Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.1°
4 BF
87%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.9° 11.0°
2 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
13.2° 11.0°
3 BF
86%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
8°C
7.9° 7.9°
2 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
4 BF
67%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 10.0°
2 BF
84%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
8.4° 6.4°
2 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.2°
4 BF
74%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.8°
1 BF
72%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.4° 17.7°
4 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
5 BF
82%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
88%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.9° 11.2°
3 BF
93%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 13.5°
1 BF
88%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.6°
2 BF
78%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 15.1°
1 BF
66%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.3°
2 BF
58%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
13.7° 10.8°
2 BF
99%
Καστοριά
Ασθενείς βροχοπτώσεις
6°C
6.1° 6.1°
2 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Κινητοποιήσεις αγροτών στη Ρώμη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Οι Ιταλοί αγρότες και ψαράδες λένε «basta»

Γεωργία και αλιεία... μια γροθιά απέναντι στην ακρίβεια και τις πολιτικές της Τζόρτζια Μελόνι ● Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είναι στριμωγμένη μεταξύ κινημάτων και ασθμαίνουσας οικονομίας και είναι πολύ δύσκολο να εξαγγείλει μέτρα που θα ικανοποιήσουν άμεσα τους απεργούς

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ιταλία συνεχίζονται, παρά τις προτάσεις της κυβέρνησης Μελόνι και την προσπάθεια της Ιταλίδας πρωθυπουργού να «κλείσει» το όλο θέμα όσο πιο σύντομα γίνεται.

Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι συμμετέχοντες προέβαλαν σαφείς διεκδικήσεις: αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μορατόριουμ για τα χρέη πολλών αγροτικών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, κατάργηση συμφωνιών που προβλέπουν την εισαγωγή πρώτων υλών από το εξωτερικό σε πολύ χαμηλό κόστος και κήρυξη του τομέα της αλιείας και της γεωργίας σε κατάσταση κρίσης, με ειδική οικονομική βοήθεια. Στην περιοχή Τσίρκο Μάσιμο της Αιώνιας Πόλης, κοντά στο Κολοσσαίο, την Πέμπτη συγκεντρώθηκαν περίπου δύο χιλιάδες μέλη του κινήματος «Προδομένοι αγρότες», με δέκα τρακτέρ. Πολλοί περίμεναν μαζικότερη συμμετοχή, αλλά το σημείο αναφοράς του κινήματος, ο Λούκα Καλβάνι, με καταγωγή από την πόλη της Λατίνα, εβδομήντα χιλιόμετρα νότια της Ρώμης, επιμένει ότι «αυτή είναι μόνον η αρχή».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση Μελόνι να μειώσει την τιμή των καυσίμων, ενώ οι υπόλοιπες κινήσεις πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπορούμε να εισάγουμε συνεχώς, όλο και περισσότερα προϊόντα από χώρες που δεν είναι μέλη της Ενωσης», είπε στους δημοσιογράφους ο Καλβάνι. Οι φόβοι για παρείσφρηση ακροδεξιών, βίαιων στοιχείων στις κινητοποιήσεις, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Στο μεταξύ, στις διεκδικήσεις των αγροτών, άρχισαν να προστίθενται και εκείνες των Ιταλών ψαράδων. Απειλούν ότι, αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους, θα μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, αρχίζοντας από εκείνο της Γένοβας. Ζητούν και αυτοί μείωση στην τιμή των καυσίμων που χρησιμοποιούν για τα αλιευτικά τους, όπως και τη δυνατότητα να βγαίνουν για ψάρεμα και τα Σαββατοκύριακα, και μείωση της υποχρεωτικής περιόδου «βιολογικής ανάπαυλας». Θέλουν, τέλος, να απλουστευθεί η γραφειοκρατία και να ενταχθεί η δουλειά τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Μια κατάσταση κάθε άλλο παρά εύκολη για την κυβέρνηση Μελόνι. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υποσχέθηκε φοροαπαλλαγή για τους αγρότες με εισοδήματα μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ και μείωση κατά 50% των φόρων για όσους κερδίζουν από δέκα μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ ετησίως. Η διαδικασία έγκρισης των μέτρων αυτών στο Κοινοβούλιο της Ρώμης έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Παράλληλα, δόθηκαν υποσχέσεις για «δυναμικότερες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στην πραγματικότητα, όμως, η επικεφαλής της κυβέρνησης γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να ικανοποιηθεί το σύνολο των απαιτήσεων των αγροτών και των ψαράδων της χώρας. Πολλώ δεν μάλλον μετά τις τελευταίες αρνητικές προβλέψεις των Βρυξελλών για την ιταλική οικονομία. Οπως ανακοινώθηκε την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας, φέτος για το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται ισχνή αύξηση 0,7% (έναντι αρχικών προβλέψεων 0,9%), ενώ για το 2025 η οικονομική ανάπτυξη δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2%. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, η προβληματική αυτή ανάπτυξη είναι πολύ πιθανό να στερήσει περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών και η άμεση λύση που σκέφτεται η κυβέρνηση της Ρώμης είναι να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, για να προσπαθήσει να περιορίσει, σε κάποιον βαθμό, την «τρύπα» στα έσοδα του Δημοσίου.

Οι ευρωεκλογές, όμως, βρίσκονται όλο και πιο κοντά και οι πιέσεις προς την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι είναι σαφές ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Από τη Λέγκα, η οποία προσπαθεί να εμφανιστεί ως προστάτιδα των αγροτών, και από το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, τα Αδέλφια της Ιταλίας, το οποίο δεν θέλει να πάει σε ανοιχτή σύγκρουση, δεδομένων και των πέντε εκλογικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν σύντομα σε άλλες τόσες περιφέρειες της χώρας. Ενα κρίσιμο πολιτικό παιχνίδι, που μπορεί να οδηγήσει σύντομα διαδηλωτές και κυβέρνηση σε μια όλο και πιο σκληρή αντιπαράθεση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι Ιταλοί αγρότες και ψαράδες λένε «basta»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας