Περίπου 500 Τούρκοι στρατιώτες μετέβησαν τη Δευτέρα στην «μπαρουταποθήκη» του Κοσόβου, όπου η διαμάχη Βελιγραδίου - Πρίστινας και η αντίστοιχη αντιπαλότητα ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Η άφιξη των Τούρκων στρατιωτών έρχεται μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει άλλους 700 στρατιώτες στο Κόσοβο, έπειτα από τις συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας (όπου πλειονότητα είναι οι Σέρβοι), κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 30 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης KFOR και 52 διαδηλωτές.
Οι 500 Τούρκοι στρατιώτες, λοιπόν, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ενισχύσεων της KFOR: μια κίνηση που θεωρείται αμφιλεγόμενη, καθώς ενδέχεται απλώς να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, οι στρατιώτες αυτοί «θα αναπτυχθούν στο Κόσοβο για όσο διάστημα χρειαστεί». Επίσης η Συμμαχία ανακοίνωσε πως έχει τεθεί σε επιφυλακή ένα πολυεθνικό τάγμα εφεδρικών δυνάμεων, το οποίο είναι έτοιμο να ενισχύσει την KFOR, «εφόσον χρειαστεί».
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν αφού η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να εγκαταστήσει Αλβανούς δημάρχους σε τέσσερις πόλεις του βόρειου Κοσόβου. Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές και θεωρούν άκυρο το αποτέλεσμα αφού η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 3,5%.
Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, όπως και οι σχέσεις της αλβανικής καταγωγής πλειοψηφίας των κατοίκων του Κοσόβου με τη σερβική μειονότητα, βαδίζουν μονίμως σε τεντωμένο σχοινί μετά τα αιματηρά γεγονότα της περιόδου 1998-1999 που ξεκίνησαν με τη μονομερή κίνηση της Πρίστινας για ανεξαρτητοποίηση από το σερβικό κράτος και κατέληξαν στον απαράδεκτο βομβαρδισμό της Σερβίας από τις νατοϊκές δυνάμεις, την πρώτη και τελευταία μέχρι στιγμής πολεμική επιχείρηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επί ευρωπαϊκού εδάφους.