Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
13°C
14.0° 11.9°
2 BF
57%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.1° 7.6°
3 BF
51%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
13°C
12.7° 11.6°
3 BF
68%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
1°C
0.9° 0.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
76%
Βέροια
Αίθριος καιρός
9°C
8.7° 8.7°
2 BF
57%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
5°C
5.4° 5.4°
2 BF
52%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
7°C
7.1° 7.1°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 12.7°
2 BF
62%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
13.2° 11.6°
1 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
4 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
12.8° 12.8°
6 BF
61%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
13°C
13.1° 13.1°
3 BF
41%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
3 BF
61%
Λαμία
Αίθριος καιρός
10°C
10.1° 10.1°
2 BF
74%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
8°C
10.5° 7.8°
3 BF
61%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.0° 11.0°
1 BF
78%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
8°C
8.1° 8.1°
1 BF
63%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
5°C
5.2° 5.2°
2 BF
72%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν | Ludovic Marin, Pool via AP

Γαλλικές εκλογές: Τα σενάρια κυβερνησιμότητας και το ενδεχόμενο για κυβέρνηση τεχνοκρατών

Το δίλημμα του Γάλλου προέδρου εν όψει των εκλογών: η οικονομία, το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία από κανένα κόμμα στη Βουλή και η «ιδέα» για κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων με περιορισμένες αρμοδιότητες και μίνιμουμ κοινοβουλευτική ανοχή.

Λίγες ημέρες μένουν για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, όπου το φάσμα της ακροδεξιάς είναι το ένα στοιχείο που απασχολεί τόσο τους Γάλλους, που φοβούνται τις επιπτώσεις μια κυβέρνησης του Εθνικού Συναγερμού που θα «συγκατοικεί» με τον Εμανουέλ Μακρόν. Το άλλο στοιχείο, που βαραίνει από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς, είναι να επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και τελικά να μην μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα.

Το δίλημμα είναι πραγματικά σοβαρό, καθώς εκτός του ότι η Γαλλία διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο, η θέση του Εμανουέλ Μακρόν θα είναι δυσχερής και στην Ε.Ε. όπου πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις και θα πρέπει να δείχνει και να είναι ισχυρός στις επαφές του με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Και ταυτόχρονα, η γαλλική οικονομία ασθενεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, συστήνοντας στην όποια νέα κυβέρνηση άμεσα βήματα να μειωθεί από το 5,5% του ΑΕΠ το 2023 στο όριο του 3% που θέτει η Ε.Ε. Το δημόσιο χρέος ήταν 110,6% του ΑΕΠ πέρυσι και αναμένεται να είναι 113,8% το 2025, διπλάσιο από το όριο 60% της Ε.Ε. Επίσης, επενδυτές σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας αν δεν υπάρξει κυβέρνηση που θα μπορούσε να συνεργαστεί «ομαλά» με τον Γάλλο πρόεδρο.

Ούτε ο Εθνικός Συναγερμός ούτε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο συμμερίζονται τις πολιτικές Μακρόν στην οικονομία, οι οποίες οδήγησαν και στη μεγάλη εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές.

Μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση, άρχισε να διακινείται στα γαλλικά ΜΜΕ η ιδέα, αν δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία (ο Μακρόν δεν βλέπει με καλό μάτι ούτε μια ακροδεξιά κυβέρνηση, αλλά ούτε και μια κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου των κομμάτων της Αριστεράς), για τον σχηματισμό μιας «κυβέρνησης τεχνοκρατών». Είδος πρωτόγνωρο για τη Γαλλία, καθώς στη σύγχρονη Ιστορία της ποτέ δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε αυτή τη λύση για να κυβερνηθεί η χώρα.

Αντί δηλαδή ο Γάλλος πρόεδρος να διορίσει πρωθυπουργό προερχόμενο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που στη συνέχεια θα επιλέξει τους υπουργούς του, να διορίσει πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη εμπειρογνώμονες και επιστήμονες που δεν συνδέονται με άμεσο τρόπο με κάποιο πολιτικό κόμμα.

Μιλώντας στην «Le Parisien», o Στεφάν Ροζέ, καθηγητής στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού και πρόεδρος του οργανισμού CAP, εκτίμησε ότι «στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στη σύσταση μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, υπεύθυνης για τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων, εν αναμονή είτε εκ νέου διάλυσης της Βουλής είτε προεδρικών εκλογών».

Το ζήτημα είναι πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η ζωή μιας τέτοιας κυβέρνησης, σε μια χώρα που δεν έχει ανάλογη εμπειρία κυβερνήσεων τεχνοκρατών.

Ο Μακρόν, ο Εθνικός Συναγερμός και η Αριστερά

Ο Γάλλος πρόεδρος, είτε το παραδέχεται είτε όχι, βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση, μετά την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, υπό την πραγματική ή φανταστική πίεση της νίκης του κόμματος της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, ούτε ο ίδιος, αν θα βγει κερδισμένος από αυτήν την απόφαση.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, φέρεται να είναι πεπεισμένος ότι δεν θα χρειαστεί να συνεργαστεί με πρωθυπουργό που θα προέρχεται από άλλο κόμμα από το δικό του. Επισήμως δηλώνει ότι ελπίζει σε δική του «κυβερνητική πλειοψηφία» μετά και τον β' γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να στηρίζουν αυτή την ευχή: Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός βρίσκεται στην κορυφή της πρόθεσης ψήφου με 35,5%, τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του του Ifop-Fiducial για την εφημερίδα Le Figaro, το LCI και το Sud Radio. Πρώτος μεν, αλλά χωρίς επαρκείς έδρες για να κυβερνήσει. Δεύτερο έρχεται το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, με ποσοστό κοντά στο 30%, συνεπώς ούτε αυτό μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Και τρίτο το κόμμα του Μακρόν LREM, με ποσοστό λίγο πιο κάτω από 15%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει στη Γαλλία αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και πώς θα εκπροσωπεί τη χώρα του στο εξωτερικό, δήλωσε κατά τη σύνοδος κορυφής της G7 στην Ιταλία, στις 13 Ιουνίου στους δημοσιογράφους ότι οι ξένοι ομόλογοί του εξακολουθούν να θεωρούν ότι αυτά που λέει δεσμεύουν τη Γαλλία.

«Γνωρίζουν το Σύνταγμά μας και γνωρίζουν ποιες είναι οι αρμοδιότητες και ο ρόλος ενός προέδρου στη Γαλλία, σε διεθνή και αμυντικά ζητήματα, οπότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε. «Ο λόγος του προέδρου της Δημοκρατίας δεσμεύει τη Γαλλία», πρόσθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γαλλικές εκλογές: Τα σενάρια κυβερνησιμότητας και το ενδεχόμενο για κυβέρνηση τεχνοκρατών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας