Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
18°C
18.5° 16.9°
4 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
16°C
17.8° 13.6°
0 BF
52%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
16.0° 15.0°
4 BF
72%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
44%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
3 BF
50%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.2° 14.2°
1 BF
75%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 20.5°
2 BF
46%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
3 BF
62%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
4 BF
68%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
18°C
18.3° 16.2°
2 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
18.8° 18.8°
1 BF
87%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
17°C
17.2° 16.8°
2 BF
44%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
17°C
17.1° 13.3°
1 BF
63%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.2° 17.2°
2 BF
49%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
brussels
AP Photo/Sylvain Plazy
Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων τονίζει ότι η πολιτική της λιτότητας «δοκιμάστηκε και απέτυχε»

Ποτάμι εργαζομένων στις Βρυξέλλες ενάντια στη νέα λιτότητα του Συμφώνου Σταθερότητας

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, το κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στη νέα λιτότητα που εισάγει για τους πολίτες η μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), στους οποίους επιδιώκεται να προσαρμοστεί και ο προϋπολογισμός του 2024.

Τη μαζική διαδήλωση διοργάνωσε Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) με αιτήματα για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, μισθούς και συνθήκες διαβίωσης, μεταξύ άλλων, για τους εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενους των 27 κρατών μελών της Ένωσης.

AP Photo/Sylvain Plazy

Και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση των εργαζομένων στο κέντρο των Βρυξελλών, στα κεντρικά της ΕΕ διεξάγονταν διαπραγματεύσεις σε κορυφαίο επίπεδο για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει ως στόχο τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων των χωρών μελών. Σύμφωνα με το τρέχον προσχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χώρες που εμφανίζουν ελλείματα έτους άνω του 3% του ΑΕΠ θα αναγκαστούν να περικόψουν 45 δισεκατομμύρια ευρώ από τους προϋπολογισμούς τους μόνο το επόμενο έτος. Ωστόσο, τονίζεται ότι η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% δεν αποτελεί δικλίδα ασφαλείας και προϋπόθεση ευημερίας, καθώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν ήδη φέρει νωρίτερα από το νέο έτος τη λιτότητα στην πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών.

Αυτή τη στιγμή, 14 χώρες της ΕΕ κινδυνεύουν να αναγκαστούν σε εφαρμογή του ενός συνόλου δημοσιονομικών πολιτικών, με αρνητικές συνέπειες για την πλειονότητα των πολιτών. Ωστόσο, τα συνδικάτα και διάφοροι οικονομολόγοι -όπως και ορισμένα κράτη μέλη- η πολιτική λιτότητας δεν θα έχει αποτελέσματα.

Τα συνδικάτα τονίζουν ότι εάν ισχύσουν οι σκληροί κανόνες του Συμφώνου, θα περικοπούν 45 δισ. ευρώ από τη δημόσια Παιδεία και Υγεία μόνο το 2024.

AP Photo/Sylvain Plazy

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, η οποία εκπροσωπεί 45 εκατομμύρια μέλη θα αξιοποιήσει τη σημερινή διαδήλωση για να αναδείξει την ανάγκη η συμφωνία να καταλήξει σε κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης που θέτουν την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη πάνω από αυθαίρετα όρια, μεταξύ άλλων μέσω ενός «χρυσού κανόνα» που δεν θα προσμετρά στο δημοσιονομικό χρέος επενδύσεις για την κοινωνική και κλιματική αλλαγή της Ε.Ε.

Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2,4% τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, φέρνοντας κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά που επλήγησαν σοβαρά από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού και του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά η οικονομία έχει σταματήσει φέτος, συρρικνώθηκε μάλιστα κατά 0,1% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία του μπλοκ των 27 χωρών.

 Η Γενική Γραμματέας της ETUC Esther Lynch δήλωσε ότι η επιστροφή στη λιτότητα «θα εξαλείψει θέσεις εργασίας, θα μειώσει τους μισθούς, θα σημάνει ακόμη λιγότερη χρηματοδότηση για τις ήδη υπερφορτωμένες δημόσιες υπηρεσίες και θα εγγυηθεί σχεδόν μια ακόμη καταστροφική ύφεση».

«Η λιτότητα δοκιμάστηκε και απέτυχε»

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η εφαρμογή του οποίου έχει συχνά αποδειχθεί δύσκολη και έχει αποτελέσει πηγή  αντιπαράθεσης, πολιτικής και κοινωνικής, ανεστάλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά πρόκειται να επανενεργοποιηθεί το 2024.

«Η λιτότητα δοκιμάστηκε και απέτυχε. Είναι καιρός να πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν και να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομικοί κανόνες της ΕΕ θέτουν την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη πάνω από εντελώς αυθαίρετα όρια», δήλωσε η Lynch. Με τις ευρωεκλογές του 2024 να πλησιάζουν και την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την ήπειρο, η ETUC προειδοποίησε επίσης ότι «η ακροδεξιά είναι ο βασικός ευνοούμενους των δημοσιονομικών πολιτικών που προτείνονται». Ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να εξαιρεθούν οι επενδύσεις για κοινωνικούς και κλιματικούς στόχους από τα όρια δαπανών. Τα συνδικάτα ζήτησαν επίσης από τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν σε ισχύ τον μηχανισμό αλληλεγγύης που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης κορονοϊού, όπως η διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τις εθνικές οικονομίες, ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να δώσουν νέα πνοή στις οικονομίες τους που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι κανόνες του Συμφώνου προβλέπουν ότι το συνολικό δημόσιο χρέος των κρατών μελών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους και το ετήσιο έλλειμμά τους πρέπει να διατηρείται κάτω από το 3%.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ είχαν η Ελλάδα με 166,5% και η Ιταλία με 142,4%, ενώ τέσσερα άλλα κράτη έσπασαν επίσης το όριο του 100%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ποτάμι εργαζομένων στις Βρυξέλλες ενάντια στη νέα λιτότητα του Συμφώνου Σταθερότητας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας