Το πρόβλημα του υπερτουρισμού στην Ισπανία έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, καθώς έχει συμβάλει στο πρόβλημα προσιτής στέγασης που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως και η Ελλάδα. Το μεσημέρι του Σαββάτου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μάλαγα και το Κάντιθ, στην νότια Ισπανία, επισημαίνοντας ότι ο μαζικός τουρισμός στερεί από τον τοπικό πληθυσμό το δικαίωμα στη στέγη.
Στη Μάλαγα, το βασικό σύνθημα ήταν «Μια Μάλαγα για να ζήσεις, όχι για να επιβιώσεις», σχεδόν 5.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο της μεγάλης πόλης της Ανδαλουσίας των 570.000 κατοίκων, που θεωρείται το τουριστικό κέντρο του «sol y playa» (ήλιος και παραλία).
Στην κινητοποίηση καλούσαν 50 τοπικοί σύλλογοι και οι συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Απαγόρευση των τουριστικών καταλυμάτων» ή «Μισθός 1.300, ενοίκιο 1.100, πώς να ζήσεις;».
Την κατάσταση που επικρατεί στη Μάλαγα περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας νεαρός διαδηλωτής, ο Κίκε: «Η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα πάρκο αναψυχής. Τα τουριστικά καταλύματα έχουν αντικαταστήσει με παράτυπο τρόπο τα συνηθισμένα καταλύματα».
Η επαρχία της Μάλαγα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων για τουριστική χρήση, δηλαδή 39.000, συμπεριλαμβανομένων 6.500 στην ίδια την πόλη, που προσελκύει πολλούς τουρίστες και μετανάστες εργάτες λόγω των δεκάδων παραλιών της και λόγω της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσής της. Εκεί γεννήθηκε ο Πικάσο το 1881.
Στο Κάντιθ, επίσης στην Ανδαλουσία, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο. Κεντρικό σύνθημα: «Ένας ακόμη τουρίστας, ένας γείτονας λιγότερος».
Οι διοργανωτές της κινητοποίησης στο κάλεσμά τους τόνιζαν ότι «αρκετά ξενοδοχεία, αρκετά διαμερίσματα για τουρίστες, αρκετές εξώσεις. Η πόλη πωλείται! Φτάνει πια!».
Το λιμάνι του Κάντιθ, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο αυτής της πόλης με πληθυσμό μόλις 117.000 κατοίκους, έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για κρουαζιερόπλοια. Η σχεδόν καθημερινή άφιξη χιλιάδων ταξιδιωτών προκαλεί συνωστισμό στα στενά σοκάκια της παλιάς συνοικίας.
Και αλλού
Αυτές δεν είναι οι πρώτες κινητοποιήσεις κατά του υπερτουρισμού. Έχουν γίνει κι άλλες, στις Βαλεαρίδες Νήσους, στις Καναρίους Νήσους, στη Βαρκελώνη.
Το 2023, η Ισπανία υποδέχθηκε ένα ρεκόρ 85,1 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών. Ο τουρισμός στην Ισπανία αντιπροσωπεύει το 12,8% του ΑΕΠ και το 12,6% των θέσεων εργασίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας