«Επιτέλους, ξεκινά η εβδομάδα όπου θα περάσουμε από αυτή την παράλογη αβεβαιότητα στην οποία μπήκαμε τον Αύγουστο με τη χωρίς προοπτικές προσπάθεια του Φεϊχόο να γίνει πρωθυπουργός. (...) Σε δυο μέρες η προσπάθεια θα αποτύχει και θα μπούμε σε μια εντελώς διαφορετική πολιτική φάση».
Με αυτή την εισαγωγή ο δημοσιογράφος της αριστερής διαδικτυακής εφημερίδας El Diario, Χουάνλου Σάντσεθ, περιέγραφε την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη ο οποίος αναμένεται να κλείσει με το ναυάγιο της απόπειρας του αρχηγού του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και, παράλληλα, την έναρξη της επόμενης πολιτικής φάσης κατά την οποία ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ θα πάρει τη σκυτάλη επιχειρώντας από μεταβατικός να γίνει ξαναγίνει κανονικός πρωθυπουργός.
Αν δεν προκύψει κάποια έκπληξη σεισμικών διαστάσεων, ο Φεϊχόο θα αρχίσει να δίνει σήμερα έναν εκ των προτέρων χαμένο αγώνα που θα καταλήξει σε δύο ψηφοφορίες, την Τετάρτη και την Παρασκευή. Χθες ανακοινώθηκε ότι θα τον πλαισιώσουν στη Βουλή οι επικεφαλής 11 αυτόνομων περιφερειών που εκλέχθηκαν τον Μάιο με το ΡΡ. Κάτι που όμως, πέρα από το να προσφέρει παραπάνω θέαμα, δεν πρόκειται να αλλάξει τον συσχετισμό των δυνάμεων. Για να στεφθεί πρωθυπουργός χρειάζεται 176 θετικές ψήφους, όσες αντιστοιχούν στις μισές συν μία έδρες της ισπανικής Βουλής. Εχει 172: τις δικές του, του ακροδεξιού Vox, συν δύο ψήφους ισάριθμων μικρών τοπικών κομμάτων. Θα αρκούσε απλή πλειοψηφία στη δεύτερη ψηφοφορία, αλλά δεν μπορεί να έχει ούτε αυτή, καθώς ούτε τα κόμματα της Αριστεράς ούτε τα εθνικιστικά κόμματα των Βάσκων και των Καταλανών σκοπεύουν να τον διευκολύνουν απέχοντας από τη διαδικασία.
Ειδικά τα καταλανικά βρίσκονται ήδη σε άτυπες μεν, προχωρημένες δε διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ και τον αριστερό συνασπισμό Sumar με επικεφαλής την υπουργό Εργασίας και δεύτερη αντιπρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαθ. Μεγάλο επίδικο, η παροχή αμνηστίας στους Καταλανούς πολιτικούς που έχουν καταδικαστεί για την εμπλοκή τους στο δημοψήφισμα του 2017 για την ανεξαρτησία. Είναι ο απαράβατος όρος που έχει θέσει το κεντροδεξιό Junts, το κόμμα του αυτοεξόριστου πρώην επικεφαλής της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν. Αν και ο Σάντσεθ ισχυρίζεται ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά το πέρας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με τον Φεϊχόο, στελέχη του έτερου καταλανικού κόμματος, του κεντροαριστερού ERC, επιμένουν ότι η συμφωνία υπάρχει ήδη. Το επανέλαβε χθες και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Ρακέλ Σανς, η οποία δήλωσε ότι «η αμνηστία θεωρείται δεδομένη» κι αυτό έχει καταγραφεί στα ντοκουμέντα που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές.
Η προοπτική της αμνηστίας, αλλά και η προσπάθεια να αποφευχθεί πάση θυσία η παραμονή του Σάντσεθ στην εξουσία έβγαλε στους δρόμους την ισπανική Δεξιά την Κυριακή. Περίπου 40.000 άτομα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αρχών, διαδήλωσαν στη Μαδρίτη με συνθήματα κατά της αμνηστίας και του Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους, «θέλει να διαλύσει την Ισπανία». Στη διαδήλωση πρωτοστάτησαν ο Φεϊχόο, η (πολύ) δεξιά περιφερειάρχης της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο και οι πρώην πρωθυπουργοί Μαριάνο Ραχόι και Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση δεν την έλαβε ο Φεϊχόο που ηγείται του Λαϊκού Κόμματος εδώ κι ενάμιση χρόνο, αλλά ο Αθνάρ και η Αγιούσο, η οποία τρέφει φανερές ηγετικές φιλοδοξίες. Τα ισπανικά ΜΜΕ επισήμαναν και αυτό το σημείο ως δείγμα του πόσο στριμωγμένος είναι ο Φεϊχόο μέσα στο ίδιο του το κόμμα, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν βέβαιη την καρατόμησή του στο εγγύς μέλλον, δίνοντάς του παράταση ζωής μόνο στην περίπτωση που ο Σάντσεθ δεν καταφέρει τελικά να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Ιανουαρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας