Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
3 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.4° 13.7°
2 BF
67%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 14.9°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
88%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 13.8°
1 BF
78%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
12.3° 11.4°
0 BF
58%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
81%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.8° 14.9°
3 BF
70%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 14.6°
1 BF
63%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 14.8°
3 BF
72%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.0° 12.7°
1 BF
82%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.5° 14.5°
2 BF
76%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.4°
0 BF
88%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.5°
2 BF
73%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 12.8°
1 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.7° 14.5°
0 BF
56%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.7° 12.3°
2 BF
91%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
2 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Μαρτίου, 2024
Ευρωπαϊκή Ενωση
Στήνεται η σκακιέρα των αντίπαλων «στρατοπέδων» για τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού του 2024

Στα «μαχαίρια» οι «27» για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και στο βάθος... η Ουκρανία

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα καθίσουν οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει του προϋπολογισμού του 2024, που θα «κλειδώσει» τον επόμενο μήνα.

Η ισπανική Προεδρία έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ για το επόμενο έτος και σε αυτόν κεντρικό ρόλο που προκαλεί «πονοκεφάλους» και έριδες διαδραματίζει η χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Την περασμένη Πέμπτη, η Ισπανία κατέθεσε ένα προσχέδιο, το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με αρνητικές αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης των «27».

Σημειώνεται ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για πακέτο χρηματοδότησης πριν από τον ερχόμενο Μάρτιο, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία η οποία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει χωρίς τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Η Κομισιόν ζήτησε 66 δισ. ευρώ σε πρόσθετα κεφάλαια από τις πρωτεύουσες της ΕΕ για να καλύψει, μεταξύ άλλων, τη συνεχή υποστήριξή της προς την Ουκρανία, το πληθωριστικό πλήγμα από τα διογκωμένα επιτόκια και τη χρηματοδότηση που κρίνεται αναγκαία για τις μεταναστευτικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Η υποστήριξη μετατράπηκε σε... απροθυμία

Ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ (πλην της Ουγγαρίας) συμφωνούν επί της αρχής στην ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη προς την Ουκρανία με τη μορφή χρηματοδοτήσεων και αποστολής ανθρωπιστικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, ο αριθμός των χωρών που διατίθενται να δώσουν το πράσινο φως για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής με την ίδια ένταση συρρικνώνεται. Συγκεκριμένα, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των χωρών της Βόρειας και ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης για το πού πρέπει να δοθεί το βάρος της κατεύθυνσης των πόρων. Στην προμετωπίδα του πρώτου «στρατοπέδου» βρίσκεται η Γερμανία, που ζητά από την Κομισιόν να εγκρίνει τη χρηματοδότηση σε κρίσιμους για την ανάπτυξη της οικονομίας της ΕΕ τομείς, «κόβοντας» πόρους από άλλους, όπως το ουκρανικό. Στον αντίποδα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του Νότου επιμένουν να διατηρηθεί η ίδια «γραμμή» με πέρυσι.

Την Πέμπτη, η Ισπανία πρότεινε τρεις περικοπές διαφορετικών αναλογιών στον τρέχοντα προϋπολογισμό της Επιτροπής, οι οποίες θα εξοικονομούσαν, αντίστοιχα, 5, 10 και 20 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής. Ωστόσο, προς μεγάλη απογοήτευση των «βόρειων», το ισπανικό προσχέδιο δεν περιλάμβανε περικοπές στο αγροτοδιατροφικό πρόγραμμα της ΕΕ και στη χρηματοδότηση της παραγωγικής και εμπορευματικής συνοχής -δύο μεγάλα κομμάτια του προϋπολογισμού της.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ισπανική πρόταση είναι ανεπαρκής. «Η Επιτροπή και η Προεδρία της ΕΕ αποκλείουν πλέον τα 2/3 του προϋπολογισμού a priori λέγοντας ότι τα ταμεία συνοχής και η ΚΓΠ παραμένουν ανέγγιχτα», δήλωσε στο Politico διπλωμάτης των Βρυξελλών. «Αν χρειάζεται πραγματικά να εξοικονομήσουμε χρήματα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα 2/3 του προϋπολογισμού του ΠΔΠ από το πεδίο εφαρμογής».

Χώρες όπως η Ιταλία καλούν τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης να θέσουν προτεραιότητες στον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ πριν σταθούν σε πιθανές περικοπές. Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για το θέμα μέχρι τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου.

Δε σκοπεύει να τους το κάνει εύκολο ο Όρμπαν

Ο Ούγγρος Πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν έχει προειδοποιήσει πάντως για σκληρές συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Σε μια συνάντηση διπλωματών την περασμένη βδομάδα, η ουγγρική πλευρά είπε ότι επιθυμεί μια «στρατηγική συζήτηση» σχετικά με την οικονομική υποστήριξη που παρέχει το ευρωπαϊκό μπλοκ στην Ουκρανία και τον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές κυρώσεις έχουν επηρεάσει τις χώρες της ΕΕ.

Για την Ουγγαρία προέχει μια συζήτηση σε αυτή τη βάση προτού γίνει κουβέντα για την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας ή για δεσμεύσεις ασφάλειας. σύμφωνα με το Politico. Η Ουγγαρία βάζει επίσης κωλύματα για τις ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία και την ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο οξυμένος τόνος της κυβέρνησης Όρμπαν υποδηλώνει ότι μπορεί να μην τον απασχολούν πλέον οι απειλές για παρακράτηση κεφαλαίων προς την Ουγγραία από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα επισκεφθεί σήμερα τη Βουδαπέστη για να συναντηθεί με τον Όρμπαν, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ προετοιμάζονται για τα χειρότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες.

Στο Κίεβο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο για το πρώτο του ταξίδι στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόκειται να ανακοινώσει νέο πακέτο χρηματοδότησης.

Ο Χόγιερ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τον Πρωθυπουργό Denys Shmyhal και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με αξιωματούχο κοντά στον Χόγιερ.

Ο Χόγιερ και η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕ Teresa Czerwińska θα ανακοινώσουν σήμερα μια σειρά από νέα έργα ανασυγκρότησης που θα χρηματοδοτηθούν από το ειδικό ταμείο της ΕΕ για την Ουκρανία, το οποίο βασίζεται σε συνεισφορές χωρών της ΕΕ και της Κομισιόν.

«Αυτή η επίσκεψη, εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής και των επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, των υποδομών της και των πολιτών της, είναι μια υπενθύμιση της ακλόνητης υποστήριξής μας... η τράπεζα της ΕΕ στέκεται ακλόνητη στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε ο Χόγιερ σε γραπτή δήλωση στο Politico.

Ο Χόγιερ θα εγκαινιάσει επίσης έναν νέο περιφερειακό κόμβο για την ΕΤΕ που θα συστεγαστεί με το γραφείο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Κίεβο. «Μετά τη 10η επέτειο των διαδηλώσεων του Euromaidan, τα σημερινά εγκαίνια... θα επιτρέψουν να βοηθήσουμε περαιτέρω στην ανοικοδόμηση της χώρας και να τη συνοδεύσουμε στην ευρωπαϊκή της πορεία», ανέφερε η δήλωση.

Διαπιστευτήρια υποστήριξης από τη Γιούροβα στο Κίεβο

Επίσης, στην ουκρανική πρωτεύουσα βρίσκεται η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, δήλωσε ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών. Η επίσκεψή της με σκοπό να ανανεώσει την πολιτική στήριξη των Βρυξελλών στην Ουκρανία γίνεται στο περιθώριο της «καυτής» συζήτησης για την οικονομική στήριξη, η οποία είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- σημαντική.

Η ίδια διπλωματική πηγή είπε ότι η Γιούροβα θα συνομιλήσει με τους Ουκρανούς ομολόγους της για την ευρωπαϊκή «διεύρυνση» , αλλά θα συναντήσει επίσης Ουκρανούς αξιωματούχους κατά της διαφθοράς -καθώς η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις των Βρυξελλών για το προχώρημα των ενταξιακών συνομιλιών.

Η Γιούροβα θα μιλήσει επίσης για προσπάθειες κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να αναγκάσει τη Μόσχα να πληρώσει για τουλάχιστον ένα μέρος του κόστους ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στα «μαχαίρια» οι «27» για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και στο βάθος... η Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας