Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.1° 22.4°
2 BF
75%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.2° 20.9°
1 BF
72%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.3° 22.0°
2 BF
89%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.2° 19.9°
0 BF
94%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 20.7°
0 BF
74%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.0°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 20.2°
2 BF
87%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.7°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.4° 23.4°
2 BF
72%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
24.6° 24.6°
3 BF
73%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.7° 23.7°
2 BF
51%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
23.0° 19.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.4° 20.5°
2 BF
65%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.2° 22.8°
2 BF
85%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 22.3°
2 BF
60%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
91%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.7° 21.4°
1 BF
100%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
0 BF
80%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
Η κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ηνωμένου Βασιλείου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ηνωμένου Βασιλείου | AP Photo/Efrem Lukatsky

Σε δεινή θέση οι Ουκρανοί σε Ντονμπάς - Κουρσκ

Οι βαριές απώλειες των δυνάμεων του Ζελένσκι και στα δύο μέτωπα, έπειτα από τη μεθοδευμένη προέλαση του ρωσικού στρατού, προκαλούν μεγάλη ανησυχία τόσο στο Κίεβο όσο και στους βασικότερους «σπόνσορές» του και αρχιτέκτονες της σύρραξης - την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν από πολλαπλές κατευθύνσεις στο αχανές ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς, το κύριο θέατρο του πολέμου, το Κρεμλίνο εξαπέλυσε το τελευταίο 48ωρο την πρώτη μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση και στο Κουρσκ, προκαλώντας βαριές απώλειες στους Ουκρανούς και ανακτώντας μεγάλο μέρος των εδαφών που εκείνοι είχαν καταλάβει στις αρχές Αυγούστου με την αιφνιδιαστική εισβολή τους, την πρώτη σε αμιγώς ρωσικό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα ακόμη και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγκάστηκε χτες να παραδεχτεί δημόσια –μετά από πολλές ώρες ένοχης σιωπής– τη ρωσική αντεπίθεση, την οποία χαρακτήρισε «αναμενόμενη», αποφεύγοντας όμως να δώσει λεπτομέρειες: και ο λόγος γι' αυτή τη... δημιουργική ασάφεια είναι πως, σύμφωνα με αρκετές πηγές και από τις δύο πλευρές των συνόρων, οι Ρώσοι κατάφεραν με μια κίνηση να διαλύσουν το δυτικό πλευρό της ουκρανικής «σφήνας» στο έδαφός τους, ανακαταλαμβάνοντας δώδεκα κωμοπόλεις και χωριά, αποκόπτοντας τις τελευταίες οδούς ανεφοδιασμού από τη γειτονική ουκρανική επαρχία Σούμι και παίρνοντας πολλούς αιχμαλώτους, βίντεο και φωτογραφίες των οποίων ήδη κυκλοφορούν στο ρωσικό Telegram.

Η αλήθεια είναι πως το ρωσικό επιτελείο δεν έδειξε καμιά βιασύνη για να «εκκαθαρίσει» τη δασωμένη και αραιοκατοικημένη μεθόριο του Κουρσκ και αντίθετα φρόντισε να «προλειάνει» την αντεπίθεση με ένα πολυήμερο πυραυλικό και αεροπορικό μπαράζ στη μεθόριο με το Σούμι, στοχεύοντας κυρίως ουκρανικές μονάδες που ετοιμάζονταν να ενισχύσουν το μέτωπο μέσα στο Κουρσκ, αλλά και δεκάδες εκτοξευτήρες ρουκετών και αντιαεροπορικών πυραύλων δυτικής κατασκευής και κινητά κέντρα ηλεκτρονικού πολέμου και χειρισμού drones, που τις πρώτες μέρες της εισβολής δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στους αμυνόμενους.

Κοινή επίσκεψη

Αλλωστε η σημαντικότερη αποτυχία των Ουκρανών σε αυτή την έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά αψυχολόγητη και στρατηγικά ανεξήγητη επιχείρηση, πέρα από την αδυναμία τους να καταλάβουν ή έστω να προσεγγίσουν κάποια σημαντική πόλη ή βιομηχανική υποδομή, όπως π.χ. τον πυρηνικό σταθμό στο Κουρσκ, είναι πως οι Ρώσοι δεν «τσίμπησαν» το δόλωμα και δεν μετέφεραν στρατεύματα από το κυρίως μέτωπο του Ντονμπάς, προτιμώντας να δημιουργήσουν ένα νέο «βόρειο» σώμα στρατού από τις τεράστιες εφεδρείες τους.

Η δεινή αυτή κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ και οι ακόμη ζοφερότερες εξελίξεις στο Ντονμπάς έχουν φυσικά προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τόσο στο Κίεβο όσο και στους βασικότερους «σπόνσορές» του και αρχιτέκτονες της σύρραξης – την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος της εσπευσμένης κοινής επίσκεψης στην ουκρανική πρωτεύουσα των υπουργών Εξωτερικών τους, Αντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι, οι οποίοι βασικά προσπάθησαν να εμψυχώσουν με υποσχέσεις νέας βοήθειας τον Ζελένσκι και ό,τι απέμεινε από την κυβέρνηση και τους επιτελείς του μετά το πρόσφατο υπουργικό «πογκρόμ» του.

Υποσχέσεις

Μάλιστα ο (όλο και πιο επικίνδυνος, όσο πλησιάζει στο τέλος της θητείας του) Μπλίνκεν θεώρησε σκόπιμο να υποσχεθεί στους Ουκρανούς ότι ο Μπάιντεν θα ανάψει άμεσα το πράσινο φως για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος έχει αποφύγει μέχρι στιγμής προσεκτικά να το κάνει, ενώ και οι εναπομείναντες Αμερικανοί... «ενήλικες στο δωμάτιο», οι στρατηγοί του Πενταγώνου, έχουν μέσω «διαρροών» τοποθετηθεί ενάντια σε μια τέτοια κλιμάκωση.

Υποστήριξε μάλιστα πως αυτό που δήθεν άλλαξε τον τρόπο σκέψης στην Ουάσινγκτον ήταν οι «αποδείξεις» για την πρόσφατη αποστολή ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία – λες και οι περσικοί πύραυλοι δεν είναι αντίγραφα ρωσικών και λες και οι Ρώσοι δεν διαθέτουν το μακράν πληρέστερο και σύγχρονο πυραυλικό οπλοστάσιο στον πλανήτη!

Το μόνο βέβαιο είναι πως το φλέγον θέμα της άρσης των περιορισμών στη χρήση των δυτικών πυραύλων -το οποίο ο Ζελένσκι για ευνόητους λόγους έχει αναγορεύσει σε κεντρικό αίτημα προς τους ξένους υποστηρικτές του, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα αλλάξει την πορεία του πολέμου!- θα συζητηθεί σήμερα στο κορυφαίο επίπεδο κατά την επίσκεψη του νέου Βρετανού ηγέτη Κιρ Στάρμερ στην Ουάσινγκτον, όπου οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, λέει, συνολικά τη στρατηγική τους στον πόλεμο στην Ουκρανία και πώς θα μπορούσε να έχει αίσια έκβαση για το Κίεβο...

Βρετανικοί πύραυλοι

Το Λονδίνο έχει βέβαια ήδη δώσει εδώ και καιρό την άδεια στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow σε στόχους εντός της Ρωσίας, αλλά οι cruise αυτοί, αν και πέτυχαν αρχικά να καταστρέψουν ορισμένους ρωσικούς στόχους στην Κριμαία και αλλού, όλως περιέργως δεν κατάφεραν να «αλλάξουν την πορεία» του πολέμου.

Το σίγουρο είναι ότι ενόψει της κρίσιμης αυτής συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό «δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας». Και ο νοών νοείτω.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε δεινή θέση οι Ουκρανοί σε Ντονμπάς - Κουρσκ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας