Με τον χειρότερο τρόπο επισφραγίστηκε η πολυτάραχη έγκριση της νομοθεσίας-όνειδος για την εξορία χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα από το βρετανικό Κοινοβούλιο, καταρρίπτοντας τραγικά τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς των κυβερνώντων Τόρις ότι θα λειτουργήσει ως μέσο αποτροπής των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη Βρετανία του Brexit. Λίγες ώρες αφότου το νομοσχέδιο που βαφτίζει την αφρικανική χώρα «ασφαλή» περνούσε τον πέμπτο και τελευταίο γύρο του λεγόμενου «πινγκ πονγκ» μεταξύ της Βουλής των Κοινοτήτων και της μη εκλεγμένης Βουλής των Λόρδων, δεκάδες επίδοξοι αιτούντες άσυλο –απτόητοι από τη σκληροπυρηνική αντιπροσφυγική πολιτική του Λονδίνου– κατάφερναν να φτάσουν από τις γαλλικές στις βρετανικές ακτές με υπερφορτωμένες βάρκες, σε μία εκ των οποίων προκλήθηκε πανικός, με αποτέλεσμα να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα 7χρονο κοριτσάκι και μία γυναίκα.
Νεκροί και επιζώντες είναι «μερικοί από τους πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους στη Γη», ανέφερε η Νάταλι Ρόμπερτς από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες να διαπλεύσουν τη Μάγχη παρότι γνωρίζουν ότι αρκετοί «δεν θα τα καταφέρουν» και θα χάσουν τη ζωή τους. Η νομοθεσία για τη Ρουάντα είναι «βάναυση και βαθιά επικίνδυνη», κατήγγειλε η οργάνωση, θεωρώντας τη «άλλο ένα σκοτεινό κεφάλαιο» της «στυγνής προσέγγισης» της Βρετανίας στο ζήτημα του ασύλου και της μετανάστευσης. Μέσα στο μπαράζ καταδικαστικών ανακοινώσεων από πλήθος άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων ξεχωρίζει η αντίδραση των Υπατων Αρμοστών του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φιλίπο Γκράντι και Φόλκερ Τουρκ, που με κοινή τους δήλωση ζητούν από την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ να αναθεωρήσει, υπογραμμίζοντας ότι η νομοθεσία αυτή «παρακωλύει σοβαρά το κράτος δικαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο σε παγκόσμια κλίμακα».
Μετά από δύο χρόνια δικαστικών και κοινοβουλευτικών μαχών για το διαβόητο «σχέδιο Ρουάντα» που εξήγγειλε αρχικά ο ανεκδιήγητος Μπόρις Τζόνσον, το νέο νομοσχέδιο πέρασε τελικά τα ξημερώματα της Τρίτης από τη Βουλή των Λόρδων που προσπάθησε επανειλημμένα πλην μάταια να το αμβλύνει με τροπολογίες υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο προς μαζική και μόνιμη απέλαση στην αφρικανική χώρα. Οι Λόρδοι αναγκάστηκαν τελικά να υπαναχωρήσουν, αναγνωρίζοντας την πρωτοκαθεδρία της εκλεγμένης Βουλής των Κοινοτήτων στην οποία πλειοψηφούν οι Τόρις. Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους αφού πάρει έγκριση και από τον βασιλιά Κάρολο, που φέρεται να έχει χαρακτηρίσει το όλο σχέδιο «φρικτό».
Οι πτήσεις της ντροπής «θα πραγματοποιηθούν ό,τι κι αν γίνει», διακήρυξε ψηφοθηρικά ο Σούνακ, ποντάροντας ότι το σχέδιο θα γίνει σωσίβιο για τους Τόρις που απειλούνται με εκλογική πανωλεθρία από τους Εργατικούς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε μάλιστα για «τυμπανοκρουσία πολλαπλών πτήσεων κάθε μήνα... γιατί έτσι χτίζεις έναν συστηματικό αποτρεπτικό παράγοντα και έτσι θα σταματήσεις τις βάρκες». Αν και αναμένεται νέο κύμα δικαστικών προσφυγών κατά της επίμαχης νομοθεσίας, οι απελάσεις στη Ρουάντα προβλέπεται να ξεκινήσουν σε 10-12 βδομάδες, υποστήριξε ο Σούνακ, με τους πρώτους αιτούντες άσυλο που θα επιλεγούν για εξορία στην άλλη άκρη του κόσμου να τίθενται υπό κράτηση μέσα στις επόμενες μέρες. Παρά δε τις αρνήσεις αεροπορικών εταιρειών να αναλάβουν τη βρόμικη δουλειά, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι έχουν ήδη ναυλωθεί αεροπλάνα, έχει αυξηθεί η χωρητικότητα κέντρων κράτησης και έχουν απελευθερωθεί χώροι και προσωπικό στα δικαστήρια για εκδίκαση προσφυγών και εφέσεων με διαδικασίες εξπρές.
«Κανένα ξένο δικαστήριο δεν θα μας εμποδίσει να αρχίσουμε τις πτήσεις», κόμπασε, καθώς η νομοθεσία δίνει την εξουσία στην κυβέρνηση να αγνοεί τμήματα του διεθνούς και εθνικού δικαίου ώστε να παρακάμψει (και) την απόφαση-κόλαφο του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε το «σχέδιο Ρουάντα» παράνομο. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση συζητά και με άλλες εν δυνάμει πρόθυμες χώρες, όπως Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μποτσουάνα και Αρμενία, αν κι η τελευταία ανήγγειλε πως αποφάσισε να μη συμμετάσχει σε τέτοια συμφωνία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας