Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 26.0°
2 BF
44%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
26.6° 23.0°
1 BF
68%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
26.6° 23.7°
3 BF
74%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
21°C
20.7° 20.7°
2 BF
68%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
3 BF
62%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
23.7° 22.3°
0 BF
66%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.1° 20.1°
1 BF
80%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
2 BF
61%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
26.5° 24.1°
2 BF
67%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 22.3°
0 BF
74%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.2° 24.9°
2 BF
38%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 24.3°
1 BF
67%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
24.5° 23.0°
1 BF
62%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 26.2°
0 BF
43%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
27.7° 25.4°
2 BF
60%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.0° 26.0°
1 BF
50%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
24.4° 23.1°
1 BF
90%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
18°C
18.1° 18.1°
1 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
Ναυαγιο με πρόσφυγες στη Μεσόγειο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo / Francisco Seco

Νόμος-όνειδος για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Υπερψηφίστηκε, χάρη σε μια ανίερη συμμαχία των κομμάτων του Μακρόν, της Λεπέν και των Ρεπουμπλικανών, η αντιμεταναστευτική νομοθεσία που όχι μόνο στοχοποιεί τους κατατρεγμένους που μπαίνουν στη χώρα, αλλά περιστέλλει και τα δικαιώματα των παιδιών τους, ακόμα κι αν αυτά γεννηθούν εκεί ● Αγρια κατακραυγή από τα κόμματα της Αριστεράς, σοβαρά ζημιωμένη η κυβέρνηση

Αν η νομοθεσία για τους αλλοδαπούς-μετανάστες, που υπερψηφίστηκε προχθές στο Παρίσι, ίσχυε και κατά τον προηγούμενο αιώνα, τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Μητσοτάκης και ο Μίκης Θεοδωράκης ίσως δεν έβρισκαν στη Γαλλία φιλόξενο έδαφος όταν αυτό το είχαν ανάγκη. Η δε γαλλική ακτοφυλακή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα άφηνε κανένα πλοίο με το όνομα «Ματαρόα» να αποβιβάσει σε γαλλικό λιμάνι υποψήφιους φοιτητές όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Γιώργος Κανδύλης, ο Κώστας Αξελός και ο Νίκος Σβορώνος.

Από χθες, και με βάση τα όσα ενέκριναν η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία, για να παραμείνει στο γαλλικό έδαφος μετανάστης από χώρα που δεν προέρχεται από την ενωμένη Ευρώπη, πρέπει πρώτα να περάσει «από χίλια κύματα» και στη συνέχεια, εφόσον φυσικά εγκριθεί η παραμονή του, θα έχει περισσότερες υποχρεώσεις και λιγότερα δικαιώματα από τους άλλους πολίτες. Αν δε τα παιδιά του γεννηθούν και μεγαλώσουν στη Γαλλία, δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν κάποια στιγμή το δικαίωμα να θεωρηθούν Γάλλοι. Βεβαίως στα επίσημα έγγραφα που θα λάβουν θα αναγράφεται το «Ελευθερία, Ισότητα, Δικαιοσύνη».

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία ενέκρινε τη νέα γαλλική νομοθεσία για το μεταναστευτικό ήταν το αποτέλεσμα μίας από τις πλέον ανίερες συμμαχίες στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας. Οι βουλευτές της παράταξης του προέδρου Μακρόν, ο οποίος κέρδισε δύο προεδρικές εκλογές υποσχόμενος ότι θα φράξει τον δρόμο στη Λεπέν, σε συνεργασία με τους ακροδεξιούς και τους ρεπουμπλικανούς βουλευτές υπερψήφισαν ένα νομοσχέδιο που θέτει περιορισμούς ακόμα και στην ιατρική περίθαλψη ασθενών μεταναστών. Ενα νομοσχέδιο το οποίο τα κόμματα της Αριστεράς χαρακτήρισαν ομόφωνα «ντροπή» για τη Γαλλία. Από την άλλη βεβαίως η Μαρίν Λεπέν είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει για την έγκριση μιας νομοθεσίας που «επιτέλους», όπως είπε, βασίζεται στη φιλοσοφία της «εθνικής προτεραιότητας».

Οσο για την παράταξη Μακρόν, που βγήκε μάλλον ανεπανόρθωτα τραυματισμένη από αυτή τη διαδικασία, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα κατηγορώντας την Αριστερά για «πολιτική ανελαστικότητα» και την Ακροδεξιά για «πολιτική αισχροκέρδεια». Η μομφή της πολιτικής ανελαστικότητας κατά της Αριστεράς σχετίζεται με την εξ αρχής άρνησή της να διαβουλευτεί με την κυβερνητική παράταξη επί του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό. Οσο για τη μομφή περί πολιτικής αισχροκέρδειας κατά της Ακροδεξιάς σχετίζεται με το γεγονός ότι το σύνολο των άρθρων του νέου νομοσχεδίου ήταν, όπως είπε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποτέλεσμα διαβούλευσης της κυβέρνησης με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, ερήμην του κόμματος της Λεπέν. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι αν και δεν είναι σύμφωνος με όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν θεωρεί την έγκρισή του ατιμωτική.

Επί της ουσίας τώρα πολλοί στη Γαλλία εξακολουθούν να θεωρούν ότι η όλη πολιτική συζήτηση για το μεταναστευτικό, έτσι όπως διεξάγεται τα τελευταία χρόνια, έχει εκφυλιστεί σε συζήτηση «περί όνου σκιάς». Και αυτό διότι είναι πλέον κοινό μυστικό στη χώρα πως σημαντικοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι κατασκευές, η εστίαση, η καθαριότητα, ο τουρισμός κ.ά. απασχολούν σχεδόν αποκλειστικά μετανάστες, που συμβάλλουν αποφασιστικά στην αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ. Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι οι μετανάστες που φτάνουν παράτυπα στη Γαλλία, κυρίως δε οι προερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες, δεν επιλέγουν τη χώρα για την κοινωνική της πρόνοια, αλλά για άλλους λόγους όπως η ύπαρξη συγγενών ή ομοεθνών. Τούτου δοθέντος η περικοπή των κοινωνικών παροχών δεν αναμένεται να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα των μεταναστευτικών ροών προς τη Γαλλία.

Ο πραγματικός λόγος λοιπόν της στρεβλής συζήτησης για το μεταναστευτικό στη Γαλλία (και όχι μόνο) είναι η μεγέθυνση των αρνητικών της επιπτώσεων και η εξαφάνιση των θετικών στον δημόσιο διάλογο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην ακροδεξιά προπαγάνδα και στην αναπαραγωγή της από τα ουκ ολίγα μέσα ενημέρωσης που προωθούν τα τελευταία χρόνια τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Οφείλεται ωστόσο και στην αδυναμία όλων όσοι αντιμάχονται τον ρατσισμό και την ξενοφοβία να αρθρώσουν πειστικό πολικό λόγο, σπάζοντας τη διαφαινόμενη ακροδεξιά ηγεμονία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νόμος-όνειδος για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας