Ολο και πιο κοντά στις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας πλησιάζουν οι ουκρανικές δυνάμεις, καθώς ο πόλεμος διανύει πια τον 22ο μήνα του και μπαίνει σε έναν κρίσιμο χειμώνα. Χθες η Μόσχα ανακοίνωσε την κατάρριψη δύο ουκρανικών πυραύλων πάνω από τη θάλασσα του Αζόφ, που κατευθύνονταν προς τα ρωσικά εδάφη. Δεν ήταν πάντως δυτικής αλλά σοβιετικής κατασκευής. Πρόκειται -ανακοινώθηκε- για δύο S-200, που αναχαιτίστηκαν πάνω από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κριμαίας και των επίσης προσαρτημένων νοτιοανατολικών ακτών της Ουκρανίας.
Είχε προηγηθεί χθες τα ξημερώματα μπαράζ επιχειρούμενων επιθέσεων από το Κίεβο, με δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), κατά τριών περιφερειών εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τουλάχιστον 24 αναχαιτίστηκαν στην περιφέρεια της Μόσχας, όπου ανεστάλη για λίγες ώρες η λειτουργία κεντρικών αεροδρομίων για λόγους ασφαλείας. Ενας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά στην πόλη Τούλα, στα νότια, όταν τα συντρίμμια drone έπεσαν σε πολυκατοικία.
Περισσότερο απόπειρα επίδειξης ισχύος, παρά αλλαγής των εξελίξεων στα μέτωπα των μαχών, οι ουκρανικές επιθέσεις του περασμένου 24ώρου αποτελούν επί της ουσίας μήνυμα του Κιέβου. Και δη με πολλούς αποδέκτες. Ηταν μια απάντηση στο πολύωρο «σφυροκόπημα» της ουκρανικής πρωτεύουσας με ρωσικά drones το Σάββατο, που είχε απολογισμό πέντε άμαχους τραυματίες -ανάμεσά τους ένα 11χρονο παιδί- και πολλές υλικές ζημιές, μια «πρόγευση», λένε πολλοί, όσων αναμένονται τους προσεχείς μήνες.
Θεωρούνται επίσης «προπέτασμα καπνού» απέναντι στην εν εξελίξει προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο νέο «θερμό» μέτωπο του πολέμου, την Αβντιίβκα: μια στρατηγικής σημασίας βιομηχανική πόλη του Ντονμπάς, στα ανατολικά εδάφη του Ντονέτσκ, μέρος των οποίων βυθίστηκε στο σκοτάδι έπειτα από ουκρανική επίθεση σε τοπικό θερμοηλεκτρικό σταθμό. Ερμηνεύονται παράλληλα ως σήμα αποφασιστικότητας του Κιέβου προς τη Δύση, στον απόηχο της απογοητευτικής αντεπίθεσης του καλοκαιριού και σε πείσμα των έντονα φημολογούμενων παρασκηνιακών πιέσεων για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Σχέδια ΗΠΑ - Γερμανίας
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία εξετάζουν πλέον σχέδια να εξαναγκάσουν την ηγεσία της Ουκρανίας σε συνομιλίες με τη Ρωσία, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο. Ο τρόπος, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, είναι οι δύο χώρες-μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων στο Κίεβο να εξωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση την κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Ζελέσνκι, περιορίζοντας την ποσότητα και την ποιότητα των παραδόσεων όπλων.
«Ο Ζελένσκι θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος στην Bild. «Θα πρέπει να απευθυνθεί στο έθνος του αυτοβούλως και να εξηγήσει την αναγκαιότητα να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις». Προσώρας πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά περισσότερα συστήματα αεράμυνας, μεταξύ άλλων και για την προστασία των εξαγωγών σιτηρών της χώρας του, όπως τόνισε το Σάββατο σε πολυεθνική σύνοδο στο Κίεβο για την επισιτιστική ασφάλεια.
Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι τόσο για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν -που βλέπει την προοπτική επανεκλογής του το 2024 να «θολώνει», εν μέσω και του έτερου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας- όσο και για τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς ο περιορισμός των αποστολών όπλων στο Κίεβο ίσως να αποτελέσει σύντομα αναγκαιότητα, από πιθανή τακτική υπέρ της εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης στα ουκρανικά εδάφη. Στη μεν Γερμανία, ο νέος προϋπολογισμός βρίσκεται στον αέρα, ενόσω βαθαίνει η κρίση για τη μεγαλύτερη οικονομία τής (όλο και πιο διχασμένης) Ευρώπης.
Στις δε ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί ετοιμάζονται για νέα σκληρά προεκλογικά παζάρια στο Κογκρέσο. Εχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουν πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία -όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν- εάν δεν εξασφαλίσουν σημαντικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική. «Η στάση τους εισάγει ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα στην αμερικανική εσωτερική πολιτική, σε μια ήδη δύσκολη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική», σχολιάζει το πρακτορείο AP. «Ο χρόνος είναι ήδη λίγος για την επίτευξη συμφωνίας»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας