Ακόμα πιο σκληρή γραμμή, ακόμα πιο άμεσες επιστροφές, ακόμα πιο «κλειστή» Ευρώπη προωθούν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου. Στο κείμενο των συμπερασμάτων που ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να «παραδοθεί» σε εκείνους που επιθυμούν μια Ευρώπη-φρούριο ως απάντηση στα αιτήματα της Ολλανδίας και πρόσφατα της Ουγγαρίας για εξαίρεση από το Σύμφωνο Μετανάστευσης της Ε.Ε.
Μπορεί η εξαίρεση να μην μπορεί να γίνει αποδεκτή αν δεν αλλάξουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες -κάτι που δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον-, ωστόσο τα αιτήματα ασκούν πίεση στις Βρυξέλλες για πιο σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική.
«Η μόνη λύση για τη μετανάστευση είναι να έχουμε κέντρα προσφύγων (hot spots) εκτός Ε.Ε. και να αφήνουμε να μπαίνουν μόνο εκείνοι που θέλουμε» είπε χθες από το Ευρωκοινοβούλιο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. «Από το 2015 με κατηγορούν ότι είμαι χαζός ή διαβολικός, αλλά στο τέλος όλοι θα συμφωνήσουν μαζί μου» προέβλεψε, προτείνοντας συνόδους κορυφής χωρών Σένγκεν σε τακτική βάση, προκειμένου να υπάρχει κοινή γραμμή για τα εσωτερικά σύνορα.
Και μάλλον έχει δίκιο. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η επιλογή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρότεινε τον Αυστριακό πρώην υπουργό Οικονομικών για το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης. Παρ’ όλο που μαρτυρίες λένε ότι ο Μάγκνους Μπρούνερ είναι μετριοπαθής πολιτικός, η επιλογή της «σκληροπυρηνικής» Αυστρίας για το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί παρά να στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για το πού το πάει η νέα Κομισιόν.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση και έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», οι 27 θα υπενθυμίζουν ότι η μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση και θα ζητούν να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για την εφαρμογή της συνολικής προσέγγισής του για τη μετανάστευση, όπως περιγράφεται τον Φεβρουάριο του 2023, σε όλες τις πτυχές της.
«Υπό αυτό το πρίσμα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης, μέσω αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της λαθραίας διακίνησης με σκοπό την πρόληψη των παράτυπων αναχωρήσεων και της απώλειας ανθρώπινων ζωών» θα αναφέρεται στο κείμενο των ηγετών.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για την αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προωθήσουν ταχέως μια νέα κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές» σημειώνεται στο κείμενο.
Χθες 17 κράτη-μέλη της Ε.Ε., με πρωτοβουλία των Αυστρίας και Ολλανδίας, ζήτησαν πιο αποτελεσματικές επιστροφές. Η επιστολή υπογράφηκε από την Ελλάδα, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σουηδία. Η Νορβηγία και η Ελβετία, δύο κράτη-μέλη εκτός Ε.Ε. που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν, έβαλαν επίσης την υπογραφή τους.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ενωσης με διάφορα διαθέσιμα μέσα. Επιπλέον επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς. Επιπλέον θα πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» θα υπογραμμίζουν οι ηγέτες.
«Οι ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές είναι το κλειδί για την κανονική και εύρυθμη μετανάστευση» καταλήγει το κείμενο των ηγετών, που πάντως προειδοποιεί ότι το θέμα θα επανέλθει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας