Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε σήμερα την πρόταση να τερματισθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με μια προσωρινή διαίρεση της χώρας, μια πρόταση που έχει αναφερθεί ότι έχει γίνει από ορισμένες δυτικές χώρες.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι πολλές προτάσεις για μια πιθανή ειρήνη έχουν διατυπωθεί, «αλλά μέχρι στιγμής καμία από αυτές τις σκέψεις δεν έχει ρεαλιστική βάση».
Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε σε ένα «γερμανικό σενάριο», επειδή, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να έχει συζητήσει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είχε γράψει τον Σεπτέμβριο ότι η Γερμανία σκέφτεται μια ειρηνευτική συμφωνία βάσει της οποίας η Ρωσία θα καταλάμβανε προσωρινά μέρος της Ουκρανίας, ενώ η υπόλοιπη Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή να λάβει αντίστοιχα ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολίασε την πρόταση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει μέχρι στιγμής απορρίψει μια τέτοια λύση και συνεχίζει να ζητά την επιστροφή όλων των κατεχόμενων εδαφών, ενώ είπε πρόσφατα ότι η χώρα του χρειάζεται ειρήνη «χωρίς κανένα εμπόριο της κυριαρχίας της ή εμπόριο του εδάφους της».
Για τη Ρωσία, από την άλλη πλευρά, ένας από τους στόχους του πολέμου της είναι να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek ότι η κατάσταση στο έδαφος για μια διευθέτηση στην Ουκρανία έχει αλλάξει σημαντικά από το 2022, συμπεριλαμβανομένων νομικών όρων.
«Οι Συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαρτίου 2022 από τις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για τη διευθέτηση. Προβλέπουν την άρνηση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και περιέχουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ενώ αναγνωρίζουν την πραγματικότητα επί τόπου εκείνη τη στιγμή. Περιττό να πούμε ότι σε πάνω από δύο χρόνια, αυτές οι πραγματικότητες έχουν αλλάξει σημαντικά, μεταξύ άλλων και σε νομικούς όρους», είπε.
Ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 14 Ιουνίου κατονόμασε τις ακόλουθες προϋποθέσεις για μια διευθέτηση: πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από την αυτοανακυρηχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, και τις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα και αναγνώριση των εδαφικών πραγματικοτήτων που κατοχυρώνονται στο ρωσικό Σύνταγμα, το ουδέτερο αδέσμευτο μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας, η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίησή της, οι εγγυήσεις των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των συμφερόντων των ρωσόφωνων πολιτών, καθώς και η άρση όλων των αντιρωσικών κυρώσεων.
Το Κίεβο, παρατήρησε ο Λαβρόφ, απάντησε σε αυτή τη δήλωση με ένοπλη εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση μέχρι να αρθούν οι απειλές που θέτει η Ουκρανία», τόνισε ο Λαβρόφ.
Η θέση της Ρωσίας, σημείωσε, είναι γνωστή και παραμένει αμετάβλητη: «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πολιτική και διπλωματική λύση, η οποία θα πρέπει να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης».
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Λαβρόφ, «το θέμα της ημέρας θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της σύγκρουσης και όχι η καθιέρωση κατάπαυσης του πυρός».
«Η Δύση πρέπει να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων και το Κίεβο πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες. Η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει σε ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και χωρίς πυρηνικά καθεστώς, να προστατεύσει τη ρωσική γλώσσα και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών της», δήλωσε.
Το κόστος της σύγκρουσης, είπε ο Λαβρόφ, «είναι το μεγαλύτερο για τους Ουκρανούς, των οποίων η ηγεσία τους οδηγεί, χωρίς οίκτο, στη σφαγή», ενώ «για τη Ρωσία είναι η προστασία του λαού της και των ζωτικών συμφερόντων ασφαλείας».
«Σε αντίθεση, παρεμπιπτόντως, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πολλοί έχουν τη συνήθεια να κάνουν εικασίες για κάποιους «κανόνες», «τρόπους ζωής» και παρόμοια, ενώ προφανώς δεν κατανοούν καλά πού βρίσκεται η Ουκρανία και ποιο είναι το διακύβευμα.σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Άλλες εξελίξεις
- Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε ρωσικό ναρκαλιευτικό που έχει την βάση του στην Βαλτική Θάλασσα. Δεν αναφέρει την ημερομηνία που έγινε η επιχείρηση, αναφέροντας στην εφαρμογή Telegram ότι υπέστησαν ζημιά οι μηχανές του και στο πλοίο γίνονται σημαντικές επισκευές μετά το περιστατικό.
- Μια ουκρανική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι Ουκρανοί χάκερς φέρουν την ευθύνη για τη σημερινή ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση στη ρωσική κρατική εταιρεία μέσων ενημέρωσης VGTRK, η οποία συνέπεσε με τα 72α γενέθλια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
- Ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος έπληξε την "περιοχή" της σημαντικής αεροπορικής βάσης Σταροκοστιαντίνιφ σήμερα το πρωί, ανέφερε το Κίεβο σε μια σπάνια παραδοχή, αφού μια επίθεση με πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα (drones) έθεσε επίσης στο στόχαστρο την πρωτεύουσα.
- Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ανοίξει ποινικές υποθέσεις εναντίον 14 ξένων δημοσιογράφων από τις 17 Αυγούστου κατηγορώντας τους ότι διέσχισαν παράνομα το σύνορο ανάμεσα στην Ουκρανία και στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας.
- Σε άλλα νέα απ' το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο η Ουκρανία δεν θα παρατείνει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός της μετά τη λήξη της στα τέλη του 2024, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ στον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερτ Φίτσο.«Ο στρατηγικός στόχος της Ουκρανίας είναι να στερήσει από το Κρεμλίνο τα κέρδη από την πώληση υδρογονανθράκων τα οποία ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο», τόνισε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας