Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.0° 14.2°
2 BF
91%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
13.5° 7.6°
4 BF
67%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.7° 14.9°
2 BF
88%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 11.3°
5 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
13.0° 7.3°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 5.6°
3 BF
57%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
1 BF
94%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.8° 14.7°
5 BF
72%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
4 BF
84%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.3° 17.4°
2 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
5 BF
82%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
4 BF
71%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
15.7° 12.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 14.5°
1 BF
65%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
18.2° 14.4°
0 BF
85%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
84%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
12.7° 8.1°
2 BF
74%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.0° 9.0°
2 BF
80%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου, 2023
Drones
Φωτογραφία αρχείου, Ρώσικου Drone. | © Mikhail Leonov | Dreamstime.com
Η έκθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ίσως αποδεικνύει ότι η διεθνής εμπλοκή στον πόλεμο είναι πολύ πιο σύνθετη

Guardian: Οι Ουκρανοί «δείχνουν» δυτική συμμετοχή στην παραγωγή ρωσικών όπλων

Αν τα πορίσματα της έκθεσης των Ουκρανών επαληθευτούν, τότε γίνεται σαφές ότι η εμπλοκή της Δύσης στο ουκρανικό δεν είναι μονόπλευρη και τόσο απλή όσο φαίνεται, αλλά πολυεπίπεδη καθώς η πολεμική της βιομηχανία μπορεί να κερδοφορήσει και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Τα ιρανικά drone καμικάζι που χρησιμοποιήθηκαν στις τελευταίες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων περιέχουν μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών εξαρτημάτων, σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο που έστειλε το Κίεβο στους δυτικούς συμμάχους του, στο οποίο απευθύνει έκκληση για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να επιτεθεί σε εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων στη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία, αναφέρει ο Guardian σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ.

Σε ένα έγγραφο 47 σελίδων που έστειλε η κυβέρνηση της Ουκρανίας στις κυβερνήσεις της G7 τον Αύγουστο, υποστηρίζεται ότι υπήρξαν περισσότερες από 600 επιδρομές σε πόλεις με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) που περιείχαν δυτική τεχνολογία τους προηγούμενους τρεις μήνες, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Guardian.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Guardian, 52 ηλεκτρικά εξαρτήματα κατασκευασμένα από δυτικές εταιρείες βρέθηκαν στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed-131 και 57 στο μοντέλο Shahed-136, το οποίο έχει εμβέλεια πτήσης 2.000 χιλιομέτρων και ταχύτητα κίνησης 180 χιλιομέτρων την ώρα.

Πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας πολωνικής θυγατρικής μιας βρετανικής πολυεθνικής, κατονομάζονται ως οι αρχικοί κατασκευαστές των εξαρτημάτων που εντοπίστηκαν.

«Μεταξύ των κατασκευαστών είναι εταιρείες με έδρα στις χώρες του συνασπισμού κυρώσεων: Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Καναδάς, Ιαπωνία και Πολωνία», ισχυρίζεται.

Ένα ευρύ φάσμα εξαρτημάτων που παράγονται από δυτικές εταιρείες έχουν βρεθεί στα μοντέλα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα και με την ουκρανική εισήγηση προς την G7.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το Ιράν έχει ήδη «καλύψει» την παραγωγή του μέσω της αξιοποίησης ενός συριακού εργοστασίου που στέλνει οπλικά εξαρτήματα στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ, αλλά η παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μετατοπίζεται στη Ρωσία, στην κεντρική ταταρική περιοχή της Αλαμπούγκα, αν και η Τεχεράνη συνεχίζει να προμηθεύει τα εξαρτήματα.

Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι η ιρανική κυβέρνηση προσπαθεί να «αποστασιοποιηθεί από την προμήθεια όπλων στη Ρωσία» και «δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη ρωσική ζήτηση και στην ένταση της χρήσης τους στην Ουκρανία».

Μεταξύ των προτάσεων για δράση από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας -στις οποίες πιθανότατα θα διστάσουν να ανταπεξέλθουν- είναι η πραγματοποίηση «πυραυλικών πληγμάτων στα εργοστάσια παραγωγής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ιράν, τη Συρία, καθώς και σε μια πιθανή τοποθεσία παραγωγής στη ρωσική ομοσπονδία», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.

Το έγγραφο συνεχίζει: «Τα παραπάνω μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις, εάν οι εταίροι παρέχουν τα απαραίτητα μέσα καταστροφής», διατύπωση που συνιστά άλλη μια πίεση προς τους δυτικούς να επισπεύσουν και να αναβαθμίσουν τη χορήγηση στρατιωτικών εξοπλισμών στο Κίεβο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία υπόνοια για οποιαδήποτε παράβαση των κυρώσεων από τις δυτικές εταιρείες των οποίων τα εξαρτήματα έχουν εντοπιστεί. «Η ιρανική παραγωγή UAV έχει προσαρμοστεί και ως επί το πλείστον χρησιμοποιεί διαθέσιμα εμπορικά εξαρτήματα, η προμήθεια των οποίων ελέγχεται ανεπαρκώς ή καθόλου», αναφέρει το έγγραφο.

Οι τελωνειακές πληροφορίες, σύμφωνα με την ουκρανική έκθεση, δείχνουν ότι «σχεδόν όλες οι εισαγωγές στο Ιράν προέρχονται από την Τουρκία, την Ινδία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ και την Κόστα Ρίκα». Έτσι, οι Ρώσοι λαμβάνουν στα χέρια τους τα εξαρτήματα όχι άμεσα, αλλά με έμμεσο τρόπο μέσω άλλων διαύλων που δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις κατά της ρωσικής αγοράς.

Με αυτό τον τρόπο όμως, η δυτική πολεμική βιομηχανία εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη σύγκρουση πολύ πιο σύνθετα απ' ότι θέλει να δείχνει, καθώς δεν είναι μονόπλευρη -υπέρ της Ουκρανίας- η δραστηριότητα της πολεμικής βιομηχανίας, η οποία βρίσκει βολικούς και ευέλικτους τρόπους να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της.

Επιχειρησιακή εμπλοκή Βρετανίας και ΗΠΑ σε ουκρανικά πλήγματα καταγγέλλει η Ρωσία

Το ουκρανικό πλήγμα την Παρασκευή εναντίον του αρχηγείου του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία «εξαπολύθηκε έπειτα από αίτημα των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας» και σε συντονισμό μαζί τους, κατήγγειλε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων με τη χρήση μέσων δυτικών υπηρεσιών Πληροφοριών, δορυφορικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, αναγνωριστικών αεροσκαφών και εξαπολύθηκε έπειτα από αίτημα των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών και σε στενή συνεργασία μαζί τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Guardian: Οι Ουκρανοί «δείχνουν» δυτική συμμετοχή στην παραγωγή ρωσικών όπλων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας