Ο Ματέο Σαλβίνι προσπαθεί να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία τον έχει βάλει η Τζόρτζια Μελόνι. Το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού στα γκάλοπ βρίσκεται στο 28,6% ενώ η Λέγκα δεν ξεπερνά το 9,4% και η Φόρτσα Ιτάλια, που είχε ιδρύσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το 7%.
Με κύριο στόχο την πολιτική αυτοδιαφήμιση, ο γραμματέας της Λέγκας και υπουργός Υποδομών της κυβέρνησης της Ρώμης οργανώνει για το Σαββατοκύριακο στη Φλωρεντία μάζωξη των μελών της Ευρωομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία». Το «παρών», μεταξύ των άλλων, αναμένεται να δώσουν ο Ολλανδός Χέερτ Βίλντερς (με το γνωστό του σύνθημα «πρώτα οι Ολλανδοί»), η Μαρίν Λεπέν -αλλά μόνο με διαδικτυακή σύνδεση- όπως και εκπρόσωποι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Οπως εξήγησε ο ίδιος ο Σαλβίνι μιλώντας στα μέλη της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, πρόκειται για δεκατέσσερις πολιτικές δυνάμεις, «πολλές από τις οποίες είναι πρώτες ή δεύτερες στην πρόθεση ψήφου των πολιτών». Μιλάμε, ουσιαστικά, για δυνάμεις που θέλουν να μειώσουν δραστικά τις δικαιοδοσίες της ενωμένης Ευρώπης, θεωρούν ότι το μεταναστευτικό είναι το κύριο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της Γηραιάς Ηπείρου και επιτίθενται κατά του Ισλάμ.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Σαλβίνι επέλεξε χθες ένα μετριοπαθέστερο προφίλ και τόνισε ότι «η μεγάλη πλειονότητα των μουσουλμάνων πολιτών που ζουν στην Ευρώπη είναι καθώς πρέπει, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ο μουσουλμανικός εξτρεμισμός». Οι ξένοι δημοσιογράφοι, όμως, του υπενθύμισαν ότι ο Βίλντερς έχει δηλώσει πως το Ισλάμ, στο σύνολό του, αποτελεί πρόβλημα.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο γραμματέας της Λέγκας οργανώνει τη μάζωξη της Φλωρεντίας για να δείξει ότι είναι δεξιότερος της Μελόνι. Διότι όσο και να μοιάζει περίεργο, ο πρωθυπουργικός της ρόλος, στη φάση αυτή, δεν επιτρέπει στην πρόεδρο των Αδελφών της Ιταλίας να ανεβάσει τους τόνους όσο θα επιθυμούσε.
Ο δε πολιτικός στόχος του Ιταλού υπουργού Υποδομών και Μεταφορών είναι να στείλει το μήνυμα ότι «στην επόμενη Ευρωβουλή, αν συνεργαστούν το ΕΛΚ και οι Συντηρητικοί της ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», μπορούν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, χωρίς καμία απολύτως συμμαχία με τους Σοσιαλιστές».
Υπάρχουν, όμως, αρκετά εμπόδια. Πρώτα απ’ όλα, το ότι μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (αρχίζοντας από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και τη Φόρτσα Ιτάλια) δεν θέλει ούτε να ακούσει για συμπόρευση με τη Λεπέν και την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ακόμη και η Μελόνι δείχνει διστακτική, διότι δεν θέλει να ταυτιστεί με τον Σαλβίνι στα μάτια των Ιταλών ψηφοφόρων. Δεν θέλει, ουσιαστικά, να του προσφέρει πολιτική χείρα βοηθείας. Οσο για το ραντεβού της Κυριακής στη Φλωρεντία, κινήματα και οργανώσεις της Αριστεράς έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι «θα διαδηλώσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στη μάζωξη των ακροδεξιών και ρατσιστικών δυνάμεων της Ευρώπης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας