Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ψιχάλες
18°C
18.6° 16.3°
4 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.9° 11.6°
3 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.4° 12.1°
2 BF
85%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
4 BF
52%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 12.0°
2 BF
55%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
12.3° 8.4°
2 BF
76%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.3°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.1°
2 BF
52%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 18.4°
3 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
5 BF
70%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
4 BF
88%
Λάρισα
Ψιχάλες
13°C
14.6° 12.9°
3 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.5° 15.5°
1 BF
79%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
73%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.1°
3 BF
46%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.1°
3 BF
57%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.7° 11.7°
2 BF
58%
Καστοριά
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
8°C
7.8° 7.8°
2 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
© Jorisvo | Dreamstime.com

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ την Παρασκευή, μία μόλις μέρα πριν από τη δεύτερη επέτειο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη λίστα των περιοριστικών μέτρων εντάσσονται νέα πρόσωπα και εταιρίες που σχετίζονται με τη μεταφορά όπλων από τη Βόρειο Κορέα στη Ρωσία, άτομα που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, καθώς και εταιρίες από τρίτες χώρες (μεταξύ τους και μια από την Τουρκία) οι οποίες θεωρούνται ότι συνεισφέρουν στην παράκαμψη κυρώσεων.

 «Σήμερα, αυστηροποιούμε περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα κατά του στρατιωτικού και αμυντικού τομέα της Ρωσίας, στοχεύοντας περισσότερες οντότητες σε τρίτες χώρες που προμηθεύουν εξοπλισμό, καθώς και τους υπεύθυνους για την παράνομη απέλαση και στρατιωτική επανεκπαίδευση ουκρανικών παιδιών» ανέφερε σε δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

 Για πρώτη φορά τα μέτρα που αφορούν τον περιορισμό εισαγωγών - εξαγωγών προϊόντων και τεχνολογιών διπλής χρήσης (στρατιωτικής και μη στρατιωτικής) αγγίζουν και εταιρίες από τρίτες χώρες (μεταξύ άλλων και στην Τουρκία) που θεωρούνται πως συμμετέχουν σε παράκαμψη των περιορισμών που έχουν ήδη επιβληθεί.

 Ειδικότερα, το Συμβούλιο της ΕΕ πρόσθεσε σήμερα συνολικά 27 εταιρίες από τη Ρωσία και τρίτες χώρες στον κατάλογο αυτών που υποστηρίζουν άμεσα τη στρατιωτική και πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας. Οι οντότητες αυτές θα υπόκεινται σε αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς όσον αφορά τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και τα αγαθά και την τεχνολογία που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας.

 Πρόκειται για 17 ρωσικές εταιρίες που ασχολούνται με την ανάπτυξη, την παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για την Ρωσική πολεμική βιομηχανία, τέσσερις εταιρίες από την Κίνα, και από μια εταιρία από το Καζακστάν, την Ινδία, τη Σερβία, την Ταϊλάνδη, τη Σρι Λάνκα και την Τουρκία. Οι εταιρίες από τις τρίτες χώρες έχει διαπιστωθεί με στοιχεία πως έχουν εμπλακεί στην καταστρατήγηση των εμπορικών περιορισμών.

Η σημερινή απόφαση διευρύνει επίσης τον κατάλογο των απαγορευμένων ειδών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση του αμυντικού τομέα της Ρωσίας, προσθέτοντας εξαρτήματα για την ανάπτυξη και παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

 Τέλος, η ΕΕ εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ενίσχυση των ρωσικών βιομηχανικών δυνατοτήτων, όπως οι ηλεκτρικοί μετασχηματιστές.

 Όσον αφορά τις νέες ατομικές καταχωρήσεις, το Συμβούλιο πρόσθεσε στον κατάλογο των κυρώσεων ακόμα 106 φυσικά και 88 νομικά πρόσωπα, στοχεύοντας κυρίως στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα της Ρωσίας, και ειδικότερα την κατασκευή πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, στρατιωτικών οχημάτων, εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Το πακέτο περιλαμβάνει οντότητες που εμπορεύονται διάφορα βασικά εξαρτήματα για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

 Επίσης, στον κατάλογο προστίθενται όσοι εμπλέκονται στην προμήθεια οπλισμού από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, μετά από εντατικές έρευνες για εντοπισμό των εταιριών αυτών.

 Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμα 6 δικαστές και 10 αξιωματούχους στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, καθώς και 15 άτομα, μέλη των αρχών της δικαιοσύνης και τοπικούς πολιτικούς, που είναι υπεύθυνα για την παράνομη απέλαση στη Ρωσία και στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών από την Ουκρανία.

 Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που προστίθενται στις κυρώσεις υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ενώ απαγορεύεται σε πολίτες και εταιρίες στην ΕΕ να τους διαθέτουν κεφάλαια. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, απαγορεύεται η είσοδος ή η διέλευσή τους μέσω της ΕΕ. Συνολικά πάνω από 2000 άτομα και οντότητες έχουν προστεθεί μέχρι σήμερα στον κατάλογο κυρώσεων σε σχέση με τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 Τέλος, με τη σημερινή απόφαση, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζεται ως μια από τις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η ΕΕ και εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία, καθώς και σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της ΕΕ.

Ρωσία: Η Μόσχα απαντά στο νέο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επέκταση της λίστας αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολιτικών στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Ρωσία απαντώντας στο τελευταίο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά 200 προσώπων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι βοηθούν την Μόσχα στην προμήθεια όπλων, εμπλέκονται στην αρπαγή παιδιών από την Ουκρανία ή συμβάλλουν στην παράκαμψη των κυρώσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει τις άκαρπες απόπειρες να πιέσει την Ρωσία μέσω μονομερών και περιοριστικών μέτρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σε απάντηση σε αυτές τις μη φιλικές ενέργειες, η ρωσική πλευρά επέκτεινε σημαντικά την λίστα των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών μελών της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της χώρας μας».

Στην λίστα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι υπηρεσιών επιβολής του νόμου και εμπορικών οργανισμών που προμήθευσαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών που συμμετείχαν στην δίωξη ρώσων αξιωματούχων και εκείνοι που συγκέντρωσαν υλικό για να υποστηρίξουν την ιδέα της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Στην ρωσική λίστα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προβαίνουν σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας