Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
20°C
20.3° 18.7°
2 BF
49%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
18.3° 14.1°
2 BF
57%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
18°C
20.0° 18.2°
2 BF
57%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
62%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
15.2° 12.9°
2 BF
76%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.0° 13.5°
1 BF
60%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.4° 11.2°
0 BF
47%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
63%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.9°
2 BF
74%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.6°
2 BF
60%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
60%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
19°C
19.0° 19.0°
1 BF
67%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
48%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 16.8°
0 BF
52%
Λαμία
Αίθριος καιρός
18°C
17.8° 17.5°
1 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.0° 20.8°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.4° 18.4°
2 BF
34%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.3°
2 BF
79%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
14°C
15.5° 14.2°
2 BF
66%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.6° 12.6°
1 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
Ευρωκοινοβούλιο
Ευρωκοινοβούλιο | © Vlastas | Dreamstime.com
Στόχος, η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση σπατάλης πόρων

Το Ευρωκοινοβούλιο δίνει το σύνθημα: Στροφή στην επισκευή και όχι στην αγορά νέων συσκευών

Σε μια προσπάθεια για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη μαζική κατανάλωση και την υπερβολική χρήση πόρων, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές να επισκευάζουν αντί να αντικαθιστούν προϊόντα και συσκευές.

Όπως επισημαίνει, οι κατασκευαστές θα πρέπει να υποχρεωθούν στο μέλλον να επισκευάζουν προϊόντα, ακόμη και μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης, να χορηγούνται «κουπόνια και άλλα οικονομικά κίνητρα» στους καταναλωτές, ώστε να επιλέγουν την επισκευή, και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε πληροφορίες και ανταλλακτικά για όλους.

Αυτή είναι η θέση του Ευρωκοινοβουλίου εν όψει των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο της ΕΕ για το τελικό κείμενο της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η θέση εγκρίθηκε με ψήφους 590 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 15 αποχές. Στόχος της πρότασης του ΕΚ είναι να ενθαρρυνθεί «μια πιο βιώσιμη κατανάλωση, διευκολύνοντας την επισκευή ελαττωματικών προϊόντων, μειώνοντας τα απόβλητα και στηρίζοντας τον κλάδο των επισκευών».

Μόλις το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει και τη δική του θέση, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 22 Νοεμβρίου, μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρώτη συνεδρίαση των εκπροσώπων των δύο κοινοτικών οργάνων έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το γεγονός ότι καταλήγουν στα σκουπίδια αγαθά που θα μπορούσαν να επισκευαστούν, προκαλεί τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ κάθε χρόνο στην Ε.Ε. σπαταλώνται 30 εκατομμύρια τόνοι πόρων και παράγονται 261 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών ισοδύναμου CO2, καθώς και 35 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων. Επιπλέον, συνολικά, οι καταναλωτές που αγοράζουν καινούργια προϊόντα αντί να επισκευάζουν τα παλιά τους, χάνουν περίπου 12 δισ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 77% των πολιτών της Ε.Ε. θα προτιμούσε να επισκευάζει τα προϊόντα του αντί να αγοράζει καινούρια.

Επισκευή αντί για αγορά, ακόμη και μετά τη λήξη της εγγύησης

Σύμφωνα με τη διαπραγματευτική θέση που εγκρίθηκε, τα καταστήματα, εντός της νόμιμης περιόδου εγγύησης, «θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην επισκευή, όταν αυτή είναι φθηνότερη ή κοστίζει το ίδιο με την αντικατάσταση του προϊόντος, εκτός αν η επισκευή είναι ανέφικτη ή δεν βολεύει τον καταναλωτή». Οι ευρωβουλευτές προτείνουν, επίσης, να παρατείνεται η νόμιμη εγγύηση ενός προϊόντος κατά ένα χρόνο μετά την επισκευή του.

Μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης για προϊόντα, όπως πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικές σκούπες, κινητά τηλέφωνα και ποδήλατα, οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να ζητούν την επισκευή τους, ενώ για να επιλέγουν περισσότεροι καταναλωτές την επισκευή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει να τους παρέχονται συσκευές σε προσωρινή βάση, για όσο διαρκεί η επισκευή της δικής τους, και, όταν η επισκευή είναι αδύνατη, μπορεί να δίνεται στον καταναλωτή η δυνατότητα να επιλέξει ένα αντίστοιχο ανακατασκευασμένο προϊόν.

Πιο ανταγωνιστική αγορά επισκευών και κίνητρα στους καταναλωτές

Διαπιστώνεται ότι πολλοί καταναλωτές αποφεύγουν να επισκευάζουν τα προϊόντα τους, είτε γιατί το σχετικό κόστος είναι απαγορευτικό είτε γιατί δυσκολεύονται να βρουν υπηρεσίες επισκευής ή γιατί τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος τους εμποδίζουν την επισκευή. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι ανεξάρτητοι επισκευαστές και ανακατασκευαστές, όπως και οι τελικοί καταναλωτές, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ανταλλακτικά, τις πληροφορίες επισκευής και τα απαραίτητα εργαλεία, σε λογικές τιμές.

Επιπλέον, προτείνεται να δημιουργηθούν διαδικτυακές πλατφόρμες που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να βρίσκουν επιχειρήσεις επισκευής (συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων επισκευής γνωστών ως «repair café») και καταστήματα που προσφέρουν ανακατασκευασμένα προϊόντα στην περιοχή τους. Για να γίνουν οι επισκευές πιο προσιτές και ελκυστικές, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να εξασφαλίσουν οι χώρες της ΕΕ κονδύλια, μέσω των οποίων θα προσφέρονται στους καταναλωτές κουπόνια και άλλα οικονομικά κίνητρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το Ευρωκοινοβούλιο δίνει το σύνθημα: Στροφή στην επισκευή και όχι στην αγορά νέων συσκευών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας