Σε μια δίκη - ορόσημο για την γερμανική δικαιοσύνη, δικαστήριο του Βερολίνου καταδίκασε σήμερα την 22χρονη Άβα Μ., η οποία στο πλαίσιο διαδήλωσης αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη φώναξε το σύνθημα «από το ποτάμι έως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» («from the river to the sea, Palestine will be free»). Το δικαστήριο επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.
Η 22χρονη Άβα είναι ιρανικής καταγωγής και καταδικάστηκε με την... αιτιολογία πως χρησιμοποιώντας το εν λόγω σύνθημα σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2023, «αποδέχεται την επίθεση» της Χαμάς, λίγες ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με την δικαστή, «το σύνθημα σημαίνει "ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη έως την Μεσόγειο", άρα εξαφάνιση του Ισραήλ». Η απόφαση προβλέπει χρηματικό πρόστιμο ύψους 600 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της δίκης υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες αριστερών ομάδων, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας. Το σύνθημα για το οποίο καταδικάστηκε η 22χρονη ακτιβίστρια ακουγόταν επί ώρα έξω από το δικαστικό μέγαρο.
Από την πλευρά της υπεράσπισης, τονίστηκε επανειλημμένα ότι το σύνθημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως «κεντρική έκφραση του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη», καθώς και ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές αντιστέκονται στην προσπάθεια ποινικοποίησής του.
«Οι ποικίλες προσπάθειες των Γερμανών εισαγγελέων να χαρακτηρίσουν τη φράση ως συγκατάθεση σε εγκληματικές πράξεις, υποκίνηση μίσους ή χρήση τρομοκρατικών συμβόλων απεικονίζουν μια ιδιότροπη προσέγγιση η οποία έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελεύθερη πολιτική έκφραση», δήλωσε ο συνήγορος της Άβα Μ., Αλεξάντερ Γκόρσκι, και υποστήριξε ότι «αυτό που έχουμε δει από τις 7 Οκτωβρίου είναι ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι εξαρτάται πλήρως από την καλή θέληση του κράτους - και αν το κράτος δεν θέλει να γίνουν διαδηλώσεις, απλώς θα τις απαγορεύσει».
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν είχε δηλώσει ότι η συγκεκριμένη φράση «θα μπορούσε να συνιστά αντισημιτική υποκίνηση» και να γίνει αντιληπτή ως «αποδοχή των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ» από την Χαμάς.
Τον Ιούνιο ωστόσο δικαστήριο της Βαυαρίας έκρινε ότι η φράση, η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση, δεν συνιστούσε έγκλημα και δεν μπορούσε να απαγορευθεί.
Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο στη Γερμανία επέκρινε την απόφαση ως «ακατανόητη» και δήλωσε ότι το σύνθημα δεν σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άρνηση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και των Εβραίων πολιτών του. «Οι ιαχές της Χαμάς σημαίνουν τον αφανισμό του Ισραήλ και την εκδίωξη και την καταστροφή των Εβραίων που ζουν εκεί», ανέφερε το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι ήταν «επείγον καθήκον» του γερμανικού κράτους να «δημιουργήσει σαφήνεια» σχετικά με τη φράση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας