Νόμος της Ε.Ε. και σύντομα των 27 κρατών μελών είναι πλέον το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από τους... υπουργούς Οικονομικών. Οι Βρυξέλλες επεδίωξαν να περάσει η νομοθεσία πριν από τις ευρωεκλογές, από όπου η ακροδεξιά αναμένεται να ενισχυθεί και θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ναυάγιο» την πολυπόθητη συμφωνία.
Ως εκ τούτου, η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Οικονομικών διεξήχθη χωρίς δράματα, ούτε καν συζήτηση, καθώς κάθε λεπτομέρεια είχε ήδη διαπραγματευτεί πολλές φορές. Το μόνο βήμα που απομένει για το Νέο Σύμφωνο είναι η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε.. Μετά από αυτό, θα χρειαστούν δύο χρόνια για να τεθεί σε πλήρη ισχύ.
Το Νέο Σύμφωνο προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για την επέκταση του ελέγχου των αιτούντων, τη διενέργεια ελέγχων υγείας και ασφάλειας, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης και την παροχή συμβουλευτικής δωρεάν.
Η κύρια καινοτομία του είναι ένα σύστημα «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» που θα έδινε στις κυβερνήσεις τρεις επιλογές για να διαχειριστούν τους αιτούντες άσυλο:
- να μετεγκαταστήσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό,
- να πληρώσουν 20.000 ευρώ για κάθε έναν που απορρίπτουν ή
- να χρηματοδοτήσουν επιχειρησιακή υποστήριξη.
Ο αρχικός στόχος είναι να υπάρχουν 30.000 μετεγκαταστάσεις ετησίως.
Ωστόσο, η Πολωνία και η Ουγγαρία καταψήφισαν ολόκληρο το νομοθετικό πακέτο και απειλούν να μην την εφαρμόσουν ποτέ. Από τότε που είχε παρουσιαστεί η πρόταση της Κομισιόν το 2020, οι δυο χώρες αντιστέκονται σταθερά στο σύστημα της «υποχρεωτικής αλληλεγγύης», υποστηρίζοντας ψευδώς ότι θα τους ανάγκαζε να δεχτούν μετανάστες παρά τη θέλησή τους.
Τσεχία και Σλοβακία επέλεξαν να απόσχουν στην πλειονότητα των φακέλων, ενώ η Αυστρία καταψήφισε τον Κανονισμό για την Κρίση.
Αλλά το Νέο Σύμφωνο χρειαζόταν μόνο ειδική πλειοψηφία, οπότε προχώρησε και επικυρώθηκε επίσημα σήμερα, επισφραγίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της τρέχουσας εντολής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας