Σειρά αεροπορικών χτυπημάτων πραγματοποίησε η Ρωσία νωρίς το πρωί της Κυριακής με τις σειρήνες να ηχούν εκ νέου στο Κίεβο, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις.
Οι αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας υποστηρίζουν ότι όλοι οι πύραυλοι και τα drones καταρρίφθηκαν σε απόσταση μακρινή από το Κίεβο.
Σε άλλες πόλεις, όπως αναφέρουν ουκρανικές πληροφορίες, υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις τόσο σε κεντρικά σημεία της χώρας όσο και σε νότια και νοτιοανατολικά, όμως επισήμως δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για τις αναφορές αυτές. Ολόκληρη η χώρα ήταν σε κατάσταση συναγερμού για περίπου τρεις ώρες.
Ένα παιδί νεκρό και δεκάδες τραυματίες
Οι αναφορές αυτές έρχονται μια ημέρα μετά τη σοβαρή έκρηξη στην πόλη Ντίπρο όπου ένα μεγάλο κτίριο δέχθηκε πλήγμα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι ένα κορίτσι δύο ετών έχασε τη ζωή του από το πυραυλικό χτύπημα.
Οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι τα πυρά ήταν ρωσικά και πως χτυπήθηκε κι ένα κτίριο πρώτων βοηθειών.
Ο Ουκρανικός στρατός, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε το χτύπημα.
«Για μία ακόμη φορά η Ρωσία αποδεικνύει ότι είναι ένα τρομοκρατικό κράτος», κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα το πρωί.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ομάδες διασωστών να ερευνούν τα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτιρίου.
Drone στην Κριμαία, χτύπημα σε σχολεία στο Μπελγκορόντ
Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι καταρρίφθηκε με επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.
Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Όλεγκ Κριουτσκόφ αξιωματούχος της περιοχής, ανέφερε ότι έσπασαν τζάμια σπιτιών σε μια συνοικία, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση το πρωί.
Κοντά στο Τζανκόι βρίσκεται ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, η ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι σημειώθηκαν νέα χτυπήματα εντός ρωσικών εδαφών, στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, με ρωσικά μέσα να μιλούν για επιθέσεις σε ένα σχολείο, ένα νηπιαγωγείο και μια δομή υγείας.
Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μέχρι στιγμής.
Η αντεπίθεση και τα σενάρια
Χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανήλθε στα περί αντεπίθεσης δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις της χώρας του είναι έτοιμες να ξεκινήσουν επιχειρήσεις, ενώ φάνηκε σίγουρος για επιτυχία.
«Πιστεύουμε απόλυτα ότι θα επιτύχουμε», ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι, μιλώντας στη Wall Street Journal. Όπως πρόσθεσε, «δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει. Για να είμαι ειλικρινής, μπορεί να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους, διαφορετικούς. Αλλά θα το κάνουμε και είμαστε έτοιμοι».
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ δήλωσε πως τα σχέδια της Ουκρανίας για αντεπίθεση δεν έχουν αλλάξει, παρά το κύμα επιθέσεων με πυραύλους και drones που έχει εξαπολύσει η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.
→ Σε κάθε περίπτωση, το Κίεβο ελπίζει ότι η αντεπίθεσή του θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022. Τον προηγούμενο μήνα ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία πρέπει να περιμένει για την παράδοση περισσότερων δυτικών αρμάτων μάχης προτού ξεκινήσει την αντεπίθεσή της. Εδώ και καιρό διεξάγει διπλωματική εκστρατεία για να ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση και όπλα: ένα σημείο-κλειδί για την επιτυχία των σχεδίων του Κιέβου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεσμεύσεις των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας, όπως π.χ. η δωρεά F-16, δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.
Εξίσου άπιαστο όνειρο με τα F-16, αποτελεί και το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρόλο που –όπως είπε πρόσφατα ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτεμπεργκ–, «όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας». Μια δήλωση που δεν είναι αληθής, καθώς πολλές χώρες αρνούνται να συναινέσουν σε μια τέτοια κίνηση, τη στιγμή που ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο θέμα αναφέρθηκε την Παρασκευή και ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Ουάλας, σημειώνοντας ξεκάθαρα πως δεν είναι δυνατή η εισδοχή μελών κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία είναι τώρα να τη βοηθήσουμε να νικήσει τη Ρωσία. Έπειτα από αυτό, να διασφαλίσουμε ότι είναι έτοιμοι, ικανοί και ανθεκτικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης την Παρασκευή, ο Ζελένσκι –που πιέζει εδώ και πολλούς μήνες τους δυτικούς συμμάχους του να εντάξουν την Ουκρανία στη Συμμαχία– αναγνώρισε πως η χώρα του δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ εν μέσω πολέμου. «Είμαστε σώφρονες άνθρωποι και καταλαβαίνουμε ότι δεν θα εμπλέξουμε καμία χώρα του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Και αυτός είναι ο λόγος που καταλαβαίνουμε ότι δεν θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ όσο αυτός ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Όχι επειδή δεν θέλουμε να γίνουμε, αλλά επειδή είναι αδύνατον», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.