Ακόμη και αν το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων πέτυχε, για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο στην Αυστρία, την πρωτιά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου -κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου για τη Βουλή στη Βιέννη-, ωστόσο το αποτέλεσμά τους έδειξε πως τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά από ό,τι αναμενόταν.
Και αυτό γιατί όλες τότε οι δημοσκοπήσεις έφεραν το κόμμα αυτό να προηγείται κατά τέσσερις ή πέντε ποσοστιαίες μονάδες των Σοσιαλδημοκρατών και κατά πέντε ή έξι ποσοστιαίες μονάδες του ηγούμενου του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού δεξιού Λαϊκού Κόμματος, αλλά τελικά τα τρία αυτά κόμματα βρέθηκαν σε απόσταση 2,2 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ τους, με τους Ελεύθερους μόλις λίγο μπροστά από το Λαϊκό Κόμμα που, με τη σειρά του, ήλθε δεύτερο, μπροστά και όχι πίσω από το Σοσιαλδημοκρατικό.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες της Κυριακής, κάποιοι πολιτικοί αναλυτές στη Βιέννη, παρ' όλη τη μόνιμη υπεροχή του Κόμματος των Ελευθέρων και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (28%), δεν αποκλείουν πλέον μια ενδεχόμενη αναστροφή της πορείας του προς μια νέα πρωτιά και παραπέμπουν τόσο στη μείωση της διαφοράς του από το Λαϊκό Κόμμα (23%) όσο και στο πλεονέκτημα που εμφανίζεται για τον αρχηγό του και σημερινό ομοσπονδιακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ με την «ικανοποιητική» στάση του στην πρόσφατη καταστροφική κακοκαιρία στη χώρα.
Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν πως, για πρώτη φορά, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων φέρεται να μην εμπιστεύεται όλους τους διεκδικητές του αξιώματος του ομοσπονδιακού καγκελάριου, τόσο τον νυν και εκ νέου υποψήφιο Καρλ Νεχάμερ όσο και τον αρχηγό των Ελευθέρων και επικεφαλής των σκληροπυρηνικών τους, τον Χέρμπερτ Κικλ, όπως επίσης τον Αντρέα Μπάμπλερ, τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, με πιθανότητα να υπάρξει την Κυριακή 29/9 μια κατάληξη σε επιλογή του «λιγότερου κακού».
Ο Νεχάμερ βασίζεται σε αυτό και προσπαθεί να φαίνεται μετριοπαθής, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει, αλλά το θέμα είναι πιο περίπλοκο: καθώς υπάρχει θεμελιώδης δυσαρέσκεια με την πολιτική σε σημαντικά τμήματα του εκλογικού σώματος, που ο Κικλ το έχει κατά νου και ως εκ τούτου ζητά ολική ανατροπή, με τις πιθανότητες να οδηγήσει το κόμμα του στην πρωτιά να είναι μεγάλες, έχοντάς το σταθεροποιήσει τα τελευταία χρόνια, μπορεί ακόμα και ένα 25% να αποδειχθεί αρκετό.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, όλο και πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για μια «ορμπανοποίηση» της Αυστρίας υπό την ηγεσία του Χέρμπερτ Κικλ, με εκατοντάδες γνωστές προσωπικότητες, κυρίως από την τέχνη και τον πολιτισμό, να απευθύνουν δραματική έκκληση στους συνολικά 1.500 υποψήφιους των άλλων κομμάτων να μη δεχθούν οποιαδήποτε συμμετοχή τους σε κυβέρνηση στην οποία θα βρεθεί ο Κικλ.
Αυτά δείχνουν ότι τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει και για τους Σοσιαλδημοκράτες του Αντρέας Μπάμπλερ, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται γύρω στο 21% στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική για όλους εκείνους που απορρίπτουν την Ακροδεξιά, όπως επίσης και εκείνους που ανησυχούν για την πιθανότητα ενός μετεκλογικά κυβερνητικού συνασπισμού της με το Λαϊκό Κόμμα, όπως είχε συμβεί στις περιόδους 2000-2006 και μεταξύ 2017 και 2019. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος -με αριστερότερο προσανατολισμό από τους προκατόχους του επικεφαλής στο κόμμα- βρίσκεται τελείως ανοιχτά απέναντι στον Κικλ, αποκαλώντας τον εξαιρετικά επικίνδυνο για τη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας