«Η βεβήλωση του Κορανίου ή οποιουδήποτε άλλου βιβλίου θεωρείται ιερό είναι προσβλητική, ασεβής και ξεκάθαρη πρόκληση [...]. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα σε γραπτή ανακοίνωση ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων με πολλές μουσουλμανικές χώρες. Οπως και τότε, ωστόσο, έτσι και τώρα, νέα επεισόδια με το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στη Σουηδία και στη Δανία ρίχνουν νέο «λάδι στη φωτιά».
Χθες, δύο Ιρακινοί πρόσφυγες-ακτιβιστές ποδοπάτησαν και έκαψαν ένα αντίτυπο κατά τη διάρκεια αδειοδοτημένης από τις σουηδικές αρχές συγκέντρωσης μπροστά από το Κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη. Το ίδιο συνέβη και στην πρωτεύουσα της Δανίας, εν προκειμένω από διαδηλωτές –κυρίως ακροδεξιούς– έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κοπεγχάγη.
Η χρονική συγκυρία δεν ήταν τυχαία. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας συνεδρίασε χθες εκτάκτως, εξετάζοντας σε επίπεδο ΥΠΕΞ τις όλο και πιο συχνές βεβηλώσεις του Κορανίου στις δύο ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικά για τη Σουηδία, η κατάσταση εξελίσσεται σε επικίνδυνο διπλωματικό «κουβάρι», με τις εξελίξεις να εντείνουν την οργή και στην Τουρκία, ενόσω εκκρεμεί η τελική έγκριση της Αγκυρας για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, έστειλε επιστολές στις 57 χώρες-μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, καταδικάζοντας την ισλαμοφοβία, αλλά παράλληλα εξηγώντας αφενός ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της χώρας του, αφετέρου ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ελευθερίας της έκφρασης.
Στο μεσοδιάστημα, οι κυβερνήσεις σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε συντονισμό για την προώθηση μέτρων, ακόμη για πιθανή απαγόρευση καύσης του Κορανίου, τονίζοντας πως αυτές οι ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την εσωτερική ασφάλεια. Οι καταστροφές του ιερού βιβλίου του Ισλάμ «έχουν αυξήσει τους κινδύνους για τη χώρα», έγραψε στο Instagram ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.
Αυτό, πάντως, που αποφεύγουν να πουν οι ηγεσίες των δύο ευρωπαϊκών χωρών είναι οι ευθύνες που τους αναλογούν στην καλλιέργεια του συστημικού ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Η μεν Δανία με την ακραία αντιμεταναστευτική πολιτική της, η δε Σουηδία με την κοινοβουλευτική στήριξη του κυβερνητικού δεξιού συνασπισμού από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, πλέον δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας