Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.2° 27.1°
0 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.0° 24.1°
3 BF
62%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 25.5°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 26.9°
0 BF
50%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.5° 20.5°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
88%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
74%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 26.8°
3 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.8°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
4 BF
39%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.7° 25.7°
4 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.8° 27.9°
4 BF
74%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.2° 22.9°
0 BF
83%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
23°C
24.5° 22.8°
2 BF
79%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 26.8°
4 BF
75%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
30.0° 26.8°
0 BF
36%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.3° 26.0°
3 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
26.7° 24.2°
2 BF
69%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo

«Βιώσιμη εκεχειρία» ζητούν οι 27 της Ε.Ε.

Ενα -μικρό και καθυστερημένο- βήμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα ● Διακηρύξεις υπέρ της λύσης των δύο κρατών ως μόνου τρόπου για διαρκή ειρήνη ● Δήλωση των πρωθυπουργών Ιρλανδίας, Μάλτας, Σλοβενίας και Ισπανίας για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους «όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Για «άμεση ανθρωπιστική παύση» που θα οδηγήσει σε «βιώσιμη εκεχειρία» κάλεσαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από πέντε μήνες διαφωνιών που η Ουγγαρία προσυπέγραψε τη δήλωση αυτή, ενώ η «παρέμβαση» της Γερμανίας συμπεριέλαβε στο κείμενο την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του λόγω των δυσανάλογων επιπτώσεων στους αμάχους και ιδιαίτερα τα παιδιά, καθώς και για τον άμεσο κίνδυνο λιμού λόγω της μη επαρκούς εισόδου βοήθειας. Ειδική αναφορά υπάρχει στην πρωτοβουλία της Κύπρου «Αμάλθεια» για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο στη Γάζα.

Τα συμπεράσματα επίσης αποδοκιμάζουν την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη δυσανάλογη επίδρασή της στους αμάχους», καθώς και την «πείνα που προκλήθηκε από την ανεπαρκή είσοδο της βοήθειας στη Γάζα».

Στο μεταξύ, τέσσερα κράτη-μέλη το πήγαν ακόμα παρακάτω. Οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας δημοσίευσαν μια δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

«Χαιρετίζουμε τα συμπεράσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Συμφωνούμε για την επείγουσα ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, την άνευ όρων απελευθέρωση ομήρων και μια ταχεία, μαζική και διαρκή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Συμφωνούμε ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι μέσω της εφαρμογής μιας λύσης δύο κρατών, με τα ισραηλινά και τα παλαιστινιακά κράτη να ζουν δίπλα δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια», τόνισαν.

«Συζητήσαμε μαζί την ετοιμότητά μας να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη και είπαμε ότι θα το κάνουμε όταν αυτό μπορεί να συμβάλει θετικά και οι συνθήκες είναι σωστές», κατέληξαν.

Βέλγιο, Ιρλανδία και Ισπανία έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά χώρες όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία είχαν μπλοκάρει μια τέτοια έκκληση φοβούμενες ότι θα υπονόμευε την υποστήριξη της Ε.Ε. στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Στα συμπεράσματα οι ηγέτες καλούν επίσης το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε εισβολή στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι βρίσκουν καταφύγιο από τον πόλεμο. «Μπορούμε να φανταστούμε ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση», είπε η Φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στη Ράφα.

Πυρομαχικά στην Ουκρανία με ρωσικά χρήματα

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εκμεταλλευτούν τα επιτόκια από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για να αγοράσουν πυρομαχικά για την Ουκρανία.

Οταν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος, η Ε.Ε. είχε μπλοκάρει 210 δισ. ευρώ από τα στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Πλέον έχει βρεθεί μια νομική βάση για την αξιοποίησή τους υπέρ της Ουκρανίας. Αρχικά, οι Βρυξέλλες ήθελαν τα χρήματα αυτά να πάνε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ωστόσο τώρα προτάσσεται η ιδέα για αγορά όπλων.

H πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι θα μπορούσε να εκταμιευτεί το πρώτο εκατομμύριο στις αρχές Ιουλίου.

Συναίνεση για όπλα, αλλά όχι για τα πολεμικά ευρωομόλογα

Στο μεταξύ, ευρεία ήταν η συναίνεση μεταξύ των ηγετών για τη «στρατιωτικοποίηση» της οικονομίας της Ευρώπης. Συμφωνία για τα ευρωομόλογα για την άμυνα, ωστόσο -όπως αναμενόταν- δεν υπήρξε.

Ερωτηθείς για το θέμα ο επικεφαλής του Εurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, δήλωσε: «Υπάρχουν πολύ διιστάμενες απόψεις για αυτό το θέμα, δεν υπάρχει ακόμη πρόταση από την Επιτροπή. Εν πάση περιπτώσει, τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν μαζικά. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι αμυντικές δαπάνες θα είναι υψηλότερα στην Ε.Ε. για πολλά πολλά χρόνια στο μέλλον», τόνισε.

«Τα ευρωομόλογα είναι μόνο μία από τις επιλογές που θα αξιολογηθούν για να βρούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πληρώσουμε για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες», συμπλήρωσε.

«Οταν συμφωνήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης, το καλοκαίρι του 2020, είχαν προηγηθεί αρκετοί μήνες στους οποίους πολλές χώρες έλεγαν ότι αποκλείεται αυτό ποτέ να συμβεί. Θα σας θυμίσω ότι εμείς στείλαμε πρώτοι τότε, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μια επιστολή και βάλαμε στο τραπέζι της συζήτησης αυτή την έννοια του κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού για να χρηματοδοτήσουμε την ανάκαμψη μετά τον Covid. Και πολλές χώρες έλεγαν τότε ότι αυτό αποκλείεται να γίνει. Ενδεχομένως να γίνει το ίδιο και τώρα», σχολίασε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, και το οποίο βρήκα ενδιαφέρον, είναι ότι αρκετές χώρες τις οποίες ενδεχομένως κάποιος επί της αρχής θα κατέτασσε στο στρατόπεδο των πιο συγκρατημένων χωρών, εκδήλωσαν ένα πρώτο ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε και τέτοιες επιλογές και αυτό το θεωρώ μια θετική εξέλιξη», κατέληξε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Βιώσιμη εκεχειρία» ζητούν οι 27 της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας