Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.3° 19.3°
4 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.5° 18.7°
1 BF
55%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.7° 19.8°
3 BF
37%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
72%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 19.0°
1 BF
65%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.3° 16.4°
2 BF
55%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
49%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
22.7° 19.7°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.0° 19.6°
4 BF
57%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.9°
5 BF
56%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 18.5°
4 BF
56%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.4°
3 BF
49%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.2° 19.9°
0 BF
60%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.8° 18.4°
2 BF
55%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.8° 20.4°
2 BF
70%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.4°
3 BF
36%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
21°C
21.0° 20.3°
0 BF
41%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
21.7° 19.7°
2 BF
69%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
1 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Συνοδος κορυφής ΕΕ- Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
European Union
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΩΝ 27 ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ

Ευρω-διχασμός για την ανταγωνιστικότητα

Εντονες διαφωνίες για τις υποδείξεις της έκθεσης Ενρίκο Λέτα σχετικά με το πώς θα ανασυνταχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία έναντι των ανταγωνιστών της ● Αντιτίθεται η πλειονότητα των χωρών στην ισχυρή κεντρική εποπτεία των χρηματιστηρίων, λόγω του φόβου να περάσει ο έλεγχος στις μεγάλες χώρες

Η έκθεση Λέτα δίχασε τους Ευρωπαίους ηγέτες, χθες, δεύτερη μέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση υποτίθεται ότι θα τελείωνε νωρίς το μεσημέρι, ωστόσο το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι διαφωνίες για την Ενωση Κεφαλαιαγορών έκανε τους ηγέτες να παραμείνουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων έως τις 6.30 το απόγευμα.

Ηταν τέτοιες οι διαφωνίες, που το κείμενο των συμπερασμάτων έπρεπε να «ξηλωθεί» και να «ξαναραφτεί», όπως χαρακτηριστικά είπε στην «Εφ.Συν.» διπλωματική πηγή. Στο επίκεντρο της διαφωνίας βρέθηκε η ολοκλήρωση της Ενωσης Κεφαλαιαγορών (CMU), ένα σχέδιο για την ολοκλήρωση των χρηματιστηριακών αγορών των 27 κρατών-μελών.

Η συζήτηση είχε ξεκινήσει από το 2014, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας μεγάλων διαφωνιών των κρατών-μελών. Αποσκοπεί να ενισχύσει σημαντικά τις σχετικά μικρές μεμονωμένες αγορές ομολόγων της Ε.Ε. και να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για την απελευθέρωση επιχειρηματικών κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές start-up επιχειρήσεις και τις μικρομεσαίες, οι οποίες εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο την Ευρώπη για να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ και να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

«Η Ε.Ε. διαθέτει 33 τρισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές αποταμιεύσεις. Πρέπει να βρούμε τρόπους να τις διοχετεύσουμε στις εταιρείες μας», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος της συζήτησης. «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Ε.Ε. λαμβάνουν λιγότερη από τη μισή χρηματοδότηση από τις νεοφυείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η απάντηση είναι: Ενωση Κεφαλαιαγορών». Ο Σ. Μισέλ σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία πως πρέπει να εναρμονιστούν οι διαδικασίες αφερεγγυότητας, για την καλύτερη εποπτεία. Ειδικά για το θέμα της εποπτείας, ανέφερε πως το νέο κείμενο συμπερασμάτων είναι πιο προσεκτικά διατυπωμένο, δείχνοντας τη «βούληση των κρατών μελών να διαμορφώσουν επακριβώς το επόμενο στάδιο, ειδικά όσον αφορά την καθοδήγηση προς την Κομισιόν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της κίνησης αυτής θα μπορούσαν να απελευθερωθούν έως και 470 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Ωστόσο, οι μικρότερες χώρες φοβούνται ότι η Ενωση Κεφαλαιαγορών θα δώσει ρυθμιστικές εξουσίες σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γαλλία, η οποία πιέζει για μια Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) με έδρα το Παρίσι.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι η πλειοψηφία των κρατών-μελών εξέφρασε επιφυλάξεις για το σχέδιο. Ομάδα κρατών, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, τάσσονται υπέρ της πιο σταδιακής εναρμόνισης των κεφαλαιαγορών, με μικρότερη κεντρική εποπτεία. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι Βαλτικές χώρες, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Ενα άλλο θέμα που αποδείχτηκε διχαστικό ήταν η ιδέα, την οποία υπερασπίστηκαν χώρες όπως η Εσθονία και η Γαλλία, ενός νέου γύρου κοινού δανεισμού για τη χρηματοδότηση της Αμυνας. Η μόνη φορά που η Ε.Ε. έχει εκδώσει κοινό χρέος σε μεγάλη κλίμακα ήταν με το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά οι «τσιγκούνηδες του Βορρά», χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, αντιτίθενται σε νέο δανεισμό, επισημαίνοντας ότι σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έμειναν αχρησιμοποίητα.

Επόμενο «ραντεβού» της ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι η έκθεση Ντράγκι που θα αφορά εν γένει τις οικονομικές προοπτικές της Ε.Ε. Στη συνέχεια, η νέα Κομισιόν, το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψουν μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβουν την τελική υλοποίηση των αποφάσεων.

Υπέρ έκθεσης Λέτα και... καλαθιού του νονού ο Μητσοτάκης

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η έκθεση Λέτα, σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε επίσης υπέρ της ενιαίας εποπτείας της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς, «χωρίς αυτό να ακυρώνει τον ρόλο και των εθνικών αρχών».

Επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στο ευρωομόλογο για την άμυνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι σαφές ότι η Ευρώπη έχει βάλει πολλούς φιλόδοξους στόχους: θέλει να κάνει την πράσινη μετάβαση, θέλει να κάνει την ψηφιακή μετάβαση, θέλει να έχει ενιαία άμυνα, αλλά δεν έχει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές».

«Τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι μία πηγή χρηματοδότησης τέτοιων πρωτοβουλιών. Θα χρειαστούν όμως και δημόσιοι ευρωπαϊκοί πόροι», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ της πραγματικής απόδοσης της οικονομίας –των ρυθμών ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, των επενδύσεων που δρομολογούνται στη χώρα μας– και της αίσθησης μιας σημαντικής μερίδας των πολιτών ότι αυτή η ανάπτυξη πραγματικά τους αφορά.

Κατέληξε με την ελπίδα ότι οι τιμές το Πάσχα θα πέσουν: «Το “καλάθι του νοικοκυριού” για το Πάσχα, κι αν μιλάμε για το “καλάθι του νονού”, το αρνί και τα θαλασσινά τα οποία τρώμε το Πάσχα και τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι τιμές θα είναι λογικές και δεν θα ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα. Γι’ αυτό τουλάχιστον αγωνιζόμαστε».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ευρω-διχασμός για την ανταγωνιστικότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας