Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.8° 22.8°
1 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
3 BF
72%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.9° 23.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.9° 20.7°
2 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 18.8°
1 BF
89%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 16.2°
2 BF
77%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
1 BF
89%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.8° 24.4°
2 BF
81%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.1° 24.0°
4 BF
62%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.8° 26.4°
3 BF
78%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
4 BF
78%
Κεφαλονιά
Θύελλα
23°C
24.8° 22.9°
2 BF
83%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
22°C
21.7° 17.5°
2 BF
86%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.4° 24.8°
2 BF
89%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.3° 21.8°
0 BF
84%
Καβάλα
Θύελλα
22°C
21.6° 19.3°
1 BF
87%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
21.7° 19.7°
1 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
γαλλική Βουλή
Ap photo

Σκληρά παζάρια για την επόμενη κυβέρνηση στη Γαλλία

Το δικαίωμα να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα διεκδικεί η Αριστερά, με τις επιμέρους δυνάμεις να αναζητούν το κατάλληλο πρόσωπο για την πρωθυπουργία • Οι πιέσεις από τους οίκους αξιολόγησης και η στάση δεξιάς και ακροδεξιάς.

Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γαλλία, προκειμένου να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, μετά το μάλλον απρόσμενο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της περασμένης Κυριακής, η οποία έφερε στην πρώτη θέση το Νέο Λαϊκό Μέτωπο: μία ετερόκλιτη συμμαχία της ριζοσπαστικής αριστεράς, των κομμουνιστών, των σοσιαλιστών και των οικολόγων.

Αυτοί που μέχρι πρόσφατα ήταν σε σχεδόν καθημερινή αντιπαράθεση, καλούνται τώρα να συμφωνήσουν και να συναινέσουν σε μια προσωπικότητα που θα μπορεί να ενσαρκώσει το πρόγραμμά τους, κάνοντας βεβαίως και τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Το όνομα αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (με πρόσχημα τη σταθερότητα της χώρας) έχει ζητήσει από τον Γκαμπριέλ Ατάλ να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ο Μακρόν αναχωρεί την Τετάρτη για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ενώ το στρατόπεδό του δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μαζί με την ρεπουμπλικανική δεξιά.

Με λιγότερο από τρεις εβδομάδες να απομένουν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ο κίνδυνος «παράλυσης» της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται, καθώς οι εκλογές της Κυριακής δεν έφεραν καμία παράταξη κοντά στην πλειοψηφία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η διάσπαση του κοινοβουλίου δεν είναι ασυνήθιστο στην Ευρώπη, ωστόσο η συγκεκριμένη κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

► Διαβάστε: Ποιος μπορεί να γίνει πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Το... δικαίωμα της Αριστεράς

Η συμμαχία της Αριστεράς, που ήρθε πρώτη σε αριθμό εδρών στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, διεκδικεί το δικαίωμα να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα. Σήμερα, κάνοντας την είσοδό τους στην Εθνοσυνέλευση οι βουλευτές της Αριστεράς έμοιαζαν να αποκλείουν τη διεύρυνση της πολιτικής τους βάσης προς την κεντροδεξιά, αν και διαθέτουν λιγότερες από 190 έδρες, και βρίσκονται πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289.

«Δεν πιστεύω ότι είμαστε σήμερα σε κατάσταση που μπορούμε να έχουμε σήμερα έναν μεγαλύτερο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο συνασπισμό στην κυβέρνηση», δήλωσε στο δίκτυο TF1 ο οικολόγος γερουσιαστής Γιανίκ Ζαντό που πιστεύει ότι «οι συνασπισμοί θα χτισθούν στην Εθνοσυνέλευση».

Οσο για τον συντονιστή της Ανυπότακτης Γαλλίας Μανουέλ Μπομπάρ, προειδοποίησε ότι η Αριστερά θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και ότι «κάθε μία ομάδα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλαδή είτε να υπερψηφίσει τις προτάσεις μας, είτε να μας ανατρέψει».

Η κοινοβουλευτική δύναμη για τα κόμματα του Μετώπου που συγκέντρωσε 182 έδρες είναι ως ακολούθως:

  • Ανυπότακτη Γαλλία... 74 έδρες 
  • Σοσιαλιστές... 59 έδρες
  • Οικολόγοι... 28 έδρες 
  • Κομμουνιστές... 9 έδρες

Άρχισαν οι πιέσεις από οίκους αξιολόγησης

Η συμμαχία θέλει να ανατρέψει πολλές από τις βασικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μακρόν, αρχής γενομένης από την πολύ αντιδημοφιλή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Επιδιώκει επίσης την κατάργηση νόμου περί μετανάστευσης και της τελευταίας μεταρρύθμισης για το επίδομα ανεργίας, καθώς και την αύξηση των κατώτατου μισθού.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έσπευσε να προειδοποιήσει σήμερα ότι η ακύρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και η απουσία μέτρων δημοσιονομικής περιστολής μπορεί να επηρεάσουν την αξιολόγηση της Γαλλίας. Χωρίς ξεκάθαρη πλειοψηφία, «είναι βέβαιο ότι η ψήφιση νόμων θα είναι δύσκολη», εκτίμησε επίσης ο οίκος αξιολόγησης.

Το αξιόχρεο της Γαλλίας θα βρεθεί «υπό πίεση» αν η χώρα δεν κατορθώσει να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα, που εκτροχιάσθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023, προειδοποίησε με τη σειρά του ο οίκος S&P Global.

► Διαβάστε: Πώς προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον γαλλικό λαό

Δεξιά και Ακροδεξιά

Απέναντι στην αριστερή συμμαχία βρίσκεται στο μακρονικό στρατόπεδο με 160 έδρες η ρεπουμπλικανική δεξιά, η οποία μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο με 66 έδρες, και η ακροδεξιά του Εθνικού Συναγερμού, ή οποία μαζί με τους συμμάχους του (περισσότερες από 140 έδρες) σκοπεύει να αρχίσει να ετοιμάζει τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Τα κόμματα της Αριστεράς «δεν μπορούν να διεκδικήσουν μόνα τους τη διακυβέρνηση», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της απερχόμενης βουλής Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ υπενθυμίζοντας ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο απέχει πολύ από την πλειοψηφία. «Είμαστε σε θέση να εκπροσωπήσουμε μία άλλη εναλλακτική πολιτική δύναμη», πρόσθεσε απευθύνοντας έκκληση για την «κατάρτιση ενός κοινού οδικού χάρτη με όλα τα κόμματα που θέλουν να εργασθούμε από κοινού, από τους Ρεπουμπλικανούς μέχρι την σοσιαλδημοκρατική αριστερά».

Αποφασισμένος να παραμείνει στο κέντρο του παιγνιδιού έπειτα από μία εκλογική διαδικασία που απέτρεψε την κατάρρευση του προεδρικού στρατοπέδου, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ κάλεσε σήμερα σε συνεδρίαση τους βουλευτές της προεδρικής παράταξης.

Όσο για την ακροδεξιά, καταγγέλλει τις εκλογικές συμμαχίες αφού το είχε πιστέψει ότι ο 28χρονος πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά θα γίνει πρωθυπουργός. Ο ίδιος παραδέχθηκε (χθες) λάθη στην προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από ρατσιστικές παρεκτροπές και ενέργειες που εξέθεσαν την ακαταλληλότητα πολλών υποψηφίων του κόμματος. Το κόμμα –η ηγέτις του οποίου, Μαρίν Λεπέν, έχει τα μάτια στραμμένα προς τις προεδρικές εκλογές, όπου έχει ηττηθεί τρεις φορές από το 2012– θέλει να αφήσει βαθύ αποτύπωμα στο νέα Εθνοσυνέλευση.

→ Σήμερα, οι βουλευτές της Αριστεράς αποφάσισαν ότι πρέπει να μπει φραγμός στην πρόσβαση βουλευτών του Εθνικού Συναγερμού στα στρατηγικά πόστα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, απόφαση που καταγγέλθηκε ως «αντιδημοκρατική» από το ακροδεξιό κόμμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σκληρά παζάρια για την επόμενη κυβέρνηση στη Γαλλία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας