«Φυσάει ένας αέρας τέλους της βασιλείας» ήταν ο τίτλος του χθεσινού πρωτοσέλιδου της αριστερής εφημερίδας L’Humanite με μια φωτογραφία του Εμανουέλ Μακρόν εν είδει Λουδοβίκου χάρη στο φώτοσοπ. «Εναν χρόνο μετά την επανεκλογή του, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι απομονωμένος απέναντι στη δυσαρέσκεια της χώρας», έγραφε στο δικό της πρωτοσέλιδο η Le Monde. Σε παρόμοιο ύφος η Liberation έλεγε στο κύριο άρθρο της: «Εναν χρόνο μετά την επανεκλογή του, ο Μακρόν είναι απομονωμένος όσο ποτέ άλλοτε».
Χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επανεκλογή του Γάλλου προέδρου. Μια επανεκλογή που ήρθε υπό την πίεση του εκβιαστικού διλήμματος «Μακρόν ή Λεπέν». Η χθεσινή μέρα δεν είχε τίποτα το εορταστικό για τον άμεσα ενδιαφερόμενο, ο οποίος ξέχασε πολύ σύντομα ότι οι Γάλλοι τον επέλεξαν ως το μικρότερο ανάμεσα σε δύο κακά και όχι γιατί γοητεύτηκαν ή πείστηκαν από το πρόγραμμά του. Πυρ ομαδόν από Τύπο, συνδικάτα και πολίτες που αρνούνται να αποδεχτούν στωικά τη μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, την οποία ο Μακρόν υπέγραψε τελευταία ως νόμο του κράτους παρά τις απανωτές απεργίες και τις μαζικές διαδηλώσεις.
Οι δε «100 ημέρες κατευνασμού» τις οποίες εξήγγειλε στο διάγγελμά του την περασμένη Δευτέρα και οι οποίες συνοδεύονται από περιοδείες του ίδιου και διαφόρων κυβερνητικών στελεχών σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια απαντώνται από διαδηλώσεις με συνθήματα και... κατσαρόλες, το όχι και τόσο νέο αξεσουάρ των Γάλλων στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, η χρήση του οποίου ανάγεται τουλάχιστον δύο αιώνες πριν. Μια πρακτική που αρχίζει πια να ακολουθεί τον πρόεδρο των πλουσίων ακόμα και στις εκτός συνόρων μετακινήσεις του.
Καμιά πενηνταριά διαδηλωτές, Γάλλοι στην πλειονότητά τους, υποδέχθηκαν χθες το απόγευμα στην Οστάνδη του Βελγίου τον Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής με αντικείμενο την αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Είμαστε εδώ, είμαστε εδώ, έστω κι αν δεν θέλει ο Μακρόν». «Σύνταξη στα 60, θα αγωνιστούμε για να τη διαφυλάξουμε», ήταν μερικά από τα βασικά συνθήματα που φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές, χτυπώντας κατσαρόλες και μικρά τηγάνια και κρατώντας σημαίες του αριστερού γαλλικού κόμματος NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) και της «Επίθεσης», μιας συλλογικότητας πολιτών από τη Λιλ, στη Βόρεια Γαλλία. Την ίδια στιγμή, πίσω στα πάτρια εδάφη, η Ανυπότακτη Γαλλία και η οργάνωση Attac είχαν οργανώσει βραδινές «κατσαρολάδες» για να γιορτάσουν με τον τρόπο τους τον έναν χρόνο από την επανεκλογή του Μακρόν.

| AP PHOTO
Ο «θυμός» που εκφράζουν οι Γάλλοι «δεν θα με εμποδίσει να συνεχίσω τις περιοδείες», διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και μόνο την Κυριακή, στη διαδικτυακή συνομιλία που είχε με αναγνώστες της εφημερίδας Le Parisien, έδωσε ένα μικροσκοπικό ψήγμα αυτοκριτικής. «Ισως το λάθος ήταν ότι δεν ήμουν αρκετά παρών», είπε μεταξύ άλλων. «Πρέπει να εμπλακώ και πάλι στη δημόσια συζήτηση, επειδή υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν είναι σαφή. Και το κάνω, παντού», πρόσθεσε. Βέβαια, ο Μακρόν έχει αποδείξει περίτρανα ότι η αυτοκριτική περνάει και δεν τον ακουμπάει.
«Πριν από έναν χρόνο, υποσχόταν πως θα αντλούσε τα διδάγματα μιας επανεκλογής που δεν ήταν σαν τις άλλες και την οποία εν μέρει όφειλε στο εκλογικό σώμα της Αριστεράς», υπενθύμιζε στο κύριο άρθρο της η L’Humanite. «“Γνωρίζω ότι πολλοί συμπατριώτες μας δεν ψήφισαν για να υποστηρίξουν τις ιδέες που πρεσβεύω, [...] η ψήφος αυτή μου δημιουργεί υποχρεώσεις”, είχε δηλώσει. Δώδεκα μήνες αργότερα, αυτή η φράση έχει παλιώσει», διαπίστωνε η εφημερίδα.
Η γενικότερη αίσθηση που αποκόμιζε κάποιος από τα σχόλια και τις αναλύσεις του γαλλικού Τύπου και όχι απαραίτητα του αντικυβερνητικού ήταν η απορία για το πώς θα ολοκληρώσει τη θητεία του (υπολείπονται άλλα τέσσερα χρόνια) ένας πρόεδρος με το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας απέναντί του σε μια πραγματικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Αλλη μία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή έδειχνε τη δημοτικότητά του στο ναδίρ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για την εφημερίδα Journal du Dimanche, σχεδόν τρεις στους τέσσερις Γάλλους δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον Μακρόν, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει στο 26%.
Κι ενώ όλοι περιμένουν τη μεγάλη πανεθνική κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς, τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι θα υπάρξει δυναμική συνέχεια. «Ο Μακρόν μάς υποσχέθηκε 100 ημέρες κατευνασμού, εμείς του υποσχόμαστε 100 ημέρες δράσης και οργής», δήλωσαν το Σαββατοκύριακο τα μέλη του CGT Énergie, του κλάδου των εργαζομένων στις εταιρείες ηλεκτρισμού που ανήκει στη ριζοσπαστική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών. Μεταξύ άλλων, προανήγγειλαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε μεγάλες εκδηλώσεις παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως το Φεστιβάλ των Κανών, το Γκραν Πρι του Μονακό ή το Φεστιβάλ της Αβινιόν...