Δεν χαρίστηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και με μια σκληρή τοποθέτηση τονίζει ότι το πόρισμα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου καταγράφει την ταύτιση των παρακολουθήσεων μεταξύ ΕΥΠ και Predator και τις στενούς δεσμούς μεταξύ Κυβέρνησης-ΕΥΠ-Ιδιωτών που εμπορεύονται τα παράνομα λογισμικά και οδηγούν απευθείας στο στενό πυρήνα του Πρωθυπουργικού Γραφείου.
Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα-κόλαφος πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από την PEGA με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι.
Η δήλωση Κούλογλου
Μετά την έγκριση από την Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Πορίσματος και των Συστάσεων για τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης, ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Στέλιος Κούλογλου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
Η Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού στα κράτη μέλη της ΕΕ, ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία, 30 υπέρ, 2 κατά και 4 αποχές, το πόρισμα της, και με 30 υπέρ, 5 κατά και 2 αποχές, τις συστάσεις της μετά τις πολύμηνες έρευνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά ψήφισαν βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει και η ΝΔ, ενώ απείχε η ακροδεξιά.
Ειδικότερα στα εκτενή κεφάλαια που αφορούν στην Ελλάδα, και υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια και με κάθε λεπτομέρεια, την ταύτιση των παρακολουθήσεων μεταξύ ΕΥΠ και Predator και τις στενούς δεσμούς μεταξύ Κυβέρνησης-ΕΥΠ-Ιδιωτών που εμπορεύονται τα παράνομα λογισμικά και οδηγούν απευθείας στο στενό πυρήνα του Πρωθυπουργικού Γραφείου.
Παράλληλα επισημαίνει με πολύ καυστικό τρόπο την απόπειρα συγκάλυψης της κυβέρνησης μέσω της τροπολογίας "Πικραμένου" και του νέου νόμου που αποκλείει τα θύματα από την ενημέρωσή τους και καλεί σε επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Η Εξεταστική επιτροπή εγκαλεί την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και των ανεξάρτητων αρχών όπως η ΑΔΑΕ και, μάλιστα, να εγγυηθεί την ακεραιότητα των επικείμενων εκλογών. Τέλος, την καλεί να ανακαλέσει επειγόντως της άδειες εξαγωγής του Predator και να ερευνήσει πραγματικά τις εταιρείες που εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό, υπόθεση για την οποία διεξάγει έρευνα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μετά από τις αποκαλύψεις μας.
Όσο και αν στο εσωτερικό της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε στο γραφείο του, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, λειτουργούν και επιβεβαιώνουν με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, τώρα και με ένα "πόρισμα-κόλαφο" ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους και υπουργούς του, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ακόμη και τις οικογένειές τους και επιχείρησε να τα συγκαλύψει με παλινωδίες αλλά και με στοχευμένη νομοθέτηση.
Όταν παρουσιάστηκε το προσχέδιο της πορίσματος το Νοέμβριο του 2022, αρκετοί υποστηρικτές της κυβέρνησης έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν ήταν το τελικό πόρισμα που θα ψηφιστεί. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί τους: Αυτό που ψηφίσαμε σήμερα είναι κατά πολύ χειρότερο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη !
Γιατί στη διάρκεια αυτών των μηνών, και την επεξεργασία που κάναμε στην Επιτροπή, προσθέσαμε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες και αδιάσειστα στοιχεία ενώ επικαιροποιήθηκε με βάση τις νεότερες αποκαλύψεις για τα εργα και τις ημέρες της ΝΔ γύρω από τις υποκλοπές. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την κεντρική καθοδήγηση από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τη μαζική κλίμακα που είχαν προσλάβει οι υποκλοπές από ΕΥΠ και Predator στην Ελλάδα.
Το πόρισμα σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η κυνική προσπάθεια συγκάλυψης και άρνησης συνεργασίας, έφερε το Μητσοτάκη και την Ελλάδα, στην ίδια κατηγορία με τις ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Ένας Όρμπαν των Βαλκανίων που εκθέτει τη χώρα διεθνώς.
Τι αναφέρει το πόρισμα και τι οι συστάσεις
Ειδικότερα, το πόρισμα καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια την απόλυτη ταύτιση των παρακολουθήσεων μέσω του Predator με τις υποκλοπές της ΕΥΠ, και οδηγεί απευθείας στο στενό πυρήνα του Πρωθυπουργικού Γραφείου, παρουσιάζοντας τα προφίλ των εμπλεκόμενων Δημητριάδη, Μπίτζιου, Λαβράνου.
Επιπλέον, το πόρισμα, στα 40 άρθρα του που αφορούν την Ελλάδα, κάνει εκτενή αναφορά στην υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας την χρονική συγκυρία της παρακολούθησης με την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Καταγράφει επίσης λεπτομερώς, μεταξύ άλλων, την υπόθεση παρακολούθησης Κουκάκη και Σπίρτζη, ενώ επισημαίνει πως ο κατάλογος των θυμάτων, φερόμενων ή επιβεβαιωμένων ως τώρα, «μοιάζει με εντυπωσιακό ευρετήριο σημαντικών προσώπων από τους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα». Η επιτροπή εφιστά την προσοχή, δε, στον συγκεκριμένο κατάλογο, καθώς ο αντίκτυπος της στόχευσης αυτών των προσώπων, ξεπερνά τα στενά όρια των εξατομικευμένων περιπτώσεων και εκτείνεται σε όλες τις επαφές τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα ευρωπαϊκά όργανα.
Δεδομένων αυτών, το πόρισμα διακρίνει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, «η κατάχρηση του κατασκοπευτικού λογισμικού δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά εργαλείο που χρησιμοποιείται σε ad hoc βάση για πολιτικά και οικονομικά οφέλη».
Ωστόσο, η χώρα μας τοποθετείται στο ίδιο κάδρο με αυταρχικά καθεστώτα, όπως του Όρμπαν στην Ουγγαρία, όπου επίσης η PEGA διαπίστωσε πως πάνω από 300 Ούγγροι έχουν πέσει θύματα του Pegasus, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών ακτιβιστών, δημοσιογράφων, δικηγόρων, επιχειρηματιών και ενός πρώην υπουργού της κυβέρνησης.
Στην Πολωνία, διακρίνονται κάποιες επιπλέον κοινοτοπίες με το ελληνικό modus operandi: «Ο αποτελεσματικός εκ των προτέρων και κατασταλτικός έλεγχος, καθώς και η ανεξάρτητη εποπτεία, έχουν σχεδόν καταργηθεί. Τα μέλη της πολωνικής κυβέρνησης και οι πιστοί του κόμματος ελέγχουν, άμεσα ή έμμεσα, τις κύριες θέσεις εντός του συστήματος». Τα μέλη της PEGA, που ερεύνησαν την πολωνική υπόθεση, διαπίστωσαν ότι στα κίνητρα των υποκλοπών η δυσφήμιση κατά επικριτών της κυβέρνησης καθώς και κατά της αντιπολίτευσης, κατείχε πρωταρχικό ρόλο.
Για τη, δε, Κύπρο, όπου τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τα βλέπουμε τόσο εκεί όσο και στην Ελλάδα, το πόρισμα αναφέρει πως μπορεί, τύποις μεν, η Λευκωσία να έχει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων της ΕΕ, για να αποτελεί σημαντικό ευρωπαϊκό εξαγωγικό κόμβο για τον κλάδο της παρακολούθησης, στην πράξη δεν, αποτελεί ελκυστικό τόπο για τις εταιρείες που πωλούν τεχνολογίες παρακολούθησης.
Δεδομένων των ευρημάτων της έρευνας της, η PEGA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί παραβάσεις και κακοδιοίκηση κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης.
Για τον λόγο αυτό, στις συστάσεις της, καλεί την Ελλάδα, μεταξύ άλλων να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, καθώς και ανεξάρτητων μηχανισμών εποπτείας, ενώ θα πρέπει να αποσύρει την τροπολογία με την οποία καταργεί τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών· να ανακαλέσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής· να διασφαλίσει ότι οι καταγγελίες για χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού θα διερευνώνται απρόσκοπτα, και να ζητήσει την άμεση συμμετοχή της Europol και για τις έως τώρα έρευνες.
Ακόμη, η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Ελλάδα να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων, να αντιστρέψει την νομοθετική τροποποίηση, που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού, να εφαρμόσει επειγόντως την οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, και να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την εικαζόμενη κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει φυσικά αποδεικτικά στοιχεία για πληρεξούσιους, εταιρείες μεσιτείας και πωλητές κατασκοπευτικού λογισμικού που συνδέονται με μολύνσεις από κατασκοπευτικό λογισμικό.
Τη συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητά από την Ουγγαρία και την Πολωνία, που επίσης θα πρέπει να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Από την Κύπρο, η PEGA αιτείται δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το κατασκοπευτικό βαν του Ντίλιαν, ενώ για την Ισπανία, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που το κανονιστικό πλαίσιο φαίνεται να συνάδει με τις απαιτήσεις που ορίζονται από τις Συνθήκες και από τις αποφάσεις του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ, η πραγματική εφαρμογή εγείρει ερωτήματα, δεδομένου ότι έχουν στοχοποιηθεί βουλευτές και ότι στοχοποιήθηκαν δικηγόροι, πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι ενώ δεν υπήρχε ποινική κατηγορία ή προφανής επικείμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια. Την καλεί συνεπώς, να παράσχει πλήρη σαφήνεια σχετικά με όλες τις εικαζόμενες περιπτώσεις χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού και να εξασφαλίσει πραγματικά και ουσιαστικά ένδικα μέσα για όλα τα θύματα και να ολοκληρώσουν χωρίς καθυστέρηση τις δικαστικές έρευνες.