Η Μαρίν Λεπέν δεν γνώριζε τίποτα ούτε και ήθελε να μάθει. Οπως δήλωσε προχθές ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης «για τις ξένες παρεμβάσεις στη γαλλική πολιτική ζωή», ναι μεν το 2014 έλαβε από μια μικρή ρωσική τράπεζα, τη FCBR, δάνειο 9,4 εκατομμυρίων ευρώ για το κόμμα της και 2 εκατομμυρίων ευρώ για τον πατέρα της Ζαν Μαρί -ιδρυτή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου-, πλην όμως ουδέποτε πληροφορήθηκε ότι η εν λόγω τράπεζα, όταν πτώχευσε το 2016, πούλησε το δάνειό της σε μια εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων στη Μόσχα.
Δεν γνώριζε, επίσης, ότι στη συνέχεια η εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων πούλησε το δάνειο σε μια εταιρεία αεροναυπηγικής, οι ιδιοκτήτες της οποίας είναι απόστρατοι Ρώσοι αξιωματικοί που έχουν πελάτη τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Αγνοούσε, επίσης, ότι αυτός που για λογαριασμό της έκλεισε το δάνειο με τη ρωσική τράπεζα, ο τότε ευρωβουλευτής του κόμματος της Ζαν Λικ Σαφοζέρ, είχε επισκεφθεί τη Μόσχα πάνω από 100 φορές και ότι ελάμβανε e-mails από τις επαφές του στη Ρωσία που δεν αφορούσαν μόνο τα δάνεια, αλλά και προτάσεις φιλορωσικών ψηφισμάτων στην Ευρωβουλή. Και, βεβαίως, όπως δήλωσε, δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το γεγονός ότι πίσω από ένα άλλο δάνειο, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε το 2017 από τον Γάλλο επιχειρηματία Λοράν Φουσέ, ήταν το Καζακστάν.
Ολα αυτά η Μαρίν Λεπέν δεν τα γνώριζε. Και, φυσικά, δεν δέχεται τον παραμικρό συσχετισμό της δανειοδότησης του κόμματός της με την απόφασή της να θεωρήσει νόμιμη την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ορθή την επέμβαση του Πούτιν στη Συρία, σωστή τη φυλάκιση του Ναβάλνι κ.λπ. Αλλωστε, η Μαρίν Λεπέν ουδέποτε έκρυψε τον θαυμασμό της προς το πρόσωπο του Βλαδίμιρ Πούτιν και τη χαρά της για την πρόσκλησή της στο Κρεμλίνο το 2017, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης ο Πούτιν δήλωσε πως γνωρίζει ότι το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν είναι «η πλέον ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη» και η Λεπέν τον διαβεβαίωσε πως οι απόψεις της στο ζήτημα της Ουκρανίας ταυτίζονται με τις ρωσικές.
Το 2022, ωστόσο, η Λεπέν «έβαλε νερό στο κρασί της», δηλώνοντας πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων». Κάτι που, πάντως, δεν εμπόδισε την επιμήκυνση ώς το 2028 του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε το 2014. Ως τότε, βεβαίως, πολλά μπορεί να συμβούν. Η Μαρίν Λεπέν βεβαίωσε προχθές πως, αν το κόμμα της κερδίσει τις εκλογές του 2027, θα ψηφίσει νόμο που θα απαγορεύει στα γαλλικά πολιτικά κόμματα να λαμβάνουν δάνεια από το εξωτερικό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας