Σε ακόμα πιο ακραία… πίστα περνάει η σκληροπυρηνική αντιπροσφυγική πολιτική των κυβερνώντων Τόρις στη Βρετανία. Χθες βράδυ υπερψήφισαν στη Βουλή των Κοινοτήτων το απάνθρωπο νομοσχέδιο για την «παράνομη μετανάστευση» που κινείται «στα όρια του Διεθνούς Δικαίου», όπως έχει παραδεχτεί κυνικά η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν. Το νομοσχέδιο αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση» της διεθνούς Σύμβασης για το Καθεστώς των Προσφύγων, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αφού απαγορεύει σε όσους φτάνουν παράτυπα στη βρετανική επικράτεια (κυρίως με βάρκες, αλλά όχι μόνο) να καταθέτουν αίτηση ασύλου, όπως έχουν δικαίωμα.
Τους απαγορεύει δε ισόβια να ξαναμπούν στη χώρα ή να πάρουν βρετανική υπηκοότητα. Επιβάλλει επίσης την κράτησή τους για διάστημα έως και 28 ημερών (όταν ακόμα κι οι ύποπτοι για τρομοκρατία προβλέπεται να κρατούνται για 14 μέρες το πολύ), τους στερεί την πρόσβαση σε δικηγόρο και τη δυνατότητα νομικής προσφυγής, ενώ καθιστά υποχρεωτική την απέλασή τους είτε στην πατρίδα τους είτε σε «ασφαλή» τρίτη χώρα, ενδεχομένως στη Ρουάντα όπου η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να εξορίζει πρόσφυγες και μετανάστες, με βάση πρότερη νομοθεσία.
Παραμονές των τοπικών εκλογών της 4ης Μαΐου στην Αγγλία, το νομοσχέδιο έγινε ακόμα πιο δρακόντειο στο πλαίσιο «βρόμικης συμφωνίας», κατά την Guardian, που έκλεισε την περασμένη βδομάδα ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με την... πολύ δεξιά (αν όχι ακροδεξιά) πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, υποκύπτοντας στις πιέσεις βουλευτών να προστεθεί η δυνατότητα να παρακάμπτει η κυβέρνηση αποφάσεις ευρωπαϊκών αλλά και βρετανικών δικαστηρίων που μπλοκάρουν τις απελάσεις.
Στο στόχαστρο τώρα έχουν μπει οι «μη εκλεγμένοι» δικαστές πρωτίστως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που εμπόδισαν πέρσι με ασφαλιστικά μέτρα την πρώτη πτήση απέλασης αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα. Για να γίνει νόμος του κράτους, το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει και από την επίσης μη εκλεγμένη Βουλή των Λόρδων, όπου θα συζητηθεί εντός Μαΐου. Εκεί αναμένεται να αντιμετωπίσει προσκόμματα και αλλαγές λόγω σφοδρής εναντίωσης από αρκετούς Λόρδους, που δεν έχουν όμως την εξουσία να το μπλοκάρουν ολοκληρωτικά.
«Οι αντίλαλοι της ελληνικής πολιτικής [για τους πρόσφυγες] είναι εμφανείς στο νομοσχέδιο και στη συζήτηση γύρω από αυτό και ενώ η νομιμότητα κι η αποτελεσματικότητά τους είναι αμφισβητήσιμες, το πολιτικό τους σκεπτικό είναι σαφές. Οι Συντηρητικοί και η ελληνική κεντροδεξιά κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει εκλογές τον Μάιο, ποντάρουν στις σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές που θα τους δώσουν ψήφους», έγραφε τις προάλλες ανάλυση της Guardian με δηλωτικό τίτλο «Οι Συντηρητικοί χαιρετίζουν τις ελληνικές πολιτικές για τη μετανάστευση ως παράδειγμα. Αντίθετα, θα πρέπει να λειτουργήσουν ως προειδοποίηση». Ουσιαστικά το άρθρο εξηγούσε πως η Ελλάδα των Μητσοτάκη-Μηταράκη εξάγει… πολιτισμό με την αντιπροσφυγική της πρακτική και ρητορική, επισημαίνοντας τις ομοιότητές τους με εκείνες των Τόρις.
«Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση απειλεί να κανιβαλίσει τη συμπόνια» του βρετανικού λαού, ισχυρίστηκε ο Βρετανός υφυπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας δήθεν «καταστροφικές επιπτώσεις στην κοινωνική εμπιστοσύνη και συνοχή». Στους ίδιους ακροδεξιούς τόνους, η Μπρέιβερμαν κατηγόρησε όσους φτάνουν παράτυπα για «αυξημένα επίπεδα εγκληματικότητας» και «αξίες που βρίσκονται σε ασυμφωνία με τη χώρα μας», χωρίς η κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει αν θα δεχτεί για ανθρωπιστικούς λόγους πρόσφυγες από το εμπόλεμο Σουδάν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας