Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
29.6° 24.8°
4 BF
57%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.4° 26.0°
3 BF
42%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.0° 18.0°
4 BF
63%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.6°
5 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.9° 30.9°
6 BF
40%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
30.5° 26.0°
2 BF
40%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
23.4° 22.4°
3 BF
38%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.1° 25.8°
2 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
30.1° 27.9°
1 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 25.8°
3 BF
65%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
24°C
23.7° 20.1°
4 BF
78%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
64%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
25°C
24.9° 23.9°
3 BF
53%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
24.5° 21.2°
2 BF
88%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
4 BF
68%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
26°C
29.0° 24.5°
3 BF
56%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.3°
4 BF
39%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.8° 27.0°
3 BF
48%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.3° 23.3°
3 BF
36%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
Εικόνες που φέρονται να απεικονίζουν κατεστραμμένα ουκρανικά τεθωρακισμένα έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. | (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Όλοι μιλούν για αντεπίθεση εκτός από την… Ουκρανία

Ολοένα και περισσότερο φως πέφτει στις πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία, καθώς, εκτός από τη Ρωσία που το δηλώνει ευθαρσώς εδώ και καιρό, οι αναφορές περί έναρξης της αντεπίθεσης πληθαίνουν. 

Σήμερα,  η συζήτηση έφτασε στο πιο υψηλό επίπεδο, καθώς επίσημες δηλώσεις έκανε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η ουκρανική επίθεση ξεκίνησε, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποτύχει, παρά τις έντονες μάχες τις τελευταίες τρεις ημέρες.

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή η επίθεση έχει αρχίσει. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι χρησιμοποιούνται οι στρατηγικές εφεδρείες του ουκρανικού στρατού» δήλωσε ο Πούτιν σε Ρώσους δημοσιογράφους στο Σότσι. «Ο ουκρανικός στρατός δεν πέτυχε τους στόχους του σε κανένα τομέα».

Ο Πούτιν είπε ότι οι μάχες είναι πολύ εντατικές τις τελευταίες τρεις μέρες αλλά ότι «ο εχθρός δεν είχε επιτυχία» σε καμία από τις μάχες.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι απέκρουσε σφοδρές ουκρανικές επιθέσεις στις περιοχές της Ζαπορίζια και του Ντονέτσκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.000 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα.

Αντίστοιχα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας συνέχισαν τις προσπάθειες διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων στις κατευθύνσεις του νότιου Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια».

Εικόνες που φέρονται να απεικονίζουν κατεστραμμένα ουκρανικά τεθωρακισμένα έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
| (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις ρωσικές γραμμές τέσσερις φορές με δύο τάγματα και με την υποστήριξη αρμάτων μάχης νότια της Βελίκα Νοβοσίλκα στο Ντονέτσκ, αλλά αποκρούστηκαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επίσης δύο επιθέσεις νότια της πόλης Ορίχιβ στην περιοχή της Ζαπορίζια, ανέφερε το υπουργείο.

Η Ρωσία είπε πως η Ουκρανία έχασε περίπου 1.200 άνδρες, περίπου 40 άρματα μάχης και αρκετά αεροσκάφη, περιλαμβανομένου ενός MiG-29 και ενός Su-25 τις τελευταίες 24 ώρες. Η Ρωσία, που χθες Πέμπτη, είχε πει πως η Ουκρανία έχασε 3.715 άνδρες μέσα σε τρεις ημέρες, δεν έδωσε στοιχεία για τις δικές της απώλειες.

Η κατάσταση αυτή, όπως και όλη την περίοδο του αιματοκυλίσματος, επιδεινώνεται από τον μεγάλο πόλεμο προπαγάνδας ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία και Δύση δεν επιτρέπει να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πραγματική κατάσταση.

Το Κίεβο από την πλευρά του δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η ουκρανική επίθεση έχει ξεκινήσει, ενώ, μόλις χθες, οι Ένοπλες Δυνάμεις έσπευσαν διαψεύσουν αμερικανικά ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για μάχες και συγκρούσεις.

Πέρα από το ενδεχόμενο να υπάρξει ξεκάθαρη στρατηγική πίσω από την σιωπή της Ουκρανίας, αναλυτές έχουν εκτιμήσει πως το Κίεβο δεν θα επιβεβαιώσει  αντεπίθεση, εάν δεν έχει να παρουσιάσει κάποια σημαντική νίκη ή πρόοδο στα μέτωπα.

Αμερικανικά μέσα, πάντως, συνέχισαν και σήμερα να μιλούν για έναρξη της αντεπίθεσης, η οποία έχει διαφημιστεί εδώ και πολύ καιρό, με το Institute for the Study of War (ISW) να σημειώνει «η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε»,  αλλά να διευκρινίζει ότι δεν αναμένει «μία μόνο μεγάλη επιχείρηση», αλλά μια σειρά συντονισμένων ενεργειών, όπως συμβαίνει τώρα.

«Με δεδομένη τη χρήση δυτικών υλικών, φαίνεται ότι η ουκρανική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη», σημειώνει ο Αμερικανός Μάικλ Κόφμαν, τον οποίο επικαλείται η βρετανική εφημερίδα The Financial Times.

«Η πίεση στους Ουκρανούς είναι μεγάλη και ίσως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής του πολέμου», δήλωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις διάφορες προπαρασκευαστικές ενέργειες του Κιέβου, οι οποίες, όπως εκτιμά ο ίδιος, αποτελούν μέρος της αντεπίθεσης.

«Έχω την αίσθηση ότι τα παίζουν όλα για όλα. Αν τα καταφέρουν, θα διαπραγματευθούν από θέση ισχύος, αν όχι (…) Σε λιγότερα από δύο χρόνια είναι οι αμερικανικές εκλογές, κάποια αποθέματα (δυτικών όπλων) έχουν φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα, γνωρίζουν ότι το σκοινί είναι τεντωμένο», πρόσθεσε. «Αν δεν τα καταφέρουν, οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες. Οι Ουκρανοί το γνωρίζουν καλά».

Για τους Ουκρανούς «οι αρχικές επιχειρήσεις της αντεπίθεσης ενδέχεται να αποδειχθούν οι πιο δύσκολες και οι πιο αργές», σύμφωνα με το ISW. «Κάποια πισωγυρίσματα στην αρχή είναι αναμενόμενα», μέχρι να καταφέρει ο ουκρανικός στρατός να σπάσει τη γραμμή άμυνας που έχουν ισχυροποιήσει εδώ και μήνες οι Ρώσοι.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τη μία ή την άλλη πλευρά να παίρνει το πάνω χέρι», είχε σχολιάσει την προηγούμενη εβδομάδα πηγή δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Άλλο ένα στοιχείο που αυξάνει την πίεση στους Ουκρανούς: η αύξηση των προσφορών μεσολάβησης από μη δυτικές χώρες, που επιθυμούν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό.

Η Κίνα, που στηρίζει τη Ρωσία, έχει ήδη προτείνει να μεσολαβήσει, ενώ την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία πολλών Αφρικανών ηγετών θα επισκεφθεί το Κίεβο και τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να εργαστούν προς την επίτευξη ειρήνης.

Η Ουκρανία έχει «δύο θεμελιώδεις αρχές», υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Οποιαδήποτε πρόταση «δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει εδαφικές υποχωρήσεις από την Ουκρανία και δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο ‘πάγωμα’ της σύγκρουσης», κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα παγιώσει ντε φάκτο τη ρωσική κατοχή ουκρανικών περιοχών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Όλοι μιλούν για αντεπίθεση εκτός από την… Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ