Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
17°C
17.4° 15.1°
4 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.5° 10.0°
0 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.0°
4 BF
79%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αίθριος καιρός
14°C
13.7° 13.7°
2 BF
55%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
8.4° 8.4°
2 BF
53%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.0° 10.0°
1 BF
97%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.8°
2 BF
67%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.9° 16.5°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
67%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
4 BF
73%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
4 BF
79%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
3 BF
81%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.4° 11.7°
3 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
17°C
16.6° 15.8°
1 BF
91%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
46%
Καβάλα
Ασθενής ομίχλη
13°C
13.3° 6.3°
1 BF
83%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.1° 13.1°
2 BF
60%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
10°C
9.6° 9.6°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
Τζίμι Άκεσον, Σουηδία, ακροδεξιά
Ο επικεφαλής των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, Τζίμι Άκεσον | AP Photo/Kongshaug Productions

Σάλος στη Σουηδία, όπου το ακροδεξιό κόμμα έκανε εκστρατεία με διαδικτυακά τρολ

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει δημοσιογραφικό ρεπορτάζ στη Σουηδία, που αποκάλυψε ότι το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD), που στηρίζει την κυβέρνηση, διαθέτει περισσότερους από 20 ανώνυμους διαδικτυακούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων δυσφημούσε την αντιπολίτευση, αλλά και ηγετικά στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έπειτα από έρευνα πολλών μηνών, δημοσιογράφος της εκπομπής έρευνας Kalla fakta («Ακατέργαστα Γεγονότα», στα σουηδικά) του τηλεοπτικού δικτύου TV4 αναγνώρισε 23 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πιστεύεται πως ελέγχονται από την υπηρεσία επικοινωνίας του ακροδεξιού κόμματος.

Το SD φέρεται επίσης ότι, κάνοντας χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, για να αποδώσει σε πολιτικά πρόσωπα δηλώσεις που δεν είχαν ποτέ κάνει. Για παράδειγμα, μέσω λογαριασμού στο Tik Tok απέδωσε στην επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μαγκνταλένα Άνερσον, ψεύτικες δηλώσεις για τις συμμορίες.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν εναντίον και των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Ένας από τους λογαριασμούς αυτούς ανήρτησε βίντεο, το οποίο γελοιοποιούσε τον ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων και υπουργό Εργασίας, Γιόχαν Πέρσον.

Επίσης, σε συνομιλία με δημοσιογράφο του δικτύου TV4, υπάλληλος της υπηρεσίας επικοινωνίας του κόμματος μιλάει ο ίδιος για την οργάνωση ενός «εργοστασίου τρολ». 

Οι αποκαλύψεις της έρευνας προκάλεσαν σφοδρές επικρίσεις, κυρίως εις βάρος του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστενσον, τον οποίο κατηγορούν ότι από τον φόβο να μη χάσει τη στήριξη στην κυβέρνησή του δεν λαμβάνει μέτρα που θα θέσουν το ακροδεξιό κόμμα προ των ευθυνών του.

Σε άρθρο γνώμης, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Σουηδίας, Dagens Nyheter, αναφέρει ότι «ο Κρίστερσον δείχνει ότι δεν νοιάζεται να προστατεύσει τη σουηδική δημοκρατία από το διαρκές σαμποτάζ των Σουηδών Δημοκρατών. Δεν είναι έτοιμος να διακινδυνεύσει τη στήριξη των SD και επομένως τη δική του θέση του πρωθυπουργού».

Ο Κρίστερσον προς το παρόν ζήτησε από το ακροδεξιό κόμμα να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με αυτές τις «επικίνδυνες πρακτικές». Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε «κατηγορηματικά αντίθετος με τη συκοφαντία σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στους λογαριασμούς τρολ, αυτό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο».

Και πρόσθεσε: «Αναμένω σοβαρές απαντήσεις, να μπορέσουν να δείξουν τι ακριβώς συνέβη και να ζητήσουν συγγνώμη εάν δυσφήμησαν άλλα πρόσωπα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, Τζίμι Άκεσον, χαρακτήρισε τη δημοσιογραφική έρευνα «εσωτερική επιχείρηση επιρροής».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σάλος στη Σουηδία, όπου το ακροδεξιό κόμμα έκανε εκστρατεία με διαδικτυακά τρολ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας