Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η αστραπιαία εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στο Κουρσκ έπιασε «αδιάβαστους» τους στρατηγούς του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Προελαύνοντας σε ρωσικό έδαφος μακριά από τα ενεργά πολεμικά μέτωπα, οι Ουκρανοί πρώτα απώθησαν κάτι ελάχιστα αξιόμαχες μονάδες συνοροφυλακής και μετά «κατέλαβαν 28 οικισμούς, δολοφόνησαν 12 αμάχους και τραυμάτισαν 121, ανάμεσά τους 10 παιδιά», σύμφωνα με τον Αλεξέι Σμιρνόφ, Ρώσο κυβερνήτη του Κουρσκ. Επίσης εξανάγκασαν 120.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θριαμβολογεί. Η πλειονότητα όμως των διεθνών αναλυτών εκτιμά ότι πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς στρατηγική προοπτική. Και με υψηλό ρίσκο, καθώς μόλις αναπτυχθούν στο πεδίο επίλεκτες μονάδες της Μόσχας (ήδη κατευθύνονται εκεί κομάντος και εναπομείναντες μισθοφόροι της διαβόητης Ομάδας Βάγκνερ) η ισορροπία δυνάμεων θα ανατραπεί.
«Ο αιφνιδιασμός είναι κρίσιμο στοιχείο κάθε πολεμικής σύγκρουσης. Αλλά μπορεί να ξεφουσκώσει εξίσου γρήγορα» προειδοποιεί ο Τζόναθαν Μπιλ, στρατιωτικός συντάκτης του BBC. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: η αποτυχημένη ρωσική επίθεση-αστραπή στο Χάρκοβο φέτος τον Μάιο και η αυτοκαταστροφική «πορεία προς τη Μόσχα» του ιδρυτή τής Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον Ιούνιο του 2023.
Ο στόχος του Ζελένσκι να μεταφέρει τον πόλεμο στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι μέρος της πεποίθησης ότι «ο Πούτιν θα υποχωρήσει μόνο αν η χώρα του υποστεί τα ίδια δεινά με αυτά της Ουκρανίας». Αυτό ακούγεται συχνά στις συζητήσεις στο Κίεβο, αλλά πρόκειται απλά για σχήμα λόγου.
Το πλήγμα στο γόητρο του Πούτιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ρωσική κοινωνία και οικονομία, είναι βαρύ. Κανείς όμως δεν περιμένει ένα κύμα λαϊκής αντίδρασης τόσο ισχυρό που να οδηγήσει στην ανατροπή του. Ο έλεγχος που ασκεί στους μηχανισμούς του (παρα)κράτους και των ΜΜΕ είναι απόλυτος.
Χωρίς εφεδρείες σε εχθρικό έδαφος
Αλλο κίνητρο για την εισβολή στο Κουρσκ είναι η ενίσχυση του ηθικού των Ουκρανών, σε συνδυασμό με το μήνυμα στους δυτικούς συμμάχους ότι «η στήριξή σας φέρνει αποτέλεσμα», ιδίως τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες διανύουν προεκλογική περίοδο εν όψει της αναμέτρησης της 5ης Νοεμβρίου για τον Λευκό Οίκο.
«Ατρόμητη επιχείρηση, έξοχη, ωραία!» δήλωσε κατενθουσιασμένος για την εισβολή ο επισκεπτόμενος το Κίεβο Αμερικανός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Λίντσεϊ Γκράχαμ. Μάλλον ξέχασε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ γκρινιάζει συνεχώς ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα για να στηρίξουν το Κίεβο. Ο μεγιστάνας καυχιέται μάλιστα ότι αν εκλεγεί ξανά πρόεδρος «θα σταματήσει αυτόν τον πόλεμο πριν την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου 2025».
«Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί σε βάθος μέχρι και 30 χιλιομέτρων σε μερικά σημεία. Φαίνεται ότι απλώνονται σε έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αλλά δεν είναι σαφές τι ποσοστό από αυτά τα εδάφη κατέχουν. Το να διατηρήσει μια ξένη δύναμη στρατιωτικές μονάδες, οποιουδήποτε μεγέθους, εντός του ρωσικού εδάφους είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δεδομένου μάλιστα ότι ο στρατός της Ουκρανίας διαθέτει περιορισμένες εφεδρείες, θα εκτεθεί σε κινδύνους για να αποκρούσει τις ρωσικές αντεπιθέσεις», γράφει ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute.
«Μάτωσε η μύτη του Πούτιν, αλλά...»
«Προκύπτουν δύο απορίες» εκτιμά ο αναλυτής του CNN Νικ Πάτον Γουόλς. «Η πρώτη για την τελική έκβαση της εισβολής. Θα πασχίσουν λοιπόν οι Ουκρανοί να κρατήσουν έστω κι ένα ελάχιστο κομμάτι ρωσικής γης; Με πόση δύναμη πυρός, με πόσους ανθρώπινους πόρους, με πόσα δυτικά όπλα θα ’ναι ευχαριστημένοι ώστε να μην γκρεμιστεί η προσπάθειά τους; Εντάξει, μάτωσε η μύτη του Πούτιν. Αλλά η τελική φάση του παιχνιδιού πρέπει να ’ναι το ίδιο προσεκτικά σχεδιασμένη όσο και η αρχική» τονίζει.
«Η δεύτερη απορία» προσθέτει «είναι κατά πόσον όλα αυτά θα επηρεάσουν το κυρίως μέτωπο, εδώ και δυόμισι χρόνια, στο Ντονμπάς». Πράγματι τις τελευταίες μέρες η ουκρανική «νίκη στο Κουρσκ» συνοδεύεται από κακά νέα για τους Ουκρανούς στις ρωσόφωνες νοτιοανατολικές περιοχές. Οι Ρώσοι προελαύνουν καθημερινά στη βιομηχανική πόλη Τορέτσκ και στο διοικητικό κέντρο Ποκρόφσκ – αργά, με βαρύ φόρο αίματος, έστω ανόρεχτα, αλλά σταθερά. «Οσο μικρό κι αν είναι κάθε φορά το επόμενο χωριό, η Μόσχα επιτίθεται συνεχώς», γράφει ο Πάτον Γουόλς.
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο ερώτημα: Οι Ουκρανοί στρατιώτες (τουλάχιστον 10.000 άνδρες σε τέσσερις ταξιαρχίες) που πάτησαν το πόδι τους στην περιοχή του Κουρσκ δεν θα λείψουν από το κυρίως μέτωπο; Πού θα βρίσκονται άραγε σε έναν ή δύο μήνες από σήμερα;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας