Το στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο «δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο» έχει καταρριφθεί προ πολλού. Στην Ισπανία το καταλαβαίνουν από πρώτο χέρι, καθώς ο εξόριστος, πρώην επικεφαλής της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν επέστρεψε χθες στη Βαρκελώνη, ταράζοντας την αυγουστιάτικη ραστώνη. Η επιστροφή του, παρόλο που ο ίδιος δύσκολα θα αναλάβει κάποιο αξίωμα λόγω των βαριδίων που κουβαλάει, προκαλεί νέους πονοκεφάλους στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και στην καταλανική.
Ο Πουτζντεμόν επέλεξε, όπως εμμέσως πλην σαφώς είχε προαναγγείλει το κόμμα του, το κεντροδεξιό Junts, να πατήσει ξανά το πόδι του στα πάτρια εδάφη ακριβώς την ημέρα που στην τοπική Βουλή ξεκινούσε η διαδικασία για την ανάδειξη του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ιγια στη θέση του νέου επικεφαλής της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης με τη στήριξη του έτερου εθνικιστικού κόμματος ERC (Esquerra Republicana/Δημοκρατική Αριστερά). Μια εξέλιξη που δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι ο Πουτζντεμόν και το κόμμα του, οι οποίοι επιμένουν να ελέγχουν τα πολιτικά πράγματα στην Καταλονία και όχι μόνο. Δεν κατόρθωσαν, ωστόσο, να την αποτρέψουν ή να την καθυστερήσουν, καθώς ο Ιγια εξελέγη χθες βράδυ τοπικός πρωθυπουργός με τις ψήφους του ERC και των ριζοσπαστών του Comuns.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, εφτά χρόνια παρά κάτι μήνες μετά το μονομερές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και τη φυγή του στο Βέλγιο, εμφανίστηκε χθες το πρωί στη Βαρκελώνη, έξω από το Κοινοβούλιο, κι έβγαλε έναν σύντομο λόγο ενώπιον περίπου 2.500 συγκεντρωμένων. «Ηρθα για να σας θυμίσω ότι είμαστε ακόμα εδώ. Δεν έχουμε το δικαίωμα να υποχωρήσουμε. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ανήκει στον καταλανικό λαό», είπε, περίπου την ίδια ώρα που μέσα στη Βουλή ο Σαλβαδόρ Ιγια έβγαζε τον δικό του, ενωτικό λόγο για ένα «ανοιχτό και πλουραλιστικό έθνος», τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος για την αμνηστία προς τους Καταλανούς πολιτικούς που εμπλέκονταν στο δημοψήφισμα και ο οποίος εγκρίθηκε πριν από λίγους μήνες από την ισπανική Βουλή. Λίγο πιο μακριά, οι ακροδεξιοί του Vox πραγματοποιούσαν αντιδιαδήλωση μικρότερης κλίμακας, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν επεισόδια.
Ο Πουτζντεμόν, τέλος, αφού αποχαιρέτησε τον κόσμο του λέγοντας «δεν ξέρω πότε θα σας ξαναδώ» και φώναξε το σύνθημα «ζήτω η Καταλονία!», εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι Mossos d’Esquadra, η τοπική αστυνομία της Καταλονίας, συνέχιζε μέχρι χθες βράδυ τις έρευνες για τον εντοπισμό του. Επιβεβαίωσαν μάλιστα πως συνέλαβαν δύο συναδέλφους τους ως υπόπτους για τη διευκόλυνση της διαφυγής του Πουτζντεμόν. Αργότερα, το Jupol, το μεγαλύτερο συνδικάτο της ισπανικής αστυνομίας, εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο χαρακτήριζε «σκάνδαλο και ντροπή» τη φυγή του Καταλανού πολιτικού.
Ολα αυτά συμβαίνουν επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, στο οποίο πλειοψηφεί η Δεξιά, αποφάσισε να μην ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν και ορισμένα άλλα άτομα που κατηγορούνταν για διασπάθιση δημόσιων κονδυλίων, αποφαινόμενο ότι το συγκεκριμένο αδίκημα δεν εμπίπτει στην προστασία που παρέχει ο νόμος της αμνηστίας. Και φυσικά, η ισπανική Δεξιά, που έχει κάνει «παντιέρα» το καταλανικό ζήτημα για να επιτίθεται μονίμως στην κυβέρνηση Σάντσεθ, δεν έχασε χθες την ευκαιρία να επανέλθει στο αγαπημένο της θέμα.
«Μια ασήκωτη ταπείνωση. Για ακόμα μια φορά», δήλωσε χθες ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο. Ο δε επικεφαλής του ΡΡ Καταλονίας, Αλεχάνδρο Φερνάντεθ, κατηγόρησε τόσο τον Σάντσεθ όσο και τον Ιγια ότι «ανέστησαν πολιτικά» τον Πουτζντεμόν.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο πρώην επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης θα επιλέξει να παραμείνει άφαντος ή θα επιδιώξει τη σύλληψή του προκειμένου να παραστήσει τον «μάρτυρα». Κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει αναταράξεις τόσο στην καταλανική όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Πουτζντεμόν και το Junts θα ήθελαν να διαδραματίσουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρόλο που στις πρόσφατες πρόωρες τοπικές εκλογές στην Καταλονία τον Μάιο αύξησαν τις δυνάμεις τους και ήρθαν δεύτεροι, περνώντας μπροστά από το ERC, δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τις εξελίξεις. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτο και ήρθε σε συμφωνία με το ERC ώστε επικεφαλής της κυβέρνησης να γίνει ο Σαλβαδόρ Ιγια. Το Junts, παράλληλα, αριθμεί εφτά βουλευτές στην κεντρική ισπανική Βουλή, οι ψήφοι των οποίων είναι απαραίτητοι στην κυβέρνηση Σάντσεθ-Sumar για την έγκριση των περισσότερων νομοσχεδίων. Το κόμμα μπορεί να πιέσει, να εκβιάσει, αλλά τυχόν πτώση της σημερινής κυβέρνησης από δικές του ενέργειες (όπως θα ήταν η καταψήφιση του προϋπολογισμού) δεν το συμφέρει. Το ενδεχόμενο να έρθει στην κυβέρνηση το Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με το Vox προδιαγράφεται ιδιαίτερα ζοφερό για το σύνολο των Καταλανών αυτονομιστών και όχι μόνο.
Προς το παρόν, η Καταλονία έζησε χθες τη δική της μικρή «επανάσταση»: «Για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια», όπως σχολίαζε η Guardian, «θα έχει μια κυβέρνηση που θα έχει στην κορυφή της ατζέντας της τα κοινωνικά ζητήματα και όχι την ανεξαρτησία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας