Αθήνα, 10°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.2° 8.8°
2 BF
79%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.8° 7.2°
0 BF
81%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.0° 9.3°
3 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
0°C
-0.1° -0.1°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
4°C
3.9° 3.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.5° 7.6°
1 BF
79%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
2°C
4.0° 2.4°
0 BF
87%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.7° 8.7°
1 BF
72%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 12.7°
4 BF
72%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.9° 7.7°
3 BF
78%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
12.4° 11.6°
5 BF
71%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
7.7° 7.7°
1 BF
100%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
2 BF
83%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.8°
0 BF
91%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.8° 6.5°
1 BF
93%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.1° 9.8°
1 BF
85%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
8°C
11.0° 8.0°
2 BF
81%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.2° 8.3°
1 BF
99%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
4°C
4.2° 4.2°
1 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
Φωτιά μετά από πυραυλική επίθεση σε χαλυβουργείο στη Ζαπορίζια
Φωτιά μετά από πυραυλική επίθεση σε χαλυβουργείο στη Ζαπορίζια (Φωτογραφία Αρχείου) | AP Photo/Thibault Camus

Ρωσικό πυρ ομαδόν στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Αναμένονται νέοι περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας

Με το δυστοπικό σενάρια διεύρυνσης του πολέμου να φαντάζει όχι και τόσο μακρινό μετά το «πράσινο φως» Μπάιντεν για χρήση αμερικανικών όπλων εναντίον ρωσικών στόχων και τις απειλές της Μόσχας για «ασύμμετρη απάντηση» , η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους και drones εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο.

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, «ο εχθρός εκτόξευσε 53 πυραύλους διάφορων τύπων και 47 επιθετικά drones». Πρόσθεσε εξάλλου ότι κατέρριψε 35 πυραύλους και 46 drones.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διακοπές ρεύματος, να επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση και το δίκτυο ηλεκτροδότησης να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στη διάρκεια της επίθεσης της χθεσινής νύχτας, επλήγησαν θερμοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, διευκρίνισε στο Telegram η DTEK, η διαχειρίστρια του δικτύου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Ήταν ακόμη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα για τον τομέα της ενέργειας στην Ουκρανία», πρόσθεσε η εταιρεία. «Ο εχθρός έπληξε δύο από τα θερμοηλεκτρικά μας εργοστάσια. Εξοπλισμοί υπέστησαν σοβαρές ζημιές».

Αυτή ήταν η έκτη μεγάλης κλίμακα επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις από τον Μάρτιο εναντίον θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της DTEK, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία.

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκερμάν Γκαλουστσένκο διευκρίνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχοθέτησαν υποδομές σε πέντε επαρχίες: το Ντονέτσκ, το Ντνιπροπετρόφσκ, το Κιρόβογκραντ, το Ιβάνο- Φρανκίφσκ και τη Ζαπορίζια.

Το υπουργείο προειδοποίησε ότι είναι πιθανόν απόψε να επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι η Μόσχα προσπαθεί «να εκμεταλλευθεί» την έλλειψη «αποφασιστικότητας» των βασικών, δυτικών συμμάχων της χώρας του και επανέλαβε το αίτημά του να δοθούν στο Κίεβο περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Βασικός στόχος της Ρωσίας είναι να κανονικοποιήσει τον φόβο, να εκμεταλλευθεί την έλλειψη επαρκούς αντιαεροπορικής άμυνας και αποφασιστικότητας από τους εταίρους της Ουκρανίας», έγραψε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρόκειται για μια δοκιμασία της ανθρωπιάς και της αποφασιστικότητας του ελεύθερου κόσμου», τόνισε ο Ζελένσκι. «Είτε θα ενωθούμε απέναντι στο τεστ αυτό, είτε ο κόσμος θα βυθιστεί (…) σε ακόμη μεγαλύτερο χάος».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ρωσικό πυρ ομαδόν στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας