Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανήλικοι πρόσφυγες στα νύχια της Μαφίας

Ζώντας μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον και απροστάτευτα, χιλιάδες παιδιά το σκάνε από τους καταυλισμούς αναζητώντας καλύτερη τύχη στις πιάτσες των πόλεων του ιταλικού Νότου

AP Photo/ Darko Bandic

Ανήλικοι πρόσφυγες στα νύχια της Μαφίας

  • A-
  • A+

Πλανώνται οικτρά όσοι νομίζουν ότι τα προσφυγόπουλα που γλίτωσαν από τον πνιγμό στη Μεσόγειο έχουν μπροστά τους ένα καλύτερο μέλλον. Κι αυτό επειδή πολλά από αυτά, ορισμένα ηλικίας κάτω των δέκα ετών, φτάνουν στη Γηραιά Ηπειρο ασυνόδευτα, άρα απολύτως απροστάτευτα.

Το να είσαι ενήλικος και μόνος στον κόσμο, χωρίς συγγενείς, είναι πολύ σκληρό. Για ένα μικρό παιδί κάτι τέτοιο είναι πραγματικά αβάσταχτο όσο και ασύλληπτο.

Ετσι καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της «καυτής πατάτας» του μεταναστευτικού, κάτι που φαίνεται ότι θα πάρει ακόμη αρκετό χρόνο, ο αριθμός των παιδιών που ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 έφτασε τον τρομακτικό αριθμό των 106.000!

Συνήθως τα πολύ μικρά παιδιά, κάτω των 10 ετών, φτάνουν στη «γη της Επαγγελίας» συνοδευόμενα από τον έναν ή και τους δύο γονείς τους ή έστω από κάποιον συγγενή τους, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων έχει αυξηθεί δραματικά.

Ορισμένα παιδιά έχουν μείνει ορφανά από τον πόλεμο και αποτολμούν μόνα τους το δύσκολο ταξίδι. Αλλα χάνουν τους συγγενείς τους καθ’ οδόν προς την Ευρώπη και απομένουν μοναχά τους, έρμαιο των κυκλωμάτων.

Αλλα πάλι, συνήθως έφηβοι, επιλέγονται από τις οικογένειές τους για να βρουν δουλειά στην Ευρώπη και να στείλουν χρήματα πίσω στην πατρίδα.

Οπως επισημαίνει στη μεγάλη έρευνα που έκανε η δημοσιογράφος του BBC Κάτια Αντλερ, η Ευρώπη βρέθηκε παντελώς απροετοίμαστη για την άφιξή τους.

Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα πλημμυρίζουν την Ελλάδα και την ουγγρική μεθόριο, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός τους βρίσκεται στην Ιταλία, χώρα στην οποία επικέντρωσε την πολύμηνη έρευνά της η δημοσιογράφος.

Τα περισσότερα είναι από τη Συρία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν. Αρκετά απ’ αυτά στη διάρκεια του ταξιδιού έπεσαν θύματα βιασμού, ληστείας και κάθε είδους κακοποίησης. Ωστόσο, όπως είπαν στην Αντλερ, πίστευαν ότι φτάνοντας στην Ευρώπη τα βάσανά τους θα τελείωναν.

Δυστυχώς όμως έκαναν λάθος. Κι αυτό γιατί οι ιταλικές αρχές, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που έφταναν στις ακτές, στοιβάζουν τα ασυνόδευτα παιδιά σε κέντρα υποδοχής χωρίς, βεβαίως, να ελέγχουν τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σ’ αυτά.

Τα κέντρα επιδοτούνται με 75 ευρώ για κάθε παιδί, έναντι 35 για τους ενηλίκους - επειδή όμως κι αυτά έχουν «πλημμυρίσει» από τους πρόσφυγες, πλέον αρκετά παιδιά φιλοξενούνται σε ιδιωτικά κέντρα υποδοχής.

Ντίλερ ναρκωτικών ή εκπόρνευση

Η έρευνα της Αντλερ ξεκίνησε από ένα ιδιωτικό κέντρο υποδοχής μικρών προσφυγόπουλων στο Τζιάρε της Σικελίας, έναν χώρο για τον οποίο οργίαζαν οι φήμες για παραμέληση σε ζητήματα σίτισης, υγιεινής και στοιχειώδους φροντίδας της πλέον ευάλωτης ομάδας των μεταναστών.

Η κατάσταση ήταν όντως τόσο τραγική ώστε το κέντρο σφραγίστηκε πρόσφατα από τις αρχές. Ομως και στα κρατικά κέντρα φιλοξενίας οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι.

Αντίθετα, πληθαίνουν οι φήμες ότι η Μαφία έχει παρεισφρήσει σ’ αυτά με στόχο να εκμεταλλευτεί τα μικρά προσφυγόπουλα.

Αλλωστε ελάχιστα τέτοια κέντρα έχουν μεταφραστές που να μιλούν τη γλώσσα των παιδιών, ενώ δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο να μπορεί να εντοπίσει όσα υπήρξαν θύματα κάθε είδους εκμετάλλευσης και κακοποίησης, κυρίως σεξουαλικής.

Ετσι, ζώντας μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον και απροστάτευτα, χιλιάδες παιδιά το σκάνε αναζητώντας καλύτερη τύχη στους δρόμους των πόλεων του ιταλικού Νότου. Χωρίς χρήματα, πρέπει να βρουν μόνα τους τρόπο για να τραφούν, κάνοντας ό,τι μπορούν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Τέρμινι στη Ρώμη είναι ένα μέρος όπου συνωστίζονται εκατοντάδες παιδιά από τη Μέση Ανατολή, ορισμένα μόλις 11 ετών - και φυσικά η Μαφία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία...

Η μαρτυρία του 14χρονου Χαλέντ από τη Συρία στη δημοσιογράφο του BBC είναι τουλάχιστον συγκλονιστική: «Αναγκάστηκα να πουλάω ναρκωτικά για να μπορώ να φάω. Το έκανα για να αποφύγω αυτό που κάνουν τα άλλα παιδιά, δηλαδή σεξ με Ιταλούς. Το έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια. Αγόρια από την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο εκπορνεύονται για 50 ευρώ. Ορισμένα ακόμη και για 30».

Η δημοσιογραφική ομάδα του BBC σε συνεργασία με τον Τυνήσιο πρόσφυγα Λασάντ και με κρυφή κάμερα επισκέφθηκε ένα μικρό καφέ κοντά στον σταθμό του Τέρμινι. Ηταν γεμάτο μεσήλικους Ιταλούς, οι οποίοι γνώριζαν ότι εκεί συχνάζουν ανήλικοι που εκπορνεύονται.

«Πώς αλλιώς θα πληρώσουν τους δουλεμπόρους που μας έφεραν εδώ; Πώς θα φάνε; Πολλοί δεν έχουν πού να κοιμηθούν και οι μεσήλικοι Ιταλοί που συχνάζουν στο καφέ το γνωρίζουν καλά αυτό. Δεν είναι καφετέρια. Στην ουσία ένα κεκαλυμμένο πορνείο είναι», προσθέτει.

Ενας άλλος νεαρός πρόσφυγας, ο Χαμίντ, που έχει ήδη φυλακιστεί μία φορά για εμπόριο ναρκωτικών, λέει ότι κάθε εβδομάδα τηλεφωνεί στη μητέρα του στην Αίγυπτο λέγοντάς της ψέματα ότι έχει βρει καλή δουλειά γι’ αυτό και της στέλνει χρήματα. Κοιμάται στα λεωφορεία ή στον δρόμο και κάνει μπάνιο σ’ ένα από τα σιντριβάνια της Ρώμης.

«Ηρθαμε εδώ με την ελπίδα ότι θα πάμε στο σχολείο, ότι θα έχουμε ένα κρεβάτι να κοιμηθούμε κι ένα πιάτο φαΐ. Οτι θα βρούμε μια δουλειά. Αλλά εδώ είναι η αληθινή κόλαση. Κάποιοι λίγοι τυχεροί βρίσκουν δουλειές του ποδαριού μεταφέροντας καφάσια στις λαχαναγορές, οι περισσότεροι όμως πουλούν ναρκωτικά κι άλλοι τους ίδιους τους εαυτούς τους. Μετά από 2-3 φορές συνηθίζουν. Αν ήξερα τι με περίμενε, δεν θα είχα έρθει ποτέ εδώ» καταλήγει.

Πάνω στο ρεπορτάζ για τους μικρούς πρόσφυγες, η Αντλερ «σκόνταψε» και στην τραγική τύχη που περιμένει πολλές νεαρές Νιγηριανές, οι οποίες φτάνουν στην Ιταλία με το όνειρο να γίνουν κομμώτριες ή νοσοκόμες, αλλά καταλήγουν πόρνες για λογαριασμό της Μαφίας.

Ανάμεσά τους είναι και μερικά πολύ νέα κορίτσια, ακόμη και 13 χρόνων. Στο Αμπρούτζο, ο αριθμός των κοριτσιών από την αφρικανική χώρα που κάνουν πιάτσα για 15 ευρώ ή για δυο-τρία σάντουιτς κι ένα αναψυκτικό έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 2-3 χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της Αντλερ.

Μια 15χρονη έφηβη, που γλίτωσε από τα νύχια των προαγωγών, είπε ότι οι δουλέμποροι αφού τη βίαζαν επί εβδομάδες, την έβγαλαν στον δρόμο γιατί, όπως της είπαν, χρωστάει 60.000 ευρώ για το ταξίδι στην Ευρώπη, και προκειμένου να ξεπληρώσει το υπέρογκο ποσό θα πρέπει να εκδίδεται για πολλά πολλά χρόνια. Η απόλυτη παράνοια...

ΕΥΡΩΠΗ
Εξι θάνατοι τη μέρα, χαστούκι στην «ισχυρή» Ευρώπη
Εξι άνθρωποι τη μέρα πέθαιναν κατά μέσο όρο την περασμένη χρονιά προσπαθώντας να περάσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης - ένας διάπλους «στο πιο φονικό θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο»,...
Εξι θάνατοι τη μέρα, χαστούκι στην «ισχυρή» Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Διπλή ήττα για το Βίζεγκραντ
Ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγαν Ουγγαρία και Σλοβακία ζητώντας την ακύρωση της απόφασης για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, ζητά να απορριφθούν οι...
Διπλή ήττα για το Βίζεγκραντ
ΕΥΡΩΠΗ
Η προσφυγιά ψάχνει για νέα δίοδο
Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα περάσματα για τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα τόσο τα κυκλώματα δουλεμπορίας, αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες από μόνοι τους να...
Η προσφυγιά ψάχνει για νέα δίοδο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη ψάχνει κοινή γραμμή
Εφαρμογή ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων, όπου τη μερίδα του λέοντος θα έχουν η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και δυνατότητα «εξαγοράς» ετήσιας εξαίρεσης για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με «τίμημα» την...
Η Ευρώπη ψάχνει κοινή γραμμή
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει την είσοδο των μεταναστών
Η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες. Ο ενεργός πληθυσμός της μειώνεται και ο αριθμός των συνταξιούχων που οι εργαζόμενοι πρέπει να συντηρούν φτάνει στα ύψη. Νέοι, σκληρά εργαζόμενοι και φορολογούμενοι...
Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει την είσοδο των μεταναστών
ΕΥΡΩΠΗ
«Αποθήκη ψυχών» Νο1 η Ελλάδα το πρώτο 6μηνο
Η Ελλάδα είναι η μεσογειακή χώρα που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από τη θάλασσα καθώς σύμφωνα με σχετική έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ 68.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν...
«Αποθήκη ψυχών» Νο1 η Ελλάδα το πρώτο 6μηνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας