Μια ηλικιωμένη κατέβηκε σε αντιφασιστική διαδήλωση στο κέντρο του Λίβερπουλ κρατώντας πλακάτ που έγραφε «Γιαγιάδες εναντίον των ναζί». Εκατοντάδες μίλια μακριά, στην πόλη Ολντερσοτ της νότιας Αγγλίας, στο πλακάτ μιας νεαρής γυναίκας υπήρχε η φράση «Οι εχθροί μας ταξιδεύουν με Learjet – όχι με βάρκες». Και στο Μπέρμιγχαμ, δίπλα στις σημαίες της αιματοβαμμένης Παλαιστίνης ένα πανό επικαλούνταν την κοινή λογική: «Ούτε ισλαμοφοβία ούτε αντισημιτισμός».
Την Πέμπτη η Βρετανία έδειξε το άλλο της πρόσωπο. Εκείνο της συνύπαρξης, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης. Προηγήθηκε μια εβδομάδα εκατοντάδων συντονισμένων επιθέσεων από ομάδες ακροδεξιών εναντίον ξενώνων φιλοξενίας μεταναστών, πολιτιστικών κέντρων, καταστημάτων, δικηγορικών γραφείων, δημόσιων υπηρεσιών αρωγής και αστυνομικών τμημάτων.
Αυτή τη φορά, από τη βόρεια Ιρλανδία ώς το στενό της Μάγχης ο μισαλλόδοξος όχλος που κινητοποιήθηκε από fake news για την ταυτότητα (δήθεν προσφυγική και μουσουλμανική) του 17χρονου που έσφαξε τρία ανήλικα κοριτσάκια στο Σάουθπορτ, δεν τόλμησε να εμφανιστεί.
Για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί χιλιάδες δημοκράτες έδωσαν αγωνιστικό «παρών». «Σε ποιανού τους δρόμους;», ρωτούσαν οι επικεφαλής διαδηλωτές με τηλεβόες. «Στους δρόμους μας!», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.
Και, δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση του Εργατικού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, οι αστυνομικές και οι εισαγγελικές αρχές επέδειξαν επιτέλους στοιχειώδη αντανακλαστικά.
Από το Αυτόφωρο στο κελί
Με νόμιμες αλλά γρήγορες διαδικασίες παραπέμφθηκαν σε δικαστήρια εκδίκασης αυτόφωρων αδικημάτων οι 150 από τους περίπου 500 θερμόαιμους συλληφθέντες. Επεσαν βαριές «καμπάνες». Στο Λίβερπουλ ένας 69χρονος συνταξιούχος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών για επίθεση σε αστυνομικούς. Στο Σάουθπορτ ένας 43χρονος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών για επίθεση σε ισλαμικό τέμενος. «Στο βίντεο φαίνεστε μπροστά μπροστά και συμμετέχετε με ενθουσιασμό», του είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Οι εφέσεις δεν είχαν ανασταλτικό αποτέλεσμα και οι καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Ακροδεξιά σάιτ είχαν προαναγγείλει γύρω στα 180 ραντεβού μίσους για τις τελευταίες δύο μέρες. Υλοποιήθηκαν μόλις 40 με μικρή συμμετοχή. Σε πολλές περιπτώσεις, αλληλέγγυοι και μετανάστες συγκρότησαν αντιδιαδηλώσεις χωρίς…αντίπαλο.
«Είμαι Βρετανοπακιστανή τρίτης γενιάς. Εδώ γεννήθηκα, εδώ σπούδασα, εδώ εργάζομαι και κατοίκους αυτής της χώρας απασχολώ στο γραφείο μου. Βάζω στοίχημα πως έχω συμβάλει περισσότερο στην οικονομία της Βρετανίας από οποιονδήποτε απ’ αυτούς που έκαναν τις φασαρίες», δήλωσε η Σάιρα Χουσέιν που διατηρεί ένα μικρό αρχιτεκτονικό γραφείο.
Στην παλιά αγορά της πόλης Μπρίστολ ρεπόρτερ του BBC συνάντησαν τον νεαρό Χαμπίμπ, μετανάστη από την Γκάμπια, λίγο πριν λάβει μέρος σε συγκέντρωση υπέρ των μεταναστών. «Βλέποντας όλους αυτούς τους ανθρώπους νιώθω κάτι περισσότερο από υποστήριξη. Νιώθω ότι μ’ αγαπάνε!», είπε. «Με σταματούσαν τώρα στον δρόμο και μου έλεγαν: “Μη φοβάσαι, είσαι ασφαλής”. Οι κάτοικοι του Μπρίστολ δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να προκαλέσει χάος στην πόλη. Γι' αυτό πάω στη συγκέντρωση. Διχασμένοι γκρεμιζόμαστε, ενωμένοι μένουμε όρθιοι».
Αφιονίζοντας και 11χρονους
Ομως προσοχή. Οσο παρηγορητική κι αν είναι η «αντεπίθεση του καλού», το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας στάζει στις ψυχές κάθε επόμενης γενιάς. «Ενα 11χρονο αγόρι είναι ο μικρότερος σε ηλικία μεταξύ των συλληφθέντων για συμμετοχή στα επεισόδια», αποκάλυψε ο Γκάβιν Στίβενς, επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της αστυνομίας (National Police Chiefs’ Council). Και τόνισε: «Εχει τεράστια σημασία να μιλήσουμε με παιδιά, εφήβους και νέους. Το μήνυμα είναι: Μην ανακατευτείτε, μείνετε μακριά απ’ αυτή την κατάσταση. Μπορεί να γκρεμίσει την προοπτική όλης σας της ζωής».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη YouGov, η μετανάστευση είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο για το 51% των ερωτηθέντων, ποσοστό πρωτοφανές εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.
Τέλος, στην αρένα των κοινωνικών δικτύων η παραπληροφόρηση καλά κρατεί. Ο συνωμοσιολόγος κροίσος Ελον Μασκ, ιδιοκτήτης του «Χ», ξαναχτύπησε μετά την ερεβώδη ανάρτησή του όπου προέβλεπε ότι στη Βρετανία «ο εμφύλιος είναι αναπόφευκτος». Την Πέμπτη ανάρτησε ένα κάλπικο «πρωτοσέλιδο» εφημερίδας που δήθεν ανακοίνωνε ότι «η κυβέρνηση θα κλείσει τους συλληφθέντες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στα νησιά Φόκλαντ». Μισή ώρα μετά το κατέβασε χωρίς να ζητήσει συγγνώμη. Δύο εκατομμύρια χρήστες το είχαν ήδη δει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας