Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Ρωσίας με εκτοξεύσεις πυραύλων και ρουκετών. Από αργά το βράδυ της Πέμπτης βρίσκεται σε εξέλιξη η 13η επίθεση της Μόσχας από τις αρχές του μήνα, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αναφέρει πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 15 τραυματίστηκαν από πυραυλικό πλήγμα των ρωσικών δυνάμεων σε κλινική στην πόλη Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του κάτω από βίντεο που δείχνει ένα κτίριο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και από το οποίο βγαίνει καπνός, σημειώνει ότι στο σημείο πραγματοποιούνται επιχειρήσεις διάσωσης.
«Ρώσοι τρομοκράτες επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την ιδιότητά τους ως μαχητές ενάντια σε κάθε τι ανθρώπινο και έντιμο», σημειώνει ο Ουκρανός πρόεδρος στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.
Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι τα ουκρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν 10 πυραύλους και πάνω από 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις σε επιθέσεις τους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα Κίεβο, την πόλη Ντνίπρο και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες, δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει τις πληροφορίες.
Νωρίτερα, η περιφερειακή διοίκηση της πόλης του Κιέβου έγραψε στο Telegram: «Άλλη μια αεροπορική επίθεση στο Κίεβο (…) Και, όπως πάντα, τη νύχτα. Αυτή τη φορά η επίθεση πραγματοποιήθηκε από βομβαρδιστικά Tu-95MS, από την περιοχή της Κασπίας, πιθανότατα με πυραύλους κρουζ X-101». Σε μεταγενέστερη ενημέρωση ανέφερε ότι συντρίμμια είχαν προκαλέσει ζημιές στην οροφή ενός εμπορικού κέντρου στην περιοχή Όμπολον και πως δεν υπήρχαν θύματα.
Προειδοποιήσεις «αν η κατάσταση φθάσει στα πυρηνικά όπλα»
Με τις πολεμικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται χωρίς να διαφαίνεται διάθεση για ειρήνευση και από τις δύο πλευρές ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δεν κρύβει την ανησυχία του η Δύση δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία δηλώνοντας πως «υπάρχουν αμετάκλητοι νόμοι του πολέμου» και «αν η κατάσταση φθάσει στα πυρηνικά όπλα, θα πρέπει να υπάρξει προληπτικό πλήγμα».
Κυρώσεις από την Ιαπωνία
Συμπληρώνοντας 457 ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως υιοθετεί περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τηρώντας τη δέσμευση που ανέλαβαν τα κράτη μέλη της G7 στη σύνοδό τους στη Χιροσίμα (δυτική Ιαπωνία) στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Το Τόκιο θα προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων, πιο συγκεκριμένα στο πάγωμα των πόρων 17 ρώσων πολιτών και 78 ρωσικών οργανισμών και εταιρειών, καθώς και στην απαγόρευση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σε 80 ρωσικές οντότητες, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.
Οι απαγορεύσεις των εξαγωγών αφορούν προϊόντα προοριζόμενα για εταιρείες που συνδέονται με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, καθώς και τους τομείς των υπηρεσιών στις κατασκευές και στη μηχανική.
Η Ιαπωνία «καταδικάζει» την πρόθεση της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και καλεί αυτές τις δύο χώρες «να σταματήσουν τέτοιες ενέργειες που επιδεινώνουν τις εντάσεις», ανέφερε ακόμη ο κ. Ματσούνο.
Η Μόσχα άρχισε να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές στη λευκορωσική επικράτεια, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Μινσκ.
Η απειλή της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ποτέ», πόσο μάλλον ή ίδια η χρήση τους, επανέλαβε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο ρόλος της Γερμανίας
Στο διπλωματικό πεδίο και χωρίς να διαφαίνεται μια ειρηνική επίλυση της διένεξης ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Παρασκευή πως θα επικοινωνήσει και πάλι, σχετικά με την Ουκρανία, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο έχει να μιλήσει από το Δεκέμβριο.
«Πάει τώρα καιρός από την τελευταία τηλεφωνική συνομιλία μου. Όμως έχω την πρόθεση, όταν έρθει η ώρα, να μιλήσω ξανά με τον Πούτιν», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Koelner Stadt-Anzeiger.
Αναφορικά με τη διευθέτηση της σύγκρουσης, «η Ρωσία οφείλει να καταλάβει πως το θέμα δεν μπορεί να είναι να σφραγίσουμε ένα είδος ψυχρής ειρήνης, στο πλαίσιο της οποίας η σημερινή γραμμή του μετώπου θα γινόταν το νέο σύνορο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, αυτό το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να νομιμοποιήσει την εγκληματική εκστρατεία του Πούτιν», επέμεινε ο Όλαφ Σολτς.
«Πρέπει αντιθέτως να φθάσουμε σε μια δίκαιη ειρήνη και η προϋπόθεση για να το πράξουμε είναι μια αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων» από την Ουκρανία, μετά την εισβολή που άρχισε το Φεβρουάριο 2022, πρόσθεσε.
Ο ίδιος αρνήθηκε πάντως να πει ρητά αν στην αποχώρηση αυτή θα πρέπει να περιληφθεί και η Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέχει από το 2014. Ο γερμανός καγκελάριος έκρινε πως έγκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τι ακριβώς θέλει.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας