Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
31°C
32.9° 28.3°
3 BF
40%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
32.7° 24.7°
3 BF
48%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
27°C
32.6° 26.6°
2 BF
65%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
41%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.5°
3 BF
45%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
31.6° 24.0°
2 BF
60%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.4° 24.5°
0 BF
30%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
32°C
32.4° 32.4°
2 BF
31%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.2° 27.8°
4 BF
48%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.9°
4 BF
37%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 27.8°
4 BF
44%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.7°
1 BF
65%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
61%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.9° 29.5°
0 BF
33%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
31.0° 27.5°
2 BF
43%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
32.7° 26.6°
5 BF
56%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
32°C
33.0° 30.8°
2 BF
25%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.3° 25.5°
3 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
28.9° 24.7°
3 BF
79%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.0° 26.0°
1 BF
41%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
Σολτς
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς | Michael Kappeler/DPA via AP, Pool

Ο Σολτς προειδοποιεί τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν να μην συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε έναρξη, σήμερα, στην προεκλογική εκστρατεία, προειδοποιώντας ότι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρέπει να ζητήσει υποστήριξη από ακροδεξιά κόμματα που ελπίζουν να σημειώσουν μεγάλα κέρδη στις εκλογές του επόμενου μήνα.

Τα αριστερά κόμματα σε όλη την Ευρώπη ασκούν πιέσεις στα κύρια συντηρητικά και φιλελεύθερα ομολόγους τους για να αποκλείσουν τη συνεργασία με ακροδεξιά κόμματα μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6-9 Ιουνίου. Αλλά μια μεγάλη στροφή προς τα δεξιά θα μπορούσε να δυσκολέψει τον επόμενο πρόεδρο της επιτροπής - ο οποίος θα χρειαστεί έγκριση από την πλειοψηφία στο νέο πανευρωπαϊκό κοινοβούλιο - να ηγηθεί αποτελεσματικά του μπλοκ των 27 μόνο με την υποστήριξη της πιο παραδοσιακής πολιτικής του ομαδοποιήσεις.

«Όταν σχηματιστεί η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν πρέπει να βασίζεται στην υποστήριξη μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που χρειάζεται επίσης την υποστήριξη των δεξιών εξτρεμιστών», είπε ο Σολτς μετά τις συνομιλίες με τον Πορτογάλο ομόλογό του Λουίς Μαυροβούνιο στο Βερολίνο.

«Είμαι πολύ λυπημένος για την ασάφεια ορισμένων από τις πολιτικές δηλώσεις που ακούσαμε πρόσφατα. Αλλά είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό, και θα είναι δυνατή μόνο η δημιουργία μιας προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα βασίζεται στην υποστήριξη των παραδοσιακών κομμάτων», είπε ο Σολτς. «Οτιδήποτε άλλο θα ήταν λάθος για το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε. Ο Σολτς, σοσιαλδημοκράτης που ηγείται ενός αντιλαϊκού προοδευτικού συνασπισμού στη Γερμανία, δεν διευκρίνισε σε ποιες δηλώσεις αναφερόταν.

Ωστόσο, τα λόγια του είναι πιθανό να θεωρηθούν ως προειδοποίηση προς την σημερινή Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μια Γερμανίδα συντηρητική που αναμένεται να επιδιώξει μια δεύτερη θητεία. Ο φον ντερ Λάιεν είναι μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κεντροδεξιά ομάδα-ομπρέλα κυριαρχεί εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες μαζί με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές. Αλλά με το εκλογικό τοπίο να αλλάζει, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με ορισμένα μέλη κομμάτων πιο δεξιά. Τον περασμένο μήνα, η φον ντερ Λάιεν πρότεινε ότι ήταν ανοιχτή να συνεργαστεί με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ή ECR, μία από τις δύο ακροδεξιές ομάδες στο κοινοβούλιο.

Ηγετικά μέλη του ECR, που αντιτίθεται σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω ολοκλήρωση και διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υιοθετεί σκληρή γραμμή κατά των πολιτικών μετανάστευσης και προστασίας του περιβάλλοντος, περιλαμβάνουν το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας και το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Πιεσμένη να αποστασιοποιηθεί από την ακροδεξιά κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων τον περασμένο μήνα στην Ολλανδία, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι τα πιθανά σενάρια θα εξαρτηθούν από «πώς είναι η σύνθεση του κοινοβουλίου και ποιος ανήκει σε ποια ομάδα».

Καθώς οι εκλογές απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι πολιτικές συμμαχίες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ αλλάζουν ήδη.

Την Πέμπτη, μια δεξιά ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκλεισε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, ή AfD, λόγω μιας σειράς σκανδάλων που αφορούσαν τον κορυφαίο υποψήφιό του, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων που θεωρούνται ότι υποβαθμίζουν τα ναζιστικά εγκλήματα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σύλληψη ενός από τους βοηθούς του ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Την Παρασκευή, ένας από τους εννέα Ευρωπαίους νομοθέτες του, η Σύλβια Λίμερ, παραιτήθηκε από το AfD, λέγοντας ότι η ηγεσία του είχε γίνει υπερβολικά αυταρχική.

Ο Σολτς, το κόμμα του οποίου ακολουθεί τόσο το AfD όσο και τους αντιπάλους της κεντροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς αντανακλά την αβεβαιότητα που προκαλείται από την ταχεία οικονομική αλλαγή, τις νέες τεχνολογίες και την κλιματική αλλαγή. Υποστήριξε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πολιτική τάση υιοθετώντας μια εκσυγχρονιστική, χωρίς αποκλεισμούς ατζέντα.

«Αυτό που βοηθάει είναι δύο πράγματα: το πρώτο είναι η πεποίθηση ότι το μέλλον θα είναι καλό, επίσης για τις χώρες μας, ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή· και η σιγουριά ότι αυτό δεν είναι μόνο για λίγους στις χώρες μας, αλλά για τη μεγάλη μάζα. του πληθυσμού», είπε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Σολτς προειδοποιεί τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν να μην συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας