Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δουλεμπορική μαφία, με 2.000 δολάρια το κεφάλι

Εθελοντής βοηθά ένα παιδάκι να βγει από την πλαστική βάρκα, με την οποία ταξίδεψε από τα τουρκικά παράλια

AP Photo/Santi Palacios

Δουλεμπορική μαφία, με 2.000 δολάρια το κεφάλι

  • A-
  • A+

Οι αριθμοί για τις μεταναστευτικές ροές προς τη Λέσβο είναι πραγματικά εντυπωσιακοί: από την αρχή του χρόνου πέρασαν στο νησί 186.720 άνθρωποι, άλλως τα δύο τρίτα του συνόλου προσφύγων και μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, αριθμός τριπλάσιος από το σύνολο των κατοίκων του νησιού. Και ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι δύσκολος, καθώς όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, κάποιες χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται σε στρατόπεδα και σε δρόμους και πάρκα της Τουρκίας θα προσπαθήσουν να κάνουν το μετέωρο βήμα προς την Ευρώπη.

Ο ρόλος των διακινητών είναι πολύ σημαντικός, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία μεταφέρουν τους ανθρώπους από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα έναντι αδράς αμοιβής, η οποία αγγίζει τα 2.000 δολάρια κατ' άτομο. Οι αρχές μιλούν για «πραγματική δουλεμπορική μαφία», η οποία έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο προσοδοφόρες παράνομες δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Πανίσχυρα κυκλώματα

Τα κυκλώματα να είναι πλέον πανίσχυρα και ικανά να μετακινούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια δραστική ενέργεια για τον περιορισμό της δράσης τους. Και φυσικά, καθώς η κατάσταση στη Συρία, αλλά και στο Αφγανιστάν, βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, το μεταναστευτικό κύμα δεν πρόκειται να σταματήσει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Σμύρνης, το ιστορικό Μπασμανέ έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, και όλο αυτό κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων με την ανοχή κράτους και διωκτικών αρχών.

Οι Τούρκοι αποκαλούν τη γειτονιά «Δαμασκός», λόγω των Σύρων κυρίως προσφύγων. Το σύστημα τον διακινητών λειτουργεί εξαιρετικά οργανωμένα: ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτουν μετανάστες και πρόσφυγες οδηγούνται στις περιοχές απόπλου, αλλά όχι στα σημεία απόπλου. Η ασφαλέστερη περιοχή είναι αυτή του Αϊβατζίκ, στην ακτή του Αδραμυτινού κόλπου βόρεια της Λέσβου, ενώ έπεται η περιοχή νότια του Δικελί, ανατολικά της Λέσβου.

«Ιδιοκτήτης»-φάντασμα της αποβάθρας στην περιοχή του Αϊβατζίκ είναι ο ας τον ονομάσουμε «Κενάν», ο οποίος εγγυάται την ασφαλή αναχώρηση άφιξη των προσφύγων στη Λέσβο, από τον Μόλυβο και την Εφταλού μέχρι τη Συκαμνιά. Το τίμημα κάπως ακριβό: 1.800 με 2.000 δολάρια ο κάθε ενήλικος (ενήλικοι λογίζονται όσοι έχουν ηλικία άνω των 12 ετών) και τα μισά για κάθε παιδί κάτω των 12 ετών.

Σκληρή συμπεριφορά και κλοπές

Όσοι αναχωρούν από το Δικελί, που ελέγχεται από τον «Ιμάμ», αποβιβάζονται στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και στη Χαραμίδα, με αντίτιμο περί τα 1.500 ευρώ το κεφάλι και μισή τιμή για παιδιά κάτω των 12 ετών. Όσοι πρόσφυγες πέρασαν στη Λέσβο από το Δικελί, μιλάνε για σκληρούς συνεργάτες που λεηλατούν κυρίως τους Σύρους πρόσφυγες και ιδιαίτερα τις γυναίκες από τα χρυσά κοσμήματα που φορούν.

Τους άνδρες τους ακινητοποιούν για να μην αντιδράσουν απειλώντας πως θα βιάσουν τις γυναίκες. Και στη συνέχεια, υπό την απειλή όπλων, τους επιβιβάζουν στις βάρκες.

AP Photo/Santi Palacios

Οι αποβάθρες απ’ όπου ξεκινούν οι πλαστικές βάρκες με προορισμό τα νησιά ανήκουν σε συγκεκριμένους Τούρκους που τις έχουν νοικιάσει από άλλους κατόχους μεγαλύτερων εκτάσεων και οι οποίοι με τη σειρά τους λογοδοτούν σε άλλους. Πρόκειται για μια πυραμίδα με χαρακτηριστικά μαφίας. Ο «Κενάν» φέρεται να πληρώνει πληρώνει στον «ανώτερό» του 100.000 δολάρια ημερησίως ή τρία εκατομμύρια δολάρια τον μήνα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί με τα όσα πληρώνουν οι επιβαίνοντες σε μια και μόνο βάρκα για να περάσουν στη Λέσβο, όταν περνούν πλέον 30 με 100 βάρκες κάθε μέρα!

Εταιρεία ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων

Οι πρόσφυγες πληρώνουν το 50% του κόστους του ταξιδιού μέσω εταιρείας ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων και με λεωφορεία που ξεκινούν νύχτα από την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της Σμύρνης μετακινούνται σε συγκεκριμένα σημεία. Τόσο στο σημείο συγκέντρωση του «Κενάν», όσο και στο αντίστοιχο του «Ιμάμ» κρύβονται σε δασάκια και ελαιώνες ώσπου να ανάψει το πράσινο φως του απόπλου. Αυτό σημαίνει ότι έχει πληρωθεί και το υπόλοιπο ποσό, πάντα μέσω της εταιρείας ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων.

Βαδίζουν μέχρι την παραλία απ’ όπου και αποπλέουν. Στην ακτή φουσκώνουν τα πλαστικά σκάφη ενώ κάποια χαμηλόβαθμα μέλη του κυκλώματος ενημερώνουν κάποιον από τους επιβαίνοντες στη βάρκα πώς θα χρησιμοποιούν την εξωλέμβια μηχανή. Φορούν τα σωσίβια που έχουν αγοράσει και αποπλέουν. Προορισμός η Λέσβος, όπου αναμένεται να φτάσουν με το πρώτο φως της ημέρας. Ένα πλαστικό σκάφος ξεκινά ανά μισή ώρα. Και το ταξίδι ξεκινά, χωρίς κανείς να ξέρει ποιο θα είναι το τέλος του.

(με στοιχεία από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΕΥΡΩΠΗ
Μαύρη επέτειος για το προσφυγικό «ντιλ» Ε.Ε. - Τουρκίας
Σκληρές ανακοινώσεις για τη «μαύρη επέτειο» των τριών χρόνων από την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στην Ελλάδα εξέδωσαν χθες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Αμνηστία.
Μαύρη επέτειος για το προσφυγικό «ντιλ» Ε.Ε. - Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
«Επαναπροωθήσεις μόνο σε συνεννόηση με την Ελλάδα»
Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα είναι σημαντικό να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο του σεβασμού στη μη επαναπροώθηση» σχολιάζει...
«Επαναπροωθήσεις μόνο σε συνεννόηση με την Ελλάδα»
ΕΥΡΩΠΗ
Επίσημη πρώτη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής
Επίσημη εκδήλωση για την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε στο Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας, στα σύνορα με την Τουρκία. Ο νέος οργανισμός, που αντικαθιστά τη Frontex,...
Επίσημη πρώτη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής
ΕΥΡΩΠΗ
Κλειστά σύνορα, χρυσές δουλειές για τους διακινητές
Απευθείας... στα χέρια των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης στέλνει τους πρόσφυγες η επίμαχη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, όπως δείχνει κοινή έκθεση των Interpol και Europol ● Περίπου 250 «hotspots διακίνησης»...
Κλειστά σύνορα, χρυσές δουλειές για τους διακινητές
ΕΥΡΩΠΗ
Φράχτες στα σύνορα με Ελλάδα και Τουρκία σχεδιάζει η Βουλγαρία
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας σχεδιάζει να ανοίξει τάφρους και να υψώσει φράχτες στα σύνορά της με την Ελλάδα και την Τουρκία για να εμποδίσει πρόσφυγες και μετανάστες που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις...
Φράχτες στα σύνορα με Ελλάδα και Τουρκία σχεδιάζει η Βουλγαρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας