενη μέρα στην Ευρώπη προκαλεί μια ανησυχία, όποιος κι αν νικήσει. Τι θα κάνει η Αμερική με την υποστήριξη στην Ουκρανία; Πώς θα χειριστεί την κατάσταση με την Κίνα; Θα επιβάλει νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να έχει δύο μέτωπα ανοιχτά;
Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η Ευρώπη προετοιμάζεται για αλλαγές. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα είναι υπαρξιακά για την Ε.Ε., που μαθαίνει πλέον καλά ότι πρέπει να σταθεί στα πόδια της.
Πολλοί μιλούν για το «ηλεκτροσόκ Τραμπ» για τη δεύτερη θητεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, με τους φόβους να είναι διάχυτοι για το πώς θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα ξεπουλήσει την Ουκρανία.
Επίσης, εάν ο Τραμπ κάνει πράξη τους προαναγγελθέντες μαζικούς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, τότε το Πεκίνο θα πρέπει να πουλήσει περισσότερα προϊόντα σε μια ήδη κουρασμένη οικονομικά Ευρώπη. Αυτό θα ασκήσει τεράστια πίεση στην Ε.Ε. και θα οδηγήσει σε περισσότερο πολιτικό εξτρεμισμό.
Η Ε.Ε., επίσης, ανησυχεί ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ του Τραμπ σε βασικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, θα καταστεί επίσης σχεδόν αδύνατη.
Αλλά και σε πιθανή επικράτηση της Κάμαλα Χάρις, οι Ευρωπαίοι τη βλέπουν να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, γνωρίζοντας ωστόσο ότι μια μικρή διαφορά στις εκλογές θα εγείρει αμφιβολίες για τη διάρκεια και τον τρόπο της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
«Είτε Τραμπ είτε Χάρις, η Ε.Ε. αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν τις αποστάσεις τους. Πλέον οι ΗΠΑ έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ενέργειας στον κόσμο, χωρίς την ανάγκη των χωρών του Κόλπου, συνεπώς στρέφουν το βλέμμα τους στη Νοτιοανατολική Ασία σε Κίνα και Ινδία», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.
«Η Ευρώπη έχει, λοιπόν, βασικά θέματα να διαχειριστεί. Κατ’ αρχάς, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και τη στρατηγική αυτονομία και σε ενεργειακό επίπεδο. Και εδώ τίθεται και το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας», συμπλήρωσε.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι διπλωμάτες της Ε.Ε. προετοιμάζονται για το τι μπορεί να προσπαθήσει να κάνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, αν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές -λίγο πριν από τη σημαντική σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αυτή την εβδομάδα στη Βουδαπέστη. Ορισμένοι φοβούνται ότι ο Ορμπαν θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση, για να συσπειρώσει ένα κοινό φιλοπουτινικό, με αντιμεταναστευτικό όραμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας