• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.6°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  69%

Από αριστερά: η Μπεάτα Ράιζινγκερ, του νεοφιλελεύθερου Neos, η αντιδήμαρχος Μαρία Βασιλάκου των Πρασίνων, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Βιέννης Μ. Χόιπλ, ο ακροδεξιός Χάινς-Κρίστιαν Στράχε και ο Μ.Τζουράτζκα του Λαϊκού Κόμματος

AP PHOTO/ HANS PUNZ

Αναχαιτίστηκε η Ακροδεξιά στη Βιέννη

 • A-
 • A+

Η ανθρωπιά και το δίκαιο είναι οι ουσιαστικοί νικητές των χθεσινών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στο ομόσπονδο κρατίδιο και στον Δήμο της Βιέννης, καθώς μπόρεσαν και αναχαίτισαν την επαπειλούμενη επέλαση της αυστριακής Ακροδεξιάς, η οποία, εκμεταλλευόμενη άγρια την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ανησυχίες και φόβους στον πληθυσμό, εμφανιζόταν σίγουρη για έναν εκλογικό της «θρίαμβο», ανάλογο με εκείνον πριν από δύο εβδομάδες στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας.

Τελικά, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, δεν λειτούργησε για την Ακροδεξιά στη Βιέννη αυτή η εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης, από την οποία δοκιμάζεται η Αυστρία εδώ και εβδομάδες, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κυρίως της αυστριακής πρωτεύουσας, να έχει επιδείξει υποδειγματική αλληλεγγύη, προσφέροντας συμπαράσταση και υλική βοήθεια στους πρόσφυγες, ώστε η Βιέννη να χαρακτηρίζεται «το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης».

Τα αποτελέσματα υπήρξαν ταυτόχρονα κόλαφος για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες επί εβδομάδες και μέχρι την τελευταία στιγμή προέβαλλαν τις εκλογές στη Βιέννη ως μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα -το οποίο κυβερνά στην πόλη και στο ομόσπονδο κρατίδιο εδώ και σχεδόν 100 χρόνια– και στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και ως «μονομαχία» των αρχηγών τους, του Σοσιαλδημοκράτη δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη ήδη από το 1994, Μίχαελ Χόιπλ, και του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αντίστοιχα.

Σε ένα σκηνικό, που ανάλογό του είχαμε τρεις συνεχόμενες φορές στην Ελλάδα –τον Ιανουάριο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο- οι δημοσκόποι έφεραν επί εβδομάδες τα δύο κόμματα να εναλλάσσονται στην πρώτη θέση, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κίνδυνο, για πρώτη φορά στην Ιστορία, να απολέσουν οι Σοσιαλδημοκράτες την πρώτη θέση την οποία θα καταλάμβαναν οι Ελεύθεροι».

Σε πείσμα όλων αυτών, αλλά και προφανώς εκτιμώντας πως η Βιέννη -ως ανοιχτή μητρόπολη, ως πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα, ως οικονομικός και επιχειρηματικός κόμβος, ως πρωτεύουσα των συνεδρίων, αλλά και ως κέντρο τουρισμού για πολλά εκατομμύρια επισκεπτών της κάθε χρόνο- θα ήταν «κρίμα» να «παραδοθεί» σε ακροδεξιά χέρια, οι ψηφοφόροι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος φαίνεται ότι συσπειρώθηκαν την τελευταία στιγμή για να κρατήσουν, τουλάχιστον και για τα επόμενα πέντε χρόνια, το κόμμα τους πρώτη δύναμη και διαμορφωτή της πολιτικής της.

Στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στη Βιέννη, στην οποία το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 74% (από 67% το 2010), οι Σοσιαλδημοκράτες τού εδώ και 21 χρόνια δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη, Μίχαελ Χόιπλ, απέσπασαν 39,5% και 44 έδρες (έναντι του 44,3% και των 49 εδρών πριν από πέντε χρόνια), οι Ελεύθεροι 31% (25,8%) και 34 έδρες (27).

Τρίτο -από τέταρτο έως τώρα- αναδεικνύεται με 11,7% (έναντι του 12,6%) και 10 έδρες (11) το κόμμα των Πράσινων της, ελληνικής καταγωγής, έως τώρα αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου, που βρίσκονται από τον Οκτώβριο του 2010 σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μίχαελ Χόιπλ, συνασπισμό ο οποίος πιθανότατα θα συνεχιστεί και τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην τέταρτη θέση περνά πλέον το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 9,3% (έναντι 14% το 2010) και 7 έδρες (13), ενώ πέμπτο κόμμα, που θα εκπροσωπείται στην τοπική Βουλή και στο δημοτικό συμβούλιο, είναι το πρωτοεμφανιζόμενο, νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ με ποσοστό 6,2% και 5 έδρες.

Τελικά, με το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται να επιβεβαιώθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, που είχε τονίσει προεκλογικά πως στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Βιέννη θα μετρήσει κάθε ψήφος για τον Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος, ακριβώς σ’ αυτήν την προσφυγική κρίση «έδειξε χαρακτήρα», έχοντας ταχθεί ανοιχτά και απερίφραστα υπέρ της βοήθειας και της περίθαλψης για τους πρόσφυγες που φτάνουν κατά δεκάδες χιλιάδες τις τελευταίες εβδομάδες στην Αυστρία και κυρίως στη Βιέννη.

Αξιοσημείωτη, εξάλλου, για τη σαφήνεια και το σθένος της ήταν η αντιμετώπιση του ακροδεξιού ηγέτη Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε από τη Μαρία Βασιλάκου -κατά την τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους αρχηγούς των πέντε υποψήφιων κομμάτων- η οποία τον κατηγόρησε ότι «είναι ο πρώτος στην υποδαύλιση μίσους και ο τελευταίος στην παροχή βοήθειας».

Παίρνοντας θέση στις πρόσφατες αιτιάσεις του Στράχε για την κατασκευή φρακτών με αγκαθωτά συρματοπλέγματα γύρω από την Αυστρία, κατά το πρότυπο της Ουγγαρίας, η αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης είχε επισημάνει χαρακτηριστικά:

Δεν χρειαζόμαστε ένα τείχος του αίσχους, οι γονείς μας αγωνίστηκαν για την απομάκρυνση τέτοιων τειχών, τα οποία γκρέμισαν τελικά πολιτικοί γίγαντες όπως ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Χέλμουτ Κολ, και εκείνο που σίγουρα δεν χρειαζόμαστε είναι τώρα πολιτικοί νάνοι όπως ο Στράχε και ο Ορμπάν, που θα ύψωναν και πάλι αυτά τα τείχη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Mea culpa από τη Μέρκελ
Το προσφυγικό φαίνεται πως είναι και αυτή τη φορά ο κακός δαίμονας της καγκελαρίου και η βασική αιτία της ήττας της. Στις προχθεσινές εκλογές, στο κρατίδιο του Βερολίνου, το κόμμα της καγκελαρίου σημείωσε τη...
Mea culpa από τη Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη στον δρόμο προς τις εκλογές του Μαΐου
Για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές έχει ξεκινήσει.Τον Μάιο η Ευρώπη ενδέχεται να βρεθεί ενώπιον καταστάσεων που δεν έχει ξαναζήσει. Το τέρας της λαϊκίστικης...
Η Ευρώπη στον δρόμο προς τις εκλογές του Μαΐου
ΕΥΡΩΠΗ
Άνοιξε η όρεξη των ακροδεξιών της Ευρώπης
Κάλεσμα ενότητας στους ακροδεξιούς ομοϊδεάτες της απηύθυνε η Μαρίν Λεπέν ενόψει των ευρωεκλογών με την Ιταλική Λέγκα και το Αυστριακό FPO να συντάσσονται με τη λαϊκιστική ατζέντα του εθνικιστικού κόμματος της...
Άνοιξε η όρεξη των ακροδεξιών της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Κουρτς κλείνει την ανθρωπιά έξω από τα σύνορα
Η «απάντηση» του Αυστριακού καγκελάριου στη συμφωνία Μέρκελ-Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι η απειλή ακόμη πιο σκληρών μέτρων, με πρώτο το κλείσιμο των συνόρων με Ιταλία και Σλοβενία •...
Ο Κουρτς κλείνει την ανθρωπιά έξω από τα σύνορα
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ακροδεξιοί θέτουν τους όρους τους για να συγκυβερνήσουν
Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία ζητά το υπουργείο Εσωτερικών για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς. Όπως είπε, όρος για να στηρίξει κυβέρνηση είναι το...
Οι ακροδεξιοί θέτουν τους όρους τους για να συγκυβερνήσουν
ΕΥΡΩΠΗ
Σε φόντο «μπλε-μαύρο» η Αυστρία
Λίγες μέρες πριν τις αυστριακές εκλογές, οι ηγέτες των αυστριακών κομμάτων συμμετείχαν την Πέμπτη σε μια τελευταία τηλεμαχία ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες αναμένεται να επικρατήσουν οι...
Σε φόντο «μπλε-μαύρο» η Αυστρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας