Συνεχίζει τις αρνητικές επιδόσεις στο διεθνές στερέωμα η χώρα μας στον τομέα των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αυτό έδειξε η ετήσια έκθεση που δημοσίευσε το «World Justice Project» για την αποτελεσματικότητα του Κράτους Δικαίου στις χώρες της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου. Η έκθεση εξετάζει 142 χώρες.
Ο δείκτης σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα εμφανίζεται να σημειώνει πτώση για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως καταγράφεται στη σχετική λίστα, υποχωρώντας στο 1,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η χώρα παραμένει σταθερά μεταξύ των τελευταίων στην κατάταξη της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού που καταγράφει και σημειώνει τις υποθέσεις που αφορούν τους κανόνες Δικαίου σε παγκόσμια κλίμακα, οι 14 από τις 27 χώρες της ΕΕ σημείωσαν πτώση στους σχετικούς δείκτες για το 2023, με την Ελλάδα (1,4%) και το Βέλγιο (1%) να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά. Αυτή τη στιγμή κατατάσσεται στην τρίτη χαμηλότερη θέση στην ΕΕ (29 από 31) με 0,61 μονάδες στην κλίμακα, και τη τη μεγαλύτερη υποχώρηση να καταγράφεται στους τομείς της αστικής και της ποινικής δικαιοσύνης, με μείωση 2,2% και 4,3% σε σχέση με το 2022, αντίστοιχα.
Βρίσκεται πάνω μόνο από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν που έχει καταλύσει βασικές πλευρές του Κράτους Δικαίου, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και διακηρύξεις καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησής του. Η εικόνα είναι ενδεικτική της κατάστασης, δηλαδή, αν συγκριθούν Ελλάδα και Ουγγαρία.
Ο εν λόγω δείκτης βασίζεται σε καταγραφές του δικονομικού συστήματος κάθε χώρας, τους περιορισμούς που επιβάλλει κάθε κυβέρνηση, στην τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των Ρυθμιστικών Αρχών.
Στον αντίποδα, εμφανώς βελτιωμένους δείκτες εμφάνισαν οι Βουλγαρία και Σλοβενία, με το Λουξεμβούργο να ακολουθεί.
Όσον αφορά τη συνολική εικόνα στην ΕΕ για το 2023, η Ελλάδα βρίσκεται 29η ανάμεσα σε 31 χώρες. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται παραδοσιακά στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, και πριν την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019.
Στην παγκόσμια κλίμακα «πιάνει» την 47η θέση της κατάταξης από 142 χώρες.
«Ο δείκτης εφαρμογής του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη για χρόνια. Η χώρα βρίσκεται τρίτη από το τέλος στη λίστα του World Justice Project» για τις 31 χώρες μέλη της ΕΕ, επισημαίνει το Euractiv, υπενθυμίζοντας ότι υποθέσεις που αφορούν την ελληνική δικαιοσύνη έχουν απασχολήσει και τις σχετικές εκθέσεις που συντάσσονται ετησίως στις Βρυξέλλες.
«Το 2023, η ευρωπαϊκή έκθεση για την Ελλάδα επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το “ελληνικό Watergate”, με τα τηλέφωνα πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων να έχουν επιμολυνθεί με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Αν και το σκάνδαλο ξέσπασε το 2022, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει -ως τώρα- μηδενική πρόοδο στις έρευνές της. Η αντιπολίτευση τονίζει μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συγκάλυψης της εμπλοκής όσων είναι υπεύθυνων για το σκάνδαλο», τονίζει το Euractiv.
⇒ Η παρακάτω διαδραστική κλίμακα του World Justice Project αποτυπώνει τις ανακατατάξεις μεταξύ των κρατών την τελευταία επταετία, από το 2016 έως το 2023.
Σταθερά ψηλά και εναλασσόμενες στην πρώτη τριάδα, από το 2016 μέχρι φέτος, παραμένουν οι σκανδιναβικές χώρες, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία.
Η διεθνής εικόνα
Στην έκθεση διαπιστώνεται επίσης ότι το 78% των χωρών του παγκοσμίως σημείωσε υποχώρηση σε ζητήματα κράτους δικαίου από το 2016, με τα νομοθετικά σώματα, τα δικαστήρια και την κοινωνία των πολιτών να χάνουν έδαφος στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι βαθμολογίες του δείκτη για την κυβερνητική λογοδοσία και τους ελέγχους και τις ισορροπίες σημείωσαν μείωση για το 74% των χωρών τα τελευταία επτά χρόνια.
Παρόλο που η ΕΕ παραμένει προπύργιο για το κράτος δικαίου, καθώς τα κράτη μέλη της έχουν σημειώσει μικρότερη υποχώρηση σε σύγκριση με τις χώρες άλλων περιοχών, 14 κράτη μέλη κατέγραψαν πτώση βάσει του δείκτη μεταξύ 2022 και 2023.
Ο δείκτης κράτους δικαίου βασίζεται σε αξιολογήσεις των νομικών συστημάτων των χωρών, της ανοικτής διακυβέρνησης, των περιορισμών στην κυβέρνηση, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της τάξης και της ασφάλειας και της εφαρμογής των κανονισμών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας