Με συντριπτική πλειοψηφία εξελέγη για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ευρωβουλεύτρια του ΕΛΚ από τη Μάλτα, η οποία ήταν ήδη πρόεδρος μετά τον θάνατο του Σοσιαλιστή Νταβίντ Σασόλι το 2022, επανεξελέγη με ποσοστό 90,2%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ πρόεδρος του ΕΚ.
562 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της προεδρίας Μέτσολα, παίρνοντας πιθανότατα ψήφους και από τις 8 πολιτικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί, πλην Αριστεράς, και από τους 33 μη εγγεγραμμένους (ανένταχτους) ευρωβουλευτές. Η ψήφος ήταν μυστική, οπότε είναι δύσκολο να ξέρουμε ποιος δεν την ψήφισε. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι τη στήριξαν το ΕΛΚ, η πολιτική της ομάδα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, που -χωρίς απουσίες- μετρούν 401 ψήφους.
Για τις υπόλοιπες ψήφους, μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι τόσο οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές της ακροδεξιάς Μελόνι όσο και -κάποιοι τουλάχιστον- από τις ακροδεξιές ομάδες του Ορμπαν και της Λεπέν από τη μια (Patriots) και των «σκληρών» ακροδεξιών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (Sovereigntists) την ψήφισαν.
Αντίθετα δεν την ψήφισε η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία είχε τη δική της υποψήφια, την Ιρένε Μοντέρο από τους Podemos της Ισπανίας. Αλγεινή εντύπωση, αλλά και… preview από τη θητεία που έρχεται, προκάλεσε η αντίδραση μελών της Ολομέλειας από την άκρα Δεξιά στην αναφορά της Μοντέρο για ανάγκη καταπολέμησης του φασισμού και του ρατσισμού. «Θέλω να φτιάξω γέφυρες και συνασπισμούς», δήλωσε μετά την εκλογή της η Ρομπέρτα Μέτσολα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την υποστήριξη της Ακροδεξιάς. «Ανήκω σε μια πολιτική ομάδα φιλοευρωπαϊκή και βασίστηκα σε συνασπισμό υπέρ της Ευρώπης, που στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα. Επίσης, όπως είδαμε από τις εκλογές, το Κέντρο κράτησε, οι δημοκρατικές δυνάμεις επικράτησαν. Ελπίζω να συνεχίσω να χτίζω σε αυτό», συμπλήρωσε.Η ψήφος υπέρ της Ρομπέρτα Μέτσολα φαίνεται να «γκρέμισε» το «δημοκρατικό τείχος» (cordon sanitaire) στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για την πολιτική απόφαση των δημοκρατικών δυνάμεων που αποκλείουν από τις υψηλές θέσεις του Σώματος εκπροσώπους-ευρωβουλευτές από την Ακροδεξιά.
Οπως φάνηκε από την εκλογή των αντιπροέδρων, το «τείχος» αυτό δεν τηρήθηκε για την πολιτική ομάδα της Μελόνι. «Το ECR είναι υπερσυντηρητικό αλλά δεν είναι ακροδεξιό», είπε αφοπλιστικά στην «Εφ.Συν.» πηγή του ΕΛΚ. Στη λίστα των υποψηφίων για τις θέσεις των 14 αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου υπήρχαν 17 ονόματα. Τα τρία από αυτά ανήκαν στις πολιτικές ομάδες των Πατριωτών και των Κυριαρχιστών - γι’ αυτούς, το cordon sanitaire εφαρμόστηκε. Ανάμεσά τους ο Φαμπρίς Λεζερί του κόμματος της Λεπέν, ο πρώην επικεφαλής του Frontex, που ήταν υποψήφιος για τους Πατριώτες.
Ωστόσο, στα 14 υπήρχαν δύο ονόματα από το ECR της Μελόνι, τα οποία τελικά εξελέγησαν.
Η αναφορά στην Κύπρο
Η Ρομπέρτα Μέτσολα στην ομιλία της στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Πρέπει να είμαστε η γενιά που θα μπορέσει να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ», τόνισε η επανεκλεγείσα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπογράμμισε ότι «πρέπει επιτέλους να καλυφθεί αυτό το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης με μια βιώσιμη λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές μας αξίες».
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλα Φαραντούρη, η νεοεκλεγείσα τήρησε την υπόσχεση που του είχε δώσει.
«Η Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη πριν από λίγο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπως είχε δεσμευτεί την προηγούμενη εβδομάδα, στην εναρκτήρια ομιλία της μόλις καταδίκασε την 50χρονη τουρκική κατοχή στην Κύπρο και έκανε λόγο για «σκοτεινή σελίδα» στην Ευρώπη. Προχωράμε», έγραψε ο Ν. Φαραντούρης στην πλατφόρμα Χ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας