Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού που γίνεται στη χώρα τους τελευταίους 30 μήνες που μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία. «Σας ζητώ να δεχθείτε την παραίτησή μου», έγραψε στην επιστολή του ο 43χρονος Κουλέμπα, που βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2020.
Χθες, Τρίτη, πέντε υπουργοί της κυβέρνησης της Ουκρανίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ αποπέμφθηκαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Πλέον σχεδόν το ένα τρίτο των υπουργικών θώκων παραμένει κενό. Ο Στέφαντσουκ επεσήμανε ότι το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στο κοινοβούλιο, το οποίο πρόκειται να επικυρώσει τις παραιτήσεις.
Ήδη εδώ και κάποιες εβδομάδες κυκλοφορούσαν φήμες για την αποχώρηση του Κουλέμπα. Δεν δόθηκε επίσημη δικαιολογία για την απόφασή του, όμως υψηλόβαθμη πηγή από την ουκρανική προεδρία που μίλησε πρόσφατα στο AFP είχε επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Κουλέμπα διαχειρίζεται το υπουργείο του.
Εξάλλου δήλωση του Κουλέμπα σχετικά με τις ιστορικές διαφορές μεταξύ του Κιέβου και της Βαρσοβίας είχε προκαλέσει τον Αύγουστο κύμα επικρίσεων στην Πολωνία, ένα ακόμη επεισόδιο έντασης με αυτόν τον σύμμαχο κλειδί της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τον Κουλέμπα αναμένεται να αντικαταστήσει ο υφυπουργός του Αντρίι Σίμπιχα, ο οποίος προηγουμένως ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι. Ο διορισμός του Σίμπιχα ως υφυπουργού Εξωτερικών είχε θεωρηθεί τον Απρίλιο προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να ελέγξει καλύτερα αυτό το υπουργείο κλειδί.
Πηγές από την ουκρανική κυβέρνηση διαβεβαίωσαν ότι η επιρροή του Κουλέμπα, ο οποίος έγινε σε ηλικία 38 ετών ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ήταν ήδη περιορισμένη και υπό τον έλεγχο του ισχυρού προσωπάρχη του Ζελένσκι, του Αντρίι Γερμάκ.
Λιγότερο γνωστός στο κοινό και λιγότερο προβεβλημένος από τα μέσα ενημέρωσης, ο 49χρονος Σίμπιχα θεωρείται σημαντικός παράγοντας της ουκρανικής διπλωματίας. Από το 2016 ως το 2021 ήταν πρεσβευτής της χώρας στην Τουρκία. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Κουλέμπα είχε γίνει ένα οικείο πρόσωπο στη Δύση και αλλού στον κόσμο, ταξιδεύοντας συνεχώς με στόχο να πείσει τις διάφορες κυβερνήσεις να προσφέρουν στο Κίεβο τα στρατιωτικά μέσα που έχει ανάγκη για να αντισταθεί στον ρωσικό στρατό.
Η Μόσχα θα «αναθεωρήσει το πυρηνικό της δόγμα»
Η κλιμάκωση από την Ουάσινγκτον του πολέμου στην Ουκρανία και οι ενέργειες της «συλλογικής Δύσης» καθιστούν αναγκαίο για τη Ρωσία να αναθεωρήσει το πυρηνικό της δόγμα, σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόκειται να κάνει αλλαγές στην πολιτική που ορίζει τις συνθήκες για τη χρήση από τη Μόσχα πυρηνικών όπλων, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινίσει τις αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προβεί.
Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα, το οποίο ορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, προβλέπει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.
Οι αναθεωρήσεις γίνονται «με φόντο τις προκλήσεις και τις απειλές που προκάλεσαν οι χώρες της λεγόμενης συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Πεσκόφ στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η Μόσχα λαμβάνει υπόψη της την πιθανότητα η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που της έχει προμηθεύσει η Ουάσινγκτον στις επιθέσεις της σε βάθος στο ρωσικό έδαφος, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Η Ουκρανία ζητάει καιρό τώρα από τους συμμάχους της να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα σε στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, και τα αιτήματα αυτά έχουν γίνει πιο ηχηρά καθώς η Ρωσία εντείνει τις αεροπορικές της επιδρομές σε ενεργειακές και άλλες υποδομές της Ουκρανίας, όπως και σε πολυκατοικίες.
«Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί θα το κάνουν αυτό», μετέδωσε το RIA επικαλούμενο δήλωση του Πεσκόφ. «Όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπόψη μας», τόνισε.
Μαίνονται οι άγριες και πολύνεκρες μάχες
Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 271 τραυματίστηκαν όταν η Ρωσία έπληξε στρατιωτική εκπαιδευτική εγκατάσταση στην κεντρική πόλη Πολτάβα της Ουκρανίας με δύο βαλλιστικούς πυραύλους χθες, Τρίτη. Ρωσική αεροπορική επίθεση στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, όχι μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία, στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Ακόμα, προκάλεσε τον τραυματισμό περισσότερων από 30 και κατέστρεψε ιστορικά κτίρια στην καρδιά της πόλης, ανακοίνωσαν σήμερα περιφερειακοί αξιωματούχοι.
Επαφές Πούτιν με τη σερβική κυβέρνηση
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Αλεκσάνταρ Βούλιν έφθασε σήμερα στη Ρωσία, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την αγορά γαλλικών πολεμικών αεροπλάνων Rafale από τη Σερβία, μεταδίδουν σερβικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Αλεκσάνταρ Βούλιν, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, είχε παραιτηθεί το Νοέμβριο 2023 από τη θέση του ως αρχηγού των υπηρεσιών πληροφοριών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν το κεφάλι μου για να μην επιβάλουν κυρώσεις στη Σερβία», είχε δηλώσει τότε.
Ο Βούλιν πρόκειται να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ.
Διορίσθηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την άνοιξη, μετά τη νίκη του κόμματος του προέδρου Αλεκσάνταρ Βούτσιτς στις τελευταίες εκλογές.
Η Σερβία, η οποία ουδέποτε επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο 2022, διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα και ο Βούλιν είναι ένας από τους αρχιτέκτονες των σχέσεων αυτών.
Η Γαλλία, η οποία βοήθησε στα τέλη Αυγούστου στην πώληση 12 μαχητικών αεροπλάνων Rafale της Dassault aviation στη Σερβία, ήλπιζε επίσης να απομακρύνει το Βελιγράδι από τη Μόσχα, η οποία προμήθευε μέχρι τώρα πολεμικά αεροσκάφη στη Σερβία.
«Η αγορά των Rafale έγινε για στρατιωτικούς λόγους», είχε δηλώσει ήδη την επομένη ο Βούλιν στο ρωσικό πρακτορείο TASS, «και δεν θα έχει σε καμιά περίπτωση αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ανάμεσα στη Δημοκρατία της Σερβίας και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Σερβία παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη και δεν θα συμμετάσχει στην αντιρωσική υστερία ούτε σε οποιαδήποτε μορφή αντιρωσικών κυρώσεων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας