• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.6°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 24.6°C / 29.1°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.9°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.4°C / 27.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.5°C / 29.0°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 29.0°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  66%

Με χθεσινό κοινό τους ανακοινωθέν, οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας ζητούν να αναθεωρηθούν οι ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε. για τη χορήγηση ασύλου

AP Photo/ Darko Bandic

Το νερό στ’ αυλάκι...παρά τις αντιστάσεις

 • A-
 • A+

Περνώντας από τη φάση του στρουθοκαμηλισμού στη συνειδητοποίηση των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών διαστάσεων της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην ήπειρό μας από τον Β’ Παγκόσμιο, μιας κρίσης που απειλεί πλέον -σύμφωνα με πλείστες εκτιμήσεις- την «κόρη οφθαλμού» της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης και ανοιχτών συνόρων του Σένγκεν, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμοί αποφασίζουν επιτέλους να συντονιστούν.

Καθώς αθώα θύματα διακινητών πεθαίνουν μαζικά μέσα σε φορτηγά κι αμπάρια σαπιοκάραβων, πτώματα μικρών προσφυγόπουλων ξεβράζονται σε ακτές και οι «κατακλυσμιαίες» αφίξεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων -κυρίως Σύρων προσφύγων πολέμου- που δικαιούνται διεθνή προστασία, αγγίζουν πια την καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης και το κατώφλι της κραταιάς Γερμανίας, η ώρα για δύσκολες και γενναίες αποφάσεις όχι απλά έχει φτάσει, έχει ήδη παρέλθει.

Κοινό ανακοινωθέν

Με χθεσινό κοινό τους ανακοινωθέν, οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας ζητούν να αναθεωρηθούν οι ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε. για τη χορήγηση ασύλου και να υπάρξει μια «δίκαιη» κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών.

Στο κείμενο επισημαίνεται πως η προσφυγική κρίση χρειάζεται μια «ισχυρή απάντηση», αφού έχει «ξεκάθαρα δείξει τα όρια και τις ατέλειες» των κανονισμών για το άσυλο, οι οποίοι θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Το έγγραφο στάλθηκε στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, με αίτημα να συζητηθεί το θέμα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των «28» στο Λουξεμβούργο στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Οι τρεις χώρες, επισημαίνουν ιταλικά ΜΜΕ, επιχειρούν να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο ώστε να καταφέρουν να πείσουν αρκετά άλλα απρόθυμα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, αφού συνεχίζουν να απορρίπτουν κάθε συζήτηση περί ποσοστώσεων για την κατανομή και μετεγκατάσταση προσφύγων, υψώνοντας -μεταφορικά και κυριολεκτικά- τείχη είτε με κλείσιμο συνόρων είτε με επανακαθιέρωση συνοριακών ελέγχων.

Αντίστοιχη προσπάθεια θα καταβάλει ξανά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να παρουσιάζει σε αδρές γραμμές τις νέες προτάσεις του για την κατανομή των αιτούντων άσυλο εντός Ε.Ε., στην πρώτη ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 9 Σεπτέμβρη. Στόχος, να συζητηθούν στην έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών για την προσφυγική κρίση στις 14 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στο Reuters, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να επεκτείνει τα πρότερα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της κρίσης, απορρίπτοντας μεν οποιαδήποτε αλλαγή στους κανονισμούς της Συνθήκης του Σένγκεν, τονίζοντας δε πως αν αποδειχτεί εφαρμόσιμο και ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κατανομής και μετεγκατάστασης 40.000 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία, αυτό θα οδηγήσει μελλοντικά σε έναν μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Θυμίζουμε πως η πρόταση Γιούνκερ για επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου προκάλεσε πολιτική θύελλα με πρωτοφανείς αντεγκλήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, που αποδέχτηκαν την εφαρμογή του σχεδίου μόνο για 32.000 πρόσφυγες και αποκλειστικά σε εθελοντική βάση για όσες χώρες συμμετέχουν.

Βασικός πυλώνας των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η δημιουργία των λεγόμενων hot spots σε Σικελία, Πειραιά και πιθανώς στην Ουγγαρία στο άμεσο μέλλον, των ειδικών κέντρων δηλαδή για fast track καταγραφή και διαχωρισμό προσφύγων, που δικαιούνται άσυλο, και οικονομικών μεταναστών, που θα πρέπει να επαναπατρίζονται ή να απελαύνονται.

Για όσους δεν συνεργάζονται όμως, θα ενεργοποιείται και το μέτρο της κράτησης όπου είναι απαραίτητο, δήλωσε ο επίτροπος, εκφράζοντας αισιοδοξία πως θα αρθούν οι ενστάσεις ορισμένων κυβερνήσεων.

Κάτι, ωστόσο, που φαίνεται πολύ θολό στον ορίζοντα καθώς σχεδόν όλες οι χώρες της Βαλτικής, της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπως και η Ισπανία και η Βρετανία εξακολουθούν να αρνούνται κατηγορηματικά να δεχτούν επιπλέον πρόσφυγες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός άλλωστε το κατέστησε σαφές και στην Ανγκελα Μέρκελ, καθώς ετοιμάζεται για μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση μέχρι το τέλος του χρόνου και δεν θέλει να αποξενώσει ψηφοφόρους. Νερό στο κρασί της δείχνει να βάζει και η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας, που θα βρεθεί κι αυτή σύντομα αντιμέτωπη με εκλογές και δεν θέλει να πάρει μεγάλα ρίσκα.

Αν όμως η κάθε χώρα συνεχίσει να κλείνεται στο «καβούκι» της, αντιμετωπίζοντας μικροπολιτικά, μυωπικά ή εχθρικά, μια πανευρωπαϊκή πρόκληση τεραστίων διαστάσεων, το μέλλον της «Ενωμένης» Ευρώπης φαντάζει τουλάχιστον δυσοίωνο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Κώδικας ανάλγητης συμπεριφοράς
​Τις ζωές χιλιάδων ακόμα προσφύγων και μεταναστών απειλεί να θέσει σε κίνδυνο η επιβολή του επονομαζόμενου «κώδικα συμπεριφοράς», τον οποίο συνέταξε η Ιταλία με τις ευλογίες της Ε.Ε. προκειμένου να περιορίσει...
Κώδικας ανάλγητης συμπεριφοράς
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Ευρωκοινοβούλιο τα απάνθρωπα μέτρα κατά των προσφύγων
Τα όλο και πιο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα περιορισμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ε.Ε., προκειμένου να κρατήσει με κάθε τρόπο μακριά από τις...
Στο Ευρωκοινοβούλιο τα απάνθρωπα μέτρα κατά των προσφύγων
ΕΥΡΩΠΗ
Και εγένετο Δουβλίνο
Μετά τα ωραία λόγια και την αιφνίδια επίδειξη ανθρώπινης ευαισθησίας για λόγους περισσότερο επικοινωνιακούς, οι ηγέτες της Ε.Ε. συνέρχονται από σήμερα σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής με κατ’ εξοχήν θέμα...
Και εγένετο Δουβλίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει την είσοδο των μεταναστών
Η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες. Ο ενεργός πληθυσμός της μειώνεται και ο αριθμός των συνταξιούχων που οι εργαζόμενοι πρέπει να συντηρούν φτάνει στα ύψη. Νέοι, σκληρά εργαζόμενοι και φορολογούμενοι...
Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει την είσοδο των μεταναστών
ΕΥΡΩΠΗ
«Δεν είστε άξιοι για Ευρωπαίοι»
Βαριές κουβέντες αντάλλαξε ο Ματέο Ρέντσι με ηγέτες ανατολικών χωρών της Ε.Ε., που πέτυχαν να μην ισχύσουν οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Η συμφωνία δεν...
«Δεν είστε άξιοι για Ευρωπαίοι»
ΕΥΡΩΠΗ
«Φρένο» στο μεταναστευτικό από Γαλλία και Γερμανία
Φρένο στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποσοστιαία κατανομή και μετεγκατάσταση 16.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε βάθος διετίας έβαλαν...
«Φρένο» στο μεταναστευτικό από Γαλλία και Γερμανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας