Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία «τρώει» χρόνο με σκοπό να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πολιτικές συμμαχίες για κάτι τέτοιο.
Ο ηγέτης του PP της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή την πιθανότατα καταδικασμένη του προσπάθεια επιχειρώντας να πείσει το κοινοβουλευτικό προσωπικό.
Η συντηρητική παράταξη ήρθε πρώτη στις εκλογές του Ιουλίου, κερδίζοντας 137 έδρες σε σύνολο 350, αλλά απέχει πολύ από τους 176 βουλευτές που απαιτούνται, ακόμη και με την υποστήριξη των 33 βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος Vox, του μοναδικού πιθανού συμμάχου του.
Με τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης να είναι ελάχιστες, ο Φεϊχό μάλλον θα χρησιμοποιήσει την κοινοβουλευτική συζήτηση για να επιτεθεί στον Σάντσεθ.
Η ψηφοφορία με την απόλυτη πλειοψηφία διεξάγεται αύριο, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία, την Παρασκευή.
Εάν ο Φεϊχό αποτύχει, όπως αναμένεται, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), θα έχει από αύριο διορία δύο μηνών για να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Ο τέως ηγέτης της χώρας έχει πιο ρεαλιστικές πιθανότητες να εξασφαλίσει πλειοψηφία, αλλά μόνο αν λάβει την υποστήριξη του κόμματος του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζδεμόν, Junts per Catalunya (JxCat).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας