Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άιντα: Σημαντικό η καλή λύση του Κυπριακού αντί μια λύση σύντομα

«Η λύση που επιθυμούμε πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο»

REUTERS /Andrew Burton

Άιντα: Σημαντικό η καλή λύση του Κυπριακού αντί μια λύση σύντομα

  • A-
  • A+

Λευκωσία: Ανταπόκριση 

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπάρθ Άιντα δήλωσε ότι είναι πιο σημαντικό να υπάρξει μια καλή λύση, παρά μια λύση σύντομα.

Ο κ. Άιντα συζήτησε την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόσθεσε ότι στο θέμα του περιουσιακού υπάρχουν πολλά εμπόδια, τα οποία θα πρέπει να υπερπηδηθούν, επισημαίνοντας ότι εντός του Νοεμβρίου θα εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.  Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα στις συνομιλίες.  Για το θέμα διζωνικότητας και διαφορετικών ερμηνειών, ο κ. Άιντα παρέπεμψε στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, στην οποία περιλαμβάνεται και το θέμα αυτό.

Ερωτηθείς για τις παρεκκλίσεις, είπε ότι η λύση που επιθυμούμε πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το απόγευμα ο κ. Άιντα θα έχει συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακκιντζί, στα κατεχόμενα, ενώ το πρωί είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

«Από την Τουρκία εξαρτάται η ένταξη στην Ε.Ε.»

Στην Τουρκία εναπόκειται αν θα προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία, με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της Ε.Ε., είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη δίωρη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης πραγμάτων, για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης και για το μελλοντικό προγραμματισμό, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση των δύο ηγετών για εντατικοποίηση των συναντήσεων το Νοέμβριο.  

«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν διαφωνίες, το μήνυμα της δικής μας πλευράς είναι ότι παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση και θα δούμε πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία», είπε.                                  

Ερωτηθείς αν ειπώθηκε κάτι στη δική μας πλευρά από τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης το 2016, ο εκπρόσωπος είπε ότι το μόνο που υπάρχει είναι η Έκθεση του γ.γ. που αναφέρεται στο ενδεχόμενο αυτό. «Για να προχωρήσουμε σε μια τέτοια συνάντηση», πρόσθεσε, «θα πρέπει να επιλυθούν πολλά θέματα, για τα οποία σήμερα υπάρχει διαφωνία».                                                                                                                          

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αναφορικά με συμφωνία σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό της επανενωμένης Κύπρου, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Στόχος και θέση της δικής μας πλευράς είναι πως η δημογραφική αναλογία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων του 1960, τόνισε.

Η Τουρκία ευθύνεται για το πάγωμα κεφαλαίων

Ερωτηθείς αν θα ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το 2005 η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μετά και από τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2006 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συλλογικά όλα τα κράτη μέλη, προχώρησε στο πάγωμα οκτώ κεφαλαίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ακριβώς για τον λόγο ότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το 2009 η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε μονομερώς στο πάγωμα άλλων έξι κεφαλαίων λόγω μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από την ενταξιακή της πορεία.

Άρα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κεφάλαια που είναι παγωμένα και ο λόγος που είναι παγωμένα οφείλεται στη στάση της Τουρκίας. Αν η Τουρκία επιθυμεί ή οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ε.Ε., να ανοίξουν τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της για να μπορεί να προχωρήσει και η ενταξιακή της διαδικασία.

Την ίδια στιγμή και πέραν των όσων έχω αναφέρει, υπάρχουν και κατά καιρούς προτάσεις του προέδρου της Δημοκρατίας ότι, υπάρχει θέληση από τη δική μας πλευρά αν η Τουρκία προχωρήσει, με κάποιο τρόπο, με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε., να δούμε το θέμα θετικά, κατέληξε.                                                              

Σε ερώτηση αν στις 30 Οκτωβρίου όταν θα γίνει η επόμενη συνάντηση των ηγετών, θα έχουν ενώπιόν τους τα κριτήρια για το περιουσιακό και εκεί θα διαφανεί κατά πόσον θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες, ο εκπρόσωπος είπε ότι «εκεί εστιάζεται η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους δύο διαπραγματευτές. Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση αυτή στη συνάντηση των δύο ηγετών στις 30 Οκτωβρίου για να δοθούν και οδηγίες για το πώς προχωρεί το όλο θέμα».

ΕΥΡΩΠΗ
Έιντε: Ούτε επιδιαιτησία ούτε τριμερής
Η στασιμότητα στις συνομιλίες συνεχίζεται, συνεχίζονται όμως και προσπάθειες να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των συναντήσεων «και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε,...
Έιντε: Ούτε επιδιαιτησία ούτε τριμερής
ΕΥΡΩΠΗ
Κύπρος: Μπορούμε λύση εντός του 2016
Την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού το 2016 διατυπώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εάν ξεπεραστούν οι δυσκολίες, κυρίως στο περιουσιακό και ετοιμαστούν από...
Κύπρος: Μπορούμε λύση εντός του 2016
ΕΥΡΩΠΗ
Πιο αποφασιστική Ε.Ε. και πιο σαφή ΗΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα θέλει η Κύπρος
Η Τουρκία με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή και παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει η Λευκωσία που βρίσκεται ήδη σε επαφές με Ε.Ε. και ΗΕ.
Πιο αποφασιστική Ε.Ε. και πιο σαφή ΗΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα θέλει η Κύπρος
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο
«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας» δήλωσε ο Εμ. Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη στο Παρίσι.
Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο
ΕΥΡΩΠΗ
Κλίμα δυσπιστίας πριν την τριμερή για το Κυπριακό
Δέκα ημέρες πριν την άτυπη τριμερή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, το κλίμα δυσπιστίας φαίνεται να κυριαρχεί. Την ίδια...
Κλίμα δυσπιστίας πριν την τριμερή για το Κυπριακό
ΕΥΡΩΠΗ
Μηνύματα Τουσκ στην Άγκυρα από τη Λευκωσία
Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που επισκέπτεται την Κύπρο και έχει επαφές με την πολιτειακή...
Μηνύματα Τουσκ στην Άγκυρα από τη Λευκωσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας