Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στρατός κατά προσφύγων στην Ουγγαρία- Ασυμφωνία στην Ε.Ε.
Gyorgy Varga/MTI via AP

Στρατός κατά προσφύγων στην Ουγγαρία- Ασυμφωνία στην Ε.Ε.

  • A-
  • A+

Με την έγκριση του Κοινοβουλίου η Βουδαπέστη μπορεί να παρατάξει πλέον και αστυνομία και στρατό στα σύνορα της απέναντι στους πρόσφυγες, ενισχύοντας μάλιστα τις εξουσίες τους, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να δείχνει αδυναμία εξεύρεσης λύσης στην κρίση, δυο ημέρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Βάση του νέου νόμου, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση 'Ορμπαν και εγκρίθηκε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, με ενισχυμένη πλειοψηφία, καθιερώνεται η δυνατότητα μαζικής ανάπτυξης στρατιωτών στα σύνορα, ενώ αναγνωρίζεται το δικαίωμα υπό ορισμένες συνθήκες ο στρατός και η αστυνομία να ανοίγουν πυρ εναντίον των μεταναστών, υπό την προϋπόθεση τα όπλα να είναι «μη θανατηφόρα».

Ο στρατός έχει επομένως το δικαίωμα να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών, πυροτεχνικών συσκευών, δακρυγόνων και όπλων που εκτοξεύουν δίχτυα, ενώ εξουσιοδοτείται  να διεξάγει ελέγχους για την ταυτοποίηση στοιχείων και να προχωρά στην κράτηση των μεταναστών.

Ο νόμος, με τον οποίο ολοκληρώνεται η αντιμεταναστευτική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ την 15η Σεπτεμβρίου, επιτρέπει και στην αστυνομία να διεξάγει έρευνες σε κάθε οικία ιδιώτη, όπου υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκονται μετανάστες.

Αυτά τα νομοθετήματα έχουν τεθεί σε ισχύ στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί «σε κατάσταση συναγερμού λόγω της μαζικής μεταναστευτικής ροής», ένα μέτρο που εφαρμόστηκε ad hoc σε έξι επαρχίες που συνορεύουν με τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.

Σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ 'Ορμπαν σε ένα ακόμα παραλήρημα ξενοφοβίας λίγο πριν ψηφιστεί ο νόμος από την Βουλή, υποστήριξε ότι εκατομμύρια προσφύγων «πολιορκούν» τα σύνορα της Ευρώπης, θέτοντας την ήπειρο σε κίνδυνο.

«Δεν χτυπούν απλώς την πόρτα μας, αλλά την σπάνε κιόλας», είπε επιμένοντας ότι οι φράκτες που έχει αναγείρει η κυβέρνηση του στα σύνορα της χώρας με την Σερβία, την Κροατία και την Ρουμανία είναι απαραίτητοι για την άμυνα όχι μόνο της Ουγγαρίας, αλλά και της Ευρώπης. «Η Ευρώπη... στέλνει προσκλήσεις στους μετανάστες» είπε επαναλαμβάνοντας ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπου μαζικά τις χώρες τους ή τους καταυλισμούς που ζουν χρόνια τώρα, είναι οικονομικοί μετανάστες κι όχι πρόσφυγες. 

Και οι Ευρωπαίοι παζαρεύουν ακόμα

AP Photo/Ronald Zak

Δυο Σαββατοκύριακα διαβουλεύσεων σε επίπεδο διπλωματών ακι μια μαραθώνια σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών έξι χωρών της κεντρικής Ευρώπης στην Πράγα υπό τον προεδρεύοντα ομολογο τους από το Λουξεμβούργο δεν έχει αλλάξει γνώμη στις χώρες αυτές που αντιτίθενται στα σχέδια των Βρυξελλών για δεσμευτικές ποσοστώσεις στην επανεγκατάσταση των προσφύγων.

Αύριο, Τρίτη, θα συναντηθούν και οι υπουργοί Εσωτερικών στις Βρυξέλλες  και την επομένη, Τετάρτη, έχει οριστεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το θέμα που ζήτησαν Μέρκελ και Ολάντ. «Εχουμε ακόμα 20 ώρες μπροστά μας για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα» είπε ο Λουξεμβούργιος υπ. Εξωτερικών, επιμένοντας ότι πρέπει να βρεθεί «ευρωπαϊκή λύση». 

Οργισμένο το Βελιγράδι κατήγγειλε την Ε.Ε. για την αποτυχία της να αναλάβει δράση, ενώ χώρες όπως η Σερβία ή η Κροταία απροετοίμαστες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, επικρίνοντας με σφοδρότητα όσες χώρες σηκώνουν φράκτες στα σύνορα τους, κάνοντας λόγο για ένα νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα».

«Μόνο στην διάρκεια πολέμων έκλειναν με αυτόν τον τρόπο τα σύνορα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιβιτσα Ντάτσιτς «και η Ε.Ε. αντιδρά σαν όλα αυτά να συμβαίνουν σε άλλο πλανήτη».

Ο Ντάτσιτς υποστήριξε ότι είναι λάθος που η Σερβία δεν έχει προσκληθεί στη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένου ότι από την χώτρα τους τελευταίους μήνες έχουν περάσει πάνω από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Και το κύμα αυτό δεν έχει τελειωμό. Εκταοντάδες είναι αυτοί που περιμένουν κοντά στα σύνορα Τουρκίας με Βουλγαρία και Ελλάδα για να προχωρήσουν βόρεια, περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι πέρασαν από την Ελλάδα στα Σκόπια το τελευταίο 24ωρο, ενώ η Αυστρία δέχθηκε πάνω από 25.000 ανθρώπους το Σαββατοκύριακο και άλλους 3.200 σήμερα.

 

 

 

ΕΥΡΩΠΗ
Μέσω Άγκυρας κάνει αντιπολίτευση στην Ε.Ε. η Βουδαπέστη
Επαναβεβαίωσαν Τουρκία - Ουγγαρία τους μεταξύ τους φιλικούς δεσμούς, με τη Βουδαπέστη να δηλώνει ξεκάθαρα τη στήριξή της στην Άγκυρα στις διαφορές της με την Ε.Ε, ασκώντας κι η ίδια αντιπολίτευση στις...
Μέσω Άγκυρας κάνει αντιπολίτευση στην Ε.Ε. η Βουδαπέστη
ΕΥΡΩΠΗ
Μαύρη επέτειος για το προσφυγικό «ντιλ» Ε.Ε. - Τουρκίας
Σκληρές ανακοινώσεις για τη «μαύρη επέτειο» των τριών χρόνων από την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στην Ελλάδα εξέδωσαν χθες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Αμνηστία.
Μαύρη επέτειος για το προσφυγικό «ντιλ» Ε.Ε. - Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
«Κακοφωνίες» πριν την κρίσιμη σύνοδο
​Δύο μέρες απομένουν ώς την έναρξη της άτυπης, αλλά εξαιρετικά κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας, με βασικό θέμα συζήτησης, τη διαχείριση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης...
«Κακοφωνίες» πριν την κρίσιμη σύνοδο
ΕΥΡΩΠΗ
«Επαναπροωθήσεις μόνο σε συνεννόηση με την Ελλάδα»
Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα είναι σημαντικό να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο του σεβασμού στη μη επαναπροώθηση» σχολιάζει...
«Επαναπροωθήσεις μόνο σε συνεννόηση με την Ελλάδα»
ΕΥΡΩΠΗ
Επίσημη πρώτη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής
Επίσημη εκδήλωση για την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε στο Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας, στα σύνορα με την Τουρκία. Ο νέος οργανισμός, που αντικαθιστά τη Frontex,...
Επίσημη πρώτη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής
ΕΥΡΩΠΗ
Μείωση 90% στις προσφυγικές ροές βλέπει η Frontex
Η συνοριακή υπηρεσία της Ε.Ε. αναφέρει μείωση αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα της τάξης του 90% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Στην ανακοίνωσή της η Forntex, τονίζει ότι η...
Μείωση 90% στις προσφυγικές ροές βλέπει η Frontex

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας