Ανησυχία για την κατάσταση στη Λαμπεντούζα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς επτά πλοία διάσωσης κατευθύνονται προς το νησί μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες. Ήδη στο νησί έχει φτάσει μια μικρή ομάδα Τυνήσιων (17 άτομα), τους οποίους φροντίζει ο Ερυθρός Σταυρός και μεταφέρονται προς την ιταλική ενδοχώρα και τη Σικελία.
Στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται ο Ταγιάνι, μία μέρα μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό, άφησε ξανά αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για τη δράση των γερμανικών ΜΚΟ που διασώζουν τους κατατρεγμένους.
Η Ρώμη κατηγορεί την Γερμανία ότι χρηματοδοτεί τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Μεσόγειο για τη διάσωση μεταναστών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, που βρίσκεται στο Βερολίνο, εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του, λέγοντας ότι επτά πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, «ορισμένα με γερμανική σημαία, κατευθύνονται προς την Λαμπεντούζα. Αυτό μου φαίνεται περίεργο, ανησυχητικό. Την ίδια ημέρα όπου μία πρόταση μπαίνει στο τραπέζι (η συμβιβαστική πρόταση για την συμφωνία περί ασύλου και μετανάστευσης), στέλνονται όλα αυτά τα πλοία» γύρω από το νησί.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ υπερασπίσθηκε τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας. «Η διάσωση ενός ανθρώπου από πνιγμό στην θάλασσα αποτελεί νομική και ευρωπαϊκή υποχρέωση», είπε.
Η σύγκρουση στις Βρυξέλλες
Το ζήτημα περιπλέκεται από τη σύγκρουση όσον αφορά τους κανόνες για το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η διαπραγμάτευση δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς ενώ η Γερμανία έδωσε «πράσινο φως» για ένα σημαντικό κεφάλαιο της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου των 27, η Ιταλία, η οποία ζητεί από καιρό την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, έκανε στροφή εκφράζοντας επιφυλάξεις, προφανώς αγανακτισμένη με τη στάση του Βερολίνου.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε από το Βερολίνο ότι δεν θα μπλόκαρε τη συμφωνία, αλλά η Ρώμη αρνείται να στηρίξει το αναθεωρημένο κείμενο και το σχέδιο νόμου δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. Η Γερμανία αντιτάχθηκε σε μια νέα ρήτρα, την οποία υποστήριξε η Ιταλία, που θα επέτρεπε την παραβίαση των ελάχιστων προτύπων στα κέντρα κράτησης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά και στην ρύθμιση που προβλέπει ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα βοηθούνται από ΜΚΟ να φτάσουν σε χώρα της Ένωσης.
Η Μελόνι και η σύνοδος στη Μάλτα
Το προσφυγικό κύμα προς την Ιταλία, με πλοία που προέρχονται από τα αφρικανικά παράλια, είχε σταματήσει για ένα μικρό διάστημα λόγω κακοκαιρίας, ωστόσο πλέον οι ροές έχουν ξεκινήσει ξανά. Και οι εξελίξεις αυτές έρχονται ενώ οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών χωρών μελών της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα στη Μάλτα για να συντονίσουν τις θέσεις τους, κυρίως ως προς το θέμα της μετανάστευσης.
Η Ιταλίδα ακροδεξιά πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ζητά παρέμβαση της Κομισιόν, αλλά και αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ωστόσο τα πράγματα δυσκολεύουν διαρκώς, ενώ την Πέμπτη σε αδιέξοδο έπεσαν ξανά οι διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές κανονισμών για το μεταναστευτικό. Γερμανία και Ιταλία συγκρούστηκαν πάνω στις βασικές προτάσεις για τις εγγυήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κέντρα κράτησης και τον ρόλο των ΜΚΟ στη διευκόλυνση των αφίξεων μεταναστών.
Μέρες πριν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκέφθηκε τη Λαμπεντούζα μαζί με την Τζόρτζια Μελόνι, όπου ανακοίνωσε σχέδιο βοήθειας προς την Ιταλία, το οποίο προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο.
Η Γαλλία, πάντως, αν και δεν έχει δηλώσει απερίφραστα ότι θα δεχθεί να φιλοξενήσει στο έδαφός της κάποιους από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ιταλία, έχει εκφράσει τη βούλησή της να βοηθήσει τη Ρώμη. Μέσα στην εβδομάδα, και παρά τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ τους για το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Τζόρτζια Μελόνι είχαν σειρά συνομιλιών για να δείξουν την αναθέρμανση των γαλλοϊταλικών σχέσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας